3. Balyoz iddianamesi kabul edildi

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, ''Balyoz Planı'' soruşturması kapsamında hazırlanan 3. iddianameyi kabul etti.

Haberler 23.11.2011 - 10:38

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, ''Balyoz Planı'' soruşturması kapsamında 64'ü tutuklu 143 şüpheli hakkında hazırlanan 3. iddianameyi kabul etti.

Davanın sanıkları arasında Koramiral Deniz Cora, Korgeneraller Korcan Pulatsü, Ziya Güler, Rıdvan Ulugüler ve Abdullah Can Erenoğlu, Tuğgeneral Kubilay Baloğlu, Tümamiral Mücahit Şişlioğlu, emekli Korgeneral Rasim Arslan, HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Yarman gibi isimler var.

İddianame, Eskişehir'de emekli albay Hakan Büyük'ün evinde ve Gölcük Donanma Komutanlığı'nda yapılan aramalarda ele geçirildiği belirtilen belge ve bilgilere dayandırılıyor.

Sanıkların ''Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek'' suçundan cezalandırılması talep ediliyor.

İddianamenin oy birliğiyle kabulüne karar veren mahkeme heyeti, duruşma tarihleri olarak 26, 27, 29 ve 30 Aralık'ı belirledi.

Üçüncü ''Balyoz Planı'' iddianamesinde, Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü İstihbarat Kısım Amirliğine ait odada yapılan 6 Aralık 2010 tarihli aramada ele geçirilen belgelerin, sanıklardan Kemalettin Yakar, Mehmet Cem Çağlar ve Erdinç Yıldız tarafından söz konusu yerde muhafaza edildiği belirtilerek, ''Suç unsuru bu doküman ve dijital delillerin, bilerek ve isteyerek imha edilmediği, suç unsuru oldukları bilindiği halde mevzuata aykırı olarak saklanmaya devam edildiği anlaşılmıştır'' denildi.

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayar tarafından hazırlanan iddianamede, aralarında organik bağ bulunmayan jandarmaya bağlı bazı unsurlarla, 1. Ordu Komutanlığı arasında, ''Balyoz Güvenlik Harekat Planı'' kapsamında hiyerarşik bir ilişkinin oluştuğu ve jandarma unsurlarının bu plan kapsamında 1. Ordu Komutanlığı'na bağlı bir ast birlik gibi çalıştığı, plan kapsamında personel görevlendirmesi, istihbarı çalışma ve eylem planı hazırlama gibi görevler üstlendiğinin anlaşıldığı kaydedildi.

'ÜNİVERSİTELERDEN 1035 ÖĞRENCİNİN İLŞİĞİ KESİLECEK'
Jandarma unsurlarının, bu plan kapsamında yaptığı hazırlıkları, İstanbul Jandarma Bölge Komutanlığı ve Bursa Jandarma Bölge Komutanlığı olarak iki ayrı koldan organize ettiği, İstanbul Bölge Komutanlığı içerisinde İstanbul, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ, Düzce ve Sakarya illerinin olduğu, Bursa Jandarma Bölge Komutanlığı içerisinde ise Bursa, Balıkesir, Yalova, Bilecik, Çanakkale illerinin yer aldığı ifade edilen iddianamede, Gölcük Donanma Komutanlığında yapılan aramalarda elde edilen 10 No'lu CD içerisindeki ''Asaf Yedek\İstanbul Bölgeden Gelen Asaf Yedek 1\İllerden Gelenler'' isimli sıralı klasörlerde yer alan ''İL J.Klığı Edirne'', ''Kocaeli İl.J.K'', ''Tekirdağ'' isimli üç ayrı klasörde, İstanbul Jandarma Bölge Komutanlığı bünyesindeki Edirne, Kocaeli ve Tekirdağ illerine ait ''Balyoz Güvenlik Harekat'' planı kapsamında yapılmış çalışmaların ayrı ayrı yer aldığının tespit edildiği belirtildi. İstanbul, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ, Düzce, Sakarya illerinde 203 adet vakıf, dernek, okul, dershane, öğrenci yurdu gibi yerlerde arama yapılacağı, isimlerin karşısına da ''Nurcu, Süleymancı, Nakşibendi, Radikal İslam, Milli Görüş, Ülkücü, Hakyolcu'' şeklinde fişleme niteliğinde ibarelerin yer aldığı dile getirilen iddianamede, bir belgede de İstanbul, Edirne, Kocaeli ve Sakarya'da ilişiği kesilecek bölücü görüşlü üniversite öğrencileri başlığında 1035 kişiye ait isim-soyisim, üniversite ve fakülte bilgilerinin yer aldığı anlatıldı.

'TUTUKLANACAK AK PARTİLİLER KAYDEDİLDİ'
İddianamede, bazı belgelerde, söz konusu illerdeki irticai örgüt mensupları olarak, kişilerin isim ve soy isimlerinin yer aldığı, gözaltına alınacak kişilerin, parti mensuplarının, kamu görevlilerinin belirtildiği, tutuklanacak kişilerin yer aldığı, yine tutuklanacak AK Parti üyelerine yer verildiği kaydedilerek, bu kapsamda görevlendirilecek personelin de isimlerinin anlatıldığı dile getirildi.

İddianamede, 5-7 Mart 2003 tarihindeki 1. Ordu Komutanlığı'nda düzenlenen seminerde, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın emrine aykırı olarak, Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryo'nun (OEYTS) oynandığı ifade edilerek, tüm yazışmalar, seminer ses kayıt çözümleri, ifadeler ve elde edilen deliller, birlikte değerlendirildiğinde, plan seminerinin asıl amacının, ''Balyoz Güvenlik Harekat Planını görüşmek'', olduğunun anlaşıldığı kaydedildi.

Soruşturma kapsamında elde edilen dijital veriler ile ilgili olarak, alınan bilirkişi raporlarına yer verilen iddianamede, Kara Kuvvetlerinin talimatlarına aykırı olarak, seminerin ses kaydının alındığı, bir kısım şüphelilerin de bunu doğruladığı anlatıldı.

İddianamenin deliller bölümünde ise Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü İstihbarat Kısım Amirliği'ne ait odada yapılan 6 Aralık 2010 tarihli aramada, yer karolarının vakumlu alet yardımıyla kaldırılması sonucu, zeminin altında poşetler içerisinde birtakım farklı soruşturmaları ilgilendiren delillerin bulunduğu belirtildi.

Yapılan soruşturma sonucunda, belirtilen belgelerin, sanıklardan Kemalettin Yakar, Mehmet Cem Çağlar ve Erdinç Yıldız tarafından söz konusu yerde muhafaza edildiği, bu kişilerin, halen yargılaması devam etmekte olan terör örgütü soruşturmalarına ilişkin belge ve kayıtları, yasa dışı faaliyetlerde kullanılan cihazları, herhangi bir kimsenin/askeri personelin bilemeyeceği, yasal belge ve kayıtların muhafaza edilmeyeceği gizli bölümde muhafaza ettikleri kanaatine varıldığı dile getirildi.

Bu odayı kullanan görevlilerin de aralarında bulunduğu kişilerin alınan ifadelerine de yer verilen iddianamede, şöyle devam edildi:

''Yukarıda sıralanan şüpheli ifadeleri ve tanık ifadeleri bir bütün olarak değerlendirildiğinde, soruşturmamıza konu suç unsuru bilgi ve belgelerin ele geçirildiği hard disklerin ve diğer malzemelerin, beyanlara göre, 2008 yılından beri İstihbarat Kısım Amirliğinin zemininde sıralı amirlerin bilgisi dahilinde, askeri mevzuata aykırı olarak saklandıkları, muhafaza edildikleri, bu eşyaların zaman zaman bulunması durumunda ilgililerin amirlerini bilgilendirdikleri, ancak yine hiçbir şekilde tutanak altına almadan zimmetsiz bir şekilde şüpheli Kemalettin Yakar'a üstlerinin bilgisi dahilinde teslim edildiği, bu şekilde suç unsuru bu doküman ve dijital delillerin, bilerek ve isteyerek imha edilmediği, suç unsuru oldukları bilindiği halde mevzuata aykırı olarak saklanmaya devam edildiği anlaşılmıştır.

İlk olarak, 2008 yılında bulunan suç yapılanmasına ait bu eşyaların herhangi bir tutanak tutulmadan şüpheli Kemalettin Yakar'a birçok kez elden teslim edilmesi ve zimmet yapılmaması, yazılı belgelerde ve Mehmet Cem Çağlar'ın ifadesinde belirttiği gibi şüpheli Kemalettin Yakar'ın sıralı amirlerince korunması hususları birlikte değerlendirildiğinde suç yapılanmasının bilgisi dahilinde bu suç eşyalarının saklandığı anlaşılmıştır.

Şüphelilerin mevzuata aykırı olarak, saklayıp, muhafaza ettikleri suç eşyalarını bilmedikleri yönündeki savunmalarının, suçtan kurtulmaya yönelik olduğu, ele geçen bu suç eşyalarının, Kemalettin Yakar ve suç arkadaşlarının kontrolü dahilinde muhafaza edildikleri, bu yere bir başkasının girip çıkmasının mümkün olmadığı ve bu malzemelerin dışarıya çıkmadığı anlaşılmıştır.

Bu nedenlerle suç eşyaları ve dijital materyallerin suç tarihinden sonra da muhafaza edilmesi suç yapılanmasının devamlı güncellenmesi amacına yönelik olduğu ve ele geçen suç eşyalarına veya dijital materyallere ekleme ve çıkarma yapılıp yapılmadığı hususlarının da yine şüpheliler ve hükümeti devirmeye yönelik yapılanmanın bilgisi dahilinde gerçekleştiği sonucuna varılmıştır.''

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız