Türkiye'de her yıl 200 bin kişi kansere yakalanıyor

Sigara kanserin en önemli nedenleri arasında gösteriliyor. Peki kanser için diğer risk faktörleri neler?

Haberler NTV Haber 09.10.2019 - 10:27

Dünyada her yıl 18 milyon, Türkiye'de yaklaşık 200 bin kişi kansere yakalanıyor.

Kanser, tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Hacettape Üniversitesi Öğretin Üyesi Prof. Dr. Tezer Kutluk, “18 milyon kanserin 9.5 milyonu dünyada kaybediliyor. Türkiyede 200 bin civarında görülen kanserin neredeyse yarısı kaybediliyor. Kanserden nasıl korunacağımız, nasıl taranacağımız ve tedeviler konusunda ciddi gelişmeler var. Bunları tüm dünyaya uygulayabilirsek 9 milyon kanser ölümünün 4 milyonunu önleyebiliriz” dedi.

Sigara kullanımı kanserin en önemli nedenleri arasında gösteriliyor.

Prof. Kutluk, “Tütün bilinen en önemli kanser yapıcı madde. Dünya genelinde tütüne bağlı 5 milyondan fazla ölüm oluyor. 2 milyon civarında tütüne bağlı kanser var. Bunu yok ettiğiniz zaman dünyadan 2 milyon kişi kanser olmayacak anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Aşırı kilo da kanser riskini arttırıyor. Uzmanlar sağlıksız beslenme konusunda da uyarıyor. 

Onkolog Yavuz Dizdar, “Yoğurt yoğurtluktan çıkmış, tavuk tavukluktan çıkmış, yumurta sentetik üretilmeye başlanmış, tarım ilaçlarını hiç saymayın hiçbir şey denetlenmiyor. Bir gün önce ilaçladığı ürünü ertesi gün piyasaya sürüyor. Herkes de bunu tüketiyor, hastalıkların nedeni aslında belli; kontrolsüz gıda” şeklinde konuştu.

Yüksek görülme sıklığına karşın kanser tedavisinde de ilerleme var. Erken teşhis kanser tedavisinin başarılı sonuç vermesinde önemli rol oynuyor.

VİDEO: RAKAMLARLA DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE KANSER VAKALARI (06.08.2019)
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız