Kayıp Mayalar

Cesur ve hırslı Yılan krallar, güç ve diplomasi yoluyla kültürlerinin tarihindeki en güçlü ittifakları oluşturdular.

Haberler National Geographic 06.09.2016 - 15:50 Son Güncelleme : 06.09.2016 - 16:12

  • 1

    Calakmul: MS yedinci yüzyılda egemen olan Yılan krallar, günümüzde Meksika’nın güneyinde bulunan bu başkentten ve en büyük yapısı olan 55 metrelik piramitten hüküm sürüyordu. Karmaşık bir ittifak ağını buradan yönetmişlerdi.

  • 2

    Calakmul’daki mezarlarda bulunan maskeler, Yılan seçkinlerinin öte dünyaya geçişini kolaylaştırmayı amaçlıyordu. Mayalar için altından daha değerli olan yeşim taşından yapılan soylu yüzler, yıllık tarımsal döngüyü ve yenilenmeyi çağrıştırıyor.

  • 3

    Maya bölgesinin merkezini ele geçirme savaşında, Yılan kuvvetleri 29 Nisan 562’de rakip Tikal şehir devletine saldırmışlardı. Bu zafer anı yorumunda, Kral Gökyüzü Şahidi, ayaklarının dibinde yatan Tikal Kralı Çifte Kuş’un üzerine dikilmiş zaferini ilan ediyor. Bu kayıp nedeniyle Tikal, 130 yıl boyunca sürecek bir gerileme içine girmişti.

  • 4

    697 yılında ölen Ateş Pençesi olduğu düşünülen Yılan kralın yeniden düzenlenen mezarında, kefen üzerine yerleştirilmiş yeşim taşı ve deniz kabuğundan boncuklar ve Calakmul’da birlikte gömüldüğü seramiklerin bir bölümü yer alıyor.

  • 5

    Guatemala, La Corona’da –bir zamanların Saknikte kenti– bulunan bir kabartma, geleceğin Yılan Kralı II. Yuknoom Cheen’i bir ziyaret sırasında top oynarken gösteriyor. Hiyeroglif uzmanları tarihini de veriyor: 11 Şubat 635.

    Devamını National Geographic Türkiye'nin Eylül 2016 sayısında okuyabilirsiniz.



Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız