En küçük memeliler

Bu kadar sevimli ve savunmasız göründüklerine bakmayın. Dünyadaki en küçük memelilerin şaşırtan boyutları onlara hayatta kalmak için önemli avantajlar sağlıyor.

Haberler 25.02.2011 - 14:33

  • 1

    Dünyanın en küçük 5 memelisi

    Bu kadar sevimli ve savunmasız göründüklerine bakmayın. Dünyadaki en küçük memelilerin şaşırtan boyutları onlara hayatta kalmak için önemli avantajlar sağlıyor. Böcek avlarken incecik dalların arasında rahatça gezinmelerine olanak tanırken küçük yarık ve çatlaklarda gizlenerek yırtıcı hayvanlardan korunmalarını sağlıyor. İşte en küçüğü sadece bir yabanarısı kadar olan dünyanın en küçük memelileri…
  • 2

    Keseli pigme sıçanı

    İnanması güç ama daha çok çinçilaların yakın akrabasıymış gibi duran bu memeli aslında kangurularla aynı aileden geliyor. Vombatlar, tazmanya şeytanları, koalalar ve diğer keselilerle aynı familyadan gelen keseli pigme sıçanları (Cercartetus nanus) genelde 5-10 santimetre boyunda ve 10-45 gram ağırlığında olurlar.
  • 3

    Keseli pigme sıçanı

    Diğer keseli sıçanlar gibi gececil bir hayvan olan keseli pigme sıçanları kuyrukları yardımıyla ağaçlardan sallanırlar. Avustralya, Papua Yeni Gine ve Endonezya’da yaşarlar. Kış gelip havalar soğuyunca tortop olup gözlerini kulaklarıyla kapatarak geçici kış uykusuna (hibernasyon) yatarlar. Keseli pigme sıçanı bu durumda vücut ısısını düşürüp metabolizmasını yavaşlatabilir ve yemek yemeye ihtiyaç duymadan kuyruğunda depoladığı yağ sayesinde hayatta kalır.
  • 4

    Amerikan sivri burunlu köstebek

    Amerika sivri köstebeği, 2,5 santimetre uzunluğunda kuyruğu ve 5-6 santimetrelik boyuyla sadece 10 gram ağırlığındadır. Amerika’nın kuzeybatısında ve Britanya Kolumbiyası’nın güneybatısında yer alan nemli ormanlarda yaşar.
  • 5

    Amerikan sivri burunlu köstebek

    Diğer köstebekler gibi toprağı kazmaya yarayan uzun, düz bir burna ve keskin uçlu tırnaklara sahiptir. Zamanının çoğunu toprağın altında geçiren diğer köstebeklerin aksine Amerika Sivri köstebeği çoğunlukla toprağın üstünde yemek arar. Ayrıca ufak cüssesiyle çalılıklara da tırmanarak böcek avlayabilir.
  • 6

    Pigme Arap tavşanı

    Fareyle kanguru yavrusu karışımı bir hayvana benzeyen pigme Arap tavşanı ilk olarak 2010’da milyonlarca kişinin Youtube’da izlediği viral video ile adını duyurdu. Dünyanın en küçük kemirgeni olan bu ufacık hiperaktif memeli sadece 3 gram ağırlığındadır. Ortalama 5 santimetre uzunluğunda olan bu sevimli yaratığın kuyruğu boyunun yaklaşık 2-5 katı daha büyük olabilir.
  • 7

    Pigme Arap tavşanı

    Pigme Arap Tavşanı (Salpingotulus michaelis) sadece Pakistan ve Afganistan’a özgü bir canlı olsa da Çin ve Orta Asya’da 25 farklı Arap Tavşanı türü yaşamaktadır. Hatta bunlardan uzun kuyruklu Fırat Arap Tavşanı o kadar sevilen bir canlıdır ki Afgan hükümeti 1989’da bu kemirgeni pullarının üstüne bastırmıştır.
  • 8

    Cüce Böcekçil (Etrüsk Böcekçili)

    Sadece 2 gram ağırlığındadır. Vücudunun üçte biri uzunluğundaki kuyruğu hariç 4-5 santimetre uzunluğundadır. Kuyrukla beraber boyu 6 santimetreye ulaşır.
  • 9

    Cüce Böcekçil (Etrüsk Böcekçili)

    Boyutu sizi yanıltmasın. Bu küçük böcekçil kendi ağırlığının 2 katı kadar yemek yiyebilir. Üstelik nabzı da inanılmaz yüksektir. Kalbi saniye 25 kere, yani dakikada tam 1500 kere atar. Biz insanlardaysa bu rakam dakikada ortalama 72’dir. Nemli, yeşil tarlalarda yaşamayı seven Etrüsk böcekçili Avrupa’nın güneyi, Kuzey Afrika, Arap Yarımadası, Orta Asya ve Asya’nın güneyinde yaşar.
  • 10

    Yabanarısı yarasası

    Dünyadaki en küçük memeli yabanarısı yarasasıdır (Craseonycteris thonglongyai). 2 gram ağırlığında ve 2,5-3 santimetre boyuyla ancak bir yabanarısı kadar büyüktür. Tayland’lı zoolog Kitti Thonglongya tarafından 1974’te keşfedildiği ve domuzlarınkini andıran pembe bir burna sahip olduğu için aynı zamanda Kitti Domuz Burun Yarasası olarak da bilinir.
  • 11

    Yabanarısı yarasası

    Yabanarısı yarasaları, Tayland’ın batısı ve Myanmar’ın güney doğusundaki ormanlarda yeralan kireçtaşı mağaralarında yaşarlar. Turizm ve orman alanlarının tahribatı sonucunda doğal yaşam alanları tehdit altında olan canlı Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından nesli tükenmek üzere olan canlılar kapsamına alınmıştır.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız