Moda endüstrisinde sanal süper modellerin topuk sesleri yükseliyor

Miquela Sousa ve Shudu Gram gibi dijital modeller sosyal medyada git gide popülerleşiyor ve birer ‘influencer’a, sosyal medya ünlüsüne dönüşüyor. Bir sanal model, yaratıcısına yılda 10 milyon dolar kazandırabilirken, özellikle pandemide markaların sanal modellere ilgisi arttı. 

Haberler ntv.com.tr 12.01.2021 - 14:48

  • 1
    Miquela Sousa, dünyaca ünlü süper model Bella Hadid ile birlikte Prada ve Burberry markalarının kampanyalarında ön safta yer aldı, hit’e dönüşen bir single çıkardı ve Instagram’da üç milyon takipçi edindi. Ama Sousa sıradan bir sosyal medya yıldızı değil.
  • 2
    Sık sık rap şarkıcısı Diplo ve şarkıcı Samantha Urbani gibi ünlülerle birlikte pozlar veren Brezilyalı-Amerikalı model, gerçek bir insan değil. O, 19 yaşında bir sanal robot. Instagram’da ilk ortaya çıkış tarihi 2016. Akıllıca yönetilen hesabı ve dikkat çekici içerikleri sayesinde kısa sürede birçok takipçi kazandı.
  • 3

    Yaratıcısı Brud’un bir başka kurgusal karakteri Bermuda tarafından 2018 yılında hesabının hack’lenmesiyle Sousa’nın gerçek bir insan olmadığı anlaşıldı. CGI (bilgisayar üretimi imgeleme) teknolojisi kullanılarak yaratılan dijital karakter olduğunu açıklayarak, “Ben bir insan değilim ama hala bir birey miyim?” diye yazdı.

  • 4

    KENDİ SANAL, KAZANCI GERÇEK

    Miquela gerçek bir insan değil ama kazandırdığı para gerçek. Telegraph’ın haberine göre sponsorlu Instagram gönderilerinin her biri, her yıl yaklaşık 10 milyon dolar kazandırıyor. Her bir paylaşım Brud’a 8 bin 500 dolar getiriyor. Miquela, alanında tek değil. Giderek büyüyen sanal modeller topluluğu moda endüstrisine şu anda 300 milyar dolarlık gelir bırakıyor.

    Üstelik pandemide gerçek modeller yerine daha fazla tercih ediliyor.

  • 5

    Shudu Gram da aynı teknolojinin ürünü bir kurgu model. Üsteik dünyanın ilk sanal modeli. Yaratıcısı, İngiliz fotoğrafçı Cameron-James Wilson. Güney Afrikalı Shudu, Rihanna’nın güzellik markası Fenty’nin Ellese ve Balmain kampanyaları için kullanıldı. Geçen yıl BAFTA Ödülleri’nde Swarovski elbisesiyle kırmızı halide bir hologram olarak yürüdü.

  • 6

    Brud tarafından yaratılan bir başka dijital avatar Blawko, Kanye West’in Yeezy marka ayakkabılarına modellik yaptı. Her bir sosyal medya post’u için yaratıcısına 1000 dolar kazandırdı.

  • 7

    Sanal model Imma, Porsche ve Ikea gibi markalarla işbirliği yaptı. Kanebo Kozmetik ürünlerini tanıtmak için gerçek modellerle birlikte i-D dergisinin Japonya edisyonuna poz verdi.

  • 8
    Shudu Gram’ın tasarımcısı Cameron-James Wilson, daha önce sanal modelleri reddeden moda evlerinin karantina sırasında kampanyalar için kendisine başvurduğunu belirtti.
  • 9

    Amsterdam merkezli sanal modelleme ajansı Lalaland'ın kurucu ortağı Michael Musandu, "Şu anda sanal model kullanımında büyük bir artış var. Geleneksel fotoğrafçılıkla ilgili sorunlar markaları gerçekten alternatifler aramaya itti” dedi.

  • 10

    DAHA AZ MASRAF

    Sanal modeller, gerçekleriye kıyaslayınca nispeten daha ucuza geliyor. Kullanımı kolay ve fotoğrafta ölçeklemesi basit. Mekanlara, fotoğrafçılara, makyaj sanatçılarına ve stilistlere olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.

  • 11

    HEM ÇEVREYE KATKI HEM DE ETNİK ÇEŞİTLİLİK

    Cameron-James Wilson’a göre yapılan analizler, sanal modellerin gerçek modellerin neredeyse üç katı kişiye hitap ettiğini gösteriyor. Buna çevresel faydalar da ekleniyor. Araştırma ajansı Optoro'ya göre, gerçek modellerle yaılan işler, her yıl atmosfere 15 milyon metrik ton karbondioksit sağlıyor ve yaklaşık 2,2 milyon ton atık oluşturuyor. Sanal modeller, tasarımcılara kampanyalarında ön plana çıkmaları için farklı şekil, boyut ve etnik kökene sahip modeller vererek bu oranı azaltabilir.

  • 12
  • 13
  • 14
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız