30 bin kişi Dünya Su Forumu'nda

İstanbul'da düzenlenen 5. Dünya Su Forumu'nun açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Hepimiz çevreci olmak zorundayız" dedi.

Haberler 14.03.2009 - 22:50

Dünyanın en büyük su organizasyonu olan Dünya Su Forumu'nun beşincisi İstanbul'da başladı.

Forumda, Afrika'dan ABD'ye tüm dünyayı etkileyen su sorununa çözüm aranacak. Forumun gündem maddeleri arasında küresel ısınma, artan içme suyu ihtiyacı, yeraltı sularının kirlenmesi, sağlıksız sulama yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi'ne, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve diğer konuk devlet ve hükümet başkanlarıyla birlikte geldi.

Gül, forumun açılış konuşmasına, “İstanbul’daki bu mühim buluşmamıza gösterilen yakın ilgi, bizi fevkalede mutlu etmiştir.” diyerek başladı.

Cumhurbaşkanı konuşmasında, “Daha fazla geç kalmadan, tabiat ile ahenk içinde yaşamayı şiar edinmemizin tüm uluslararası topluluğun ortak sorumluluğu olduğuna inanıyorum. Esas hedefimiz dünyayı beraber paylaştığımız tüm canlıların üzerinde hayatlarını idame ettirdikleri zemini muhafaza etmektir" dedi.

2010'DAN İTİBAREN TÜRKİYE SU SIKINTISI YAŞAYABİLİR
"Suyun yalnızca ihtiyaç değil, aynı zamanda medeniyet olduğunu" kaydeden Gül, dünyada 1 milyar insanın temiz içme suyundan mahrum olduğuna dikkat çekti. Gerekli tedbirler aınmazsa , Türkiye’nin de 2010 yılından itibaren su sıkıntısı yaşayan bir ülke olacağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı, “Su konusunda işbrilğine inanıyoruz. Su milletleri ayrıştıran değil, yakınlaştıran bir işbirliği alanı haline gelmeli.” diye konuştu.

HEPİMİZ ÇEVRECİ OLMAK ZORUNDAYIZ
Suyu sınırsız bir kaynak olarak görmeye son verilmesi gerektiğini söyleyen Gül, “Hangi ideolojiden olursak olalım, bugün hepizmi çevreci olmak zorundayız. “ ifadelerini kullandı.

Dünya Su Forumu, saat 14.30'da Çırağan Sarayı'ndaki Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi ile devame edecek.

Foruma 18 bini yabancı olmak üzere 30 bine yakın kişi katılıyor.

Foruma katılan dünya liderleri arasında Monako Prensi II. Albert, Güney Kore Başbakanı Han Seung-Soo, Hollanda Veliaht Prensi Willem Alexander, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman,  Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, Japonya Veliaht Prensi Naruhito Kotaishi gibi isimler bulunuyor.

Dünya Su Forumu'na, ayrıca çok sayıda ülkenin Devlet Başkanları ile Su ve Çevre Bakanlarının da katılması bekleniyor.

140'a yakın ülkenin katıldığı forum bu yıl "Farklılıkların suda yakınlaşması" sloganı ile düzenleniyor.

Zirvenin sonunda hükümetleri gerekli önlemleri almaya davet eden bir çağrı metni kabul edilecek. Forumda alınacak kararların bağlayıcı niteliği bulunmuyor ancak ileride yapılacak uluslararası sözleşmelere temel teşkil edebilecek.

22 Mart'a kadar sürecek forumun sponsorları arasında NTV de bulunuyor.

İSTANBUL'DA KAPANACAK YOLLAR
Bugün başlayacak Dünya Su Forumu nedeniyle İstanbul'da bazı yollar geçici olarak trafiğe kapatılacak.

Toplantılar, Sütlüce Kongre Merkezi ve Feshane'de yapılacak. Bu nedenle, Atatürk Havalimanı Caddesi, Yeşilköy-Bakırköy sahil yolu, Kennedy Caddesi, Galata Köprüsü, Kemeraltı, Necatibey, Meclis-i Mebusan, Dolmabahçe, Taşkışla ve Mete caddeleri, Beşiktaş meydanı, Çırağan Caddesi, Barbaros Bulvarı, Balmumcu kavşağı, Halıcıoğlu, Okmeydanı, Kumbarahane, Karaağaç ve İmrahor caddeleri geçici olarak trafiğe kapatılacak.

Katılımcılar kongre merkezine deniz yoluyla da taşınacak. Bu nedenle vapur ve deniz otobüsleri seferleri ile arabalı vapur seferlerinde gecikmeler yaşanabilir.

DİĞER FORUMLARDAN FARKLI
5. Dünya Su Forumu, daha önceki forumlardan başında mini zirvenin düzenlenecek olması nedeniyle ayrılıyor. Forum, Sütlüce Kültür Merkezi'nde yapılacak mini zirveyle açılacak. Forumun ana teması ''Farklılıkların Suda Yakınlaşması'' olacak. Organizasyon 'tematik süreç', 'bölgesel süreç' ve 'siyasi süreç' olmak üzere üç bölüm halinde yapılacak.

EN İYİ SU FİLMİ ÖDÜLÜ VERİLDİ
5. Dünya Su Forumu çerçevesinde, uluslararası "Su ve Sinema Buluşmaları"nın (RIEC) açılışı ile "En İyi Film" ödül töreni dolayısıyla resepsiyon düzenlendi.

Resepsiyonda başkanlığını Uluslararası İstanbul Film Festivali'nin kurucularından Hülya Uçansu'nun üstlendiği jüri heyetinin, 23 ülkeden 55 filmle ilgili yaptığı değerlendirmenin sonucu açıklandı.

Ingrid Patteta'nın yönettiği Fransız yapımı "Au centre de la terre des pu'ts et des hommes" adlı film, "En İyi Film" ödülüne layık görüldü.

Meksiko'da 2006'daki 4. Dünya Su Forumu çerçevesinde, Uluslararası Su Sekreterliği ve Su Akademisi'nin girişimiyle başlatılan "Su ve Sinema Buluşmaları" her 3 yılda bir tekrarlanıyor.

Bu yılki buluşma, 5. Dünya Su Forumu kapsamında, "Su, İnsanlık ve Sürdürülebilir Kalkınma" temasıyla, Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle düzenleniyor. Program kapsamında 16-22 Mart tarihleri arasında Fransız Kültür Merkezi'nde 100'e yakın film gösterimi yapılarak, kamuoyunun bilgilendirilmesi, duyarlılığın artırılması ve dünyadaki su ile ilgili farklı konuların izleyiciler tarafından keşfedilmesi amaçlanıyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız