"Stres toplumu fıtık etti"

Beyin-Omurilik-Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Gökhan Özçınar’a göre seçim, terör, ekonomi, iş, gelecek stresi ve endişesi nedeniyle bel ve boyun fıtığı vakalarında artış yaşanıyor.

Haberler ntv.com.tr 27.10.2015 - 00:26

Tüm gün vücut yükünü taşıyan kasların gün sonunda dinlenmesi gerekiyor. Kasların dinlenmesi uykuda oluyor. Kaslar, ancak huzur içerisinde dalınan uykuda dinleniyor, zihin rahatlamayınca kaslar da gevşeyemiyor. Kaslar gevşeyemediğinde ise kaliteli uyku olmuyor ve dinlenemeyen kaslar bir sonraki güne yorgun başlıyor.

‘Kısa bir süre öncesine kadar yaşlılık hastalığı olarak tanımlanan fıtık şimdilerde genç yaşlara indi nedeni ise yorgun kaslar, kasları yoran da strestir’ diyen Beyin-Omurilik-Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Gökhan Özçınar, yorgun kasların bedeni nasıl etkilediğini şöyle anlatıyor:

“Yorgun kaslar etrafındaki iskeleti iyi tutamaz. Sorunlar yaşanmaya başlanır. En sık yaşanan sorun omurgadadır. Çünkü insandan başka dik duran omurga yoktur. Omurgayı dik tutan kaslar dinlenemediği için zaman içinde yorgun düşer, kemik yapısında bir süre sonra kireçlenme adı verilen deformasyonlar yani şekil bozuklukları oluşur. Kaslar iyi tutamadığı için kemikler arasındaki kıkırdak doku yerinden çıkıp sinire baskı yapmaya başlayınca bel, boyun, sırt ağrıları görülür.

FITIĞIN EN ÖNEMLİ NEDENLERİNDEN BİRİ DE STRES

Stres boyun ve belin tutulmasına sebep olur. Yakın bir geçmişe kadar yaşlılık hastalığı olarak tanımlanan boyun düzleşmesi, bel veya boyun fıtığı artık gençlerde yaygın şekilde görülmeye başladı. Çünkü gençlerde okul, sınav, iş ve en önemlisi ekonomik endişeler yoğun yaşanıyor. Meslek seçimi yeteneğe göre değil de alınan sınav puanına göre yapılmak zorunda kalınıyor. Genç sevmediği mesleği öğreniyor. Mezun olunca iş arıyor. Sonuç…? Gerilen kaslar tutulup, bel-boyun bölgesinde dayanılmaz ağrılar başlıyor. Yorgun kaslar omurgayı tutmayınca diskler bombeleşmeye başlar ve omuriliğe baskı yapar. Hem baskının oluşturduğu tahriş ağrıları hem de o basıların omuriliği aşındırması ile beyin denilen pilden, vücuda gövdeye kola bacağa giden sinirin aşınması ve voltajın düşmesine bağlı olarak his, güç, yetenek kayıpları ortaya çıkar.”
KAS-İSKELET SİSTEMİ İÇİN 5 ÖNEMLİ ŞART!

Uzmanı Op. Dr. Gökhan Özçınar, sağlıklı bir kas - iskelet sistemine sahip olmak için gerekenleri ise şöyle özetliyor:

1-Stresle başa çıkmayı öğrenmek: Kişi şartları değiştiremediğinde sinirli, sinir sonrası tahammülsüzlük, tahammülsüzlük sonrasında ise şiddete yönelir. Bugünkü toplumumuzda maalesef tahammülsüzlük ve hoşgörüsüzlük en üst düzeyde. Bunun bir şekilde düzeltilmesi gerekir. Gergin insan gergin kaslar demektir. Gergin kas sonrasında bel ve boyun tutulması, sonrasında ise fıtık, oluşabilir. Ayrıca psikoloji-ağrı arasındaki doğru orantılı ilişkiyi de dikkate almak gerekir. Psikoloji bozuk olunca ağrı artar, ağrı artıkça psikoloji bozulur, tahammülsüzlük artar. Ağrı yokken hoşgörüyle karşılanacak bir olay, sinir patlamasıyla sonuçlanabilir. Stresten en çok etkilenen üç organ vardır. Bir baş, iki bel ve boyun, üçüncüsü de mide. En kalıcı olanı bel ve boyun ağrılarıdır. Çünkü kireçlenme ile başlayan hastalığın bir sonraki aşaması fıtıklaşmadır. Fıtık zaman içinde ameliyatla, ve hatta platin takılmasıyla sonuçlanabilir. Binanın yıkılmaması için gerekli önlemleri zamanında almak gerek. Yaşlılık dönemi hastalıkları artık genç yaşlara indi. Hasta gençlik demek; iş gücü kaybı, ekonomik kayıp demektir.

2- Kilo vermek: Obezite çağının yaşandığı bir dönemde tabii ki öncelikli hedef iskeletin taşımak zorunda kaldığı kiloyu azalmaktır. Bu nedenle dengeli ve sağlıklı beslenmek şarttır.

3-Klimayı doğru kullanmak ve cereyandan sakınmak: Terli terli klimanın karşısına geçip serinlemek veya cereyanda kalmak kas tutulmalarına sebep olur.

4-Hareket ve spor: Bedenimize ihanet etmeyelim. Hareket edelim, spor yapalım özellikle de yüzelim. Suyun kaldırma kuvveti vücudun yükünü hafifletir, kol ve bacak hareketi kasların çalışmasını ve rahatlamasını sağlar.

5- Öndeki ağırlığı azaltmak: Ağırlık taşınması gerekiyorsa, sağ ve sol da eşitlenerek taşınmalıdır.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız