Kızıl Gezegen'in gizemi çözülüyor

Kızıl Gezegen'in gizemi çözülüyor

Haberler 25.11.2011 - 12:28

  • 1

    Hayat var mı?

    NASA, Kızıl Gezegen'de yaşam izleri arayacak insansız bir laboratuvar programı başlatıyor. Curiosity robotunu da taşıyacak olan laboratuvar, 26 Kasım Cumartesi günü Florida eyaletindeki Cape Canaveral üssünden fırlatılacak. NASA uzmanları, böylece Mars atmosferinin bir zamanlar mikrobiyal da olsa yaşama uygun olup olmadığını ve bugünkü koşulları tesbit edebilmeyi umuyor.
  • 2

    Laboratuvar yola çıkmaya hazır

    Laboratuvar, Atlas V 541 roketiyle yola çıkacak. Roket 4 katı yakıt tankı ve bir ana motordan oluşuyor. Beş metre çapındaki taşıma kapsülü 8 tonluk yük taşıyabiliyor.
  • 3

    Hassas iniş

    Laboratuvarın 6-20 Ağustos 2012 tarihleri arasında paraşüt yardımıyla Mars yüzeyine inmesi planlanıyor. İniş mesafesi 20 kilometrelik yanılma payıyla tam olarak hesaplandı. Atmosferin inceliği nedeniyle paraşüt, araç sesin iki katı hızındayken açılacak. İniş öncesinde ek roketler frenleme için devreye girecek.
  • 4

    Dünya dışında yaşam

    Curiosity robotu, Mars yüzeyinde organik bileşikler, azot, karbon, oksijen, hidrojen, kükürt ve fosfor arayacak. Bilim insanları, izotop ve mineralleri analiz ederek gezegenin atmosferinin son dört milyar yılda nasıl geliştiğini anlamayı hedefliyor.
  • 5

    Teknolojiyle donandı

    Üç metre uzunluğunda, 900 kilogram ağırlığındaki Curiosity robotu, selefleri Spirit ve Opportunity’den beş kat daha büyük. Üzerindeki bilimsel analiz ekipmanları, öncekilerin taşıyabildiklerinden on kat daha ağır. Curiosity, Kızıl Gezegen’de 1 Mars yılı boyunca çalışacak. Bu da 686 Dünya gününe denk geliyor. Curiosity saatte 30 ile 90 metre yol kat edebilecek.
  • 6

    Her zaman merak konusu oldu

    ABD, Sovyet/Rusya ve bir kez de Avrupa menşeli olmak üzere 1960’dan beri Mars’a 40’dan fazla araştırma aracı gönderildi. Ancak sadece birkaç tanesi hedefi tutturabildi. Bazıları ise Mars yörüngesine bile ulaşmayı başaramadı.
  • 7

    Mars efsaneleri

    Mars, her zaman insanların hayalini süsledi. Kızıl rengi nedeniyle adını mitolojideki Roma savaş tanrısından aldı. Yeryüzüne benzerliği nedeniyle, hep dünya dışı yaşamın olduğu yer yakıştırması yapıldı. İngiliz yazar H.G. Wells, 1898 tarihli “Dünyalar Savaşı” romanında bu konuyu işlemişti. Yazarın eseri, 1938’de ABD’de radyo tiyatrosu olarak yayınlandığında halk arasında paniğe neden olmuştu.
  • 8

    Akraba gezegenler

    Dünya’nın sağında görülen Mars. Mars’ın Güneş'e olan uzaklığı 228 milyon, Dünya’nın ise 150 milyon kilometre. Mars atmosferi karbondioksit ve az miktarda azottan oluşuyor. Dünya’ya benzeyen bir başka gezegen Venüs (soldan ikinci). Dünya’dan biraz daha küçük, atmosferi ise Mars’la aynı. Güneşe uzaklığı 108 milyon kilometre. Güneşe en yakın gezegen (58 milyon km.) Merkür’ün ise atmosferi yok.
  • 9

    Mars’ta bunlar var

    Araştırma araçlarının gönderdiği çok sayıda fotoğraf ve ölçümler sayesinde artık Mars hakkında daha çok şey biliniyor. Mars yüzeyinde volkanlar ve 4 bin kilometre uzunluğunda, 7 kilometre derinliğinde dev kanal sistemleri bulunuyor. Mars, kızıl yüzey rengini ise toprağının demir oksit barındırmasından alıyor.
  • 10

    Bitmeyen su araması

    Mars, donmuş karbondioksit ve buzdan oluşan iki belirgin kutup dairesine sahip. Kuzeydeki yaklaşık bin kilometre çapında ve 5 kilometre kalınlığında. Güneydeki ise 350 km. çapında ve 1,5 kilometre kalınlığında. Sıvı su bulunduğuna dair işaretler de var. Araştırma gemisi Phoenix, yüzeyde su damlaları keşfetmişti.
  • 11

    Uzaylılar var mı?

    “Mars Attacks” filminde olduğu gibi Mars’ta yeşil adamlar kesinlikle yok. Amerikan hükümeti 2011’de tartışmalara son noktayı koyarak, uzaylıların varlığına dair hiçbir delil olmadığı, ellerinde uzaylılara dair gizli dosyalar bulunmadığı ya da çöllerin derinliklerinde uçan daire kalıntılarının gömüldüğü askerî depolar da olmadığı açıklamasını yaptı.
  • 12

    Misafir kabul eder mi?

    İnsanoğlu, yarın birgün Mars’a gittiğinde en azından düşman varlıklardan korkmasına gerek yok. Ancak başka sorunlar çıkabilir. Örneğin mesafenin uzunluğu gibi. Geçtiğimiz günlerde altı kişilik bir astronot ekibiyle Moskova’daki bir merkezde 520 günlük Mars seyahatinin insan psikolojisi ve sağlığına nasıl etkileri olacağı konusunda deney yapıldı. (Deutsche Welle)
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız