Çevre suçları için yelken açacak

Yeni Zelanda açıklarında 1985 yılında Fransız gizli ajanları tarafından batırılan ilk Rainbow Warriorgemisi için, bombalamanın 25. yıl dönümünde bir tören düzenledi.

Haberler 22.07.2010 - 09:31

Polonya Gdansk’taki Maritim Tershanesi’nde düzenlenen törende, patlamada ölen Fernando Pereira adlı iki çocuk babası fotoğrafçı da anılırken, yeni Rainbow Warrior gemisinin yapımına başlandığı duyuruldu.

Saldırıya uğradığı sırada Rainbow Warrior’ın kaptanı olan Pete Willcox,

“25 yıl önce bugün, benim de içinde olduğum gemi Greenpeace’i durdurmak isteyen bir hükümet tarafından bombalandı… Bizi durdurabileceklerini düşündüler ama bu sadece başlangıçtı.

Bugün yapmamız gereken çok iş var ve burada olup yeni Rainbow Warrior’ın hayata geçtiğini görmek çok güzel” dedi.

Törende Greenpeace Uluslararası Genel Direktörü Kumi Naidoo “Yeni Rainbow Warrior, Greenpeace’in çevre suçlarına karşı direniş geleneğini sürdürerek çevresel adalet için savaşmamıza ve iklim değişikliğinin önüne geçerek çocuklarımız ve torunlarımız için gezegenin geleceğini güvence altına almamıza yardım ediyor” şeklinde konuştu.
Yeni Rainbow Warrior, bir amaç için inşa edilmiş ve çevreye duyarlı olarak dizayn edilmiş ilk kampanya gemisi olacak. Greenpeace’in karbon ayak izini azaltacak şekilde tasarlanan yelkenli gemi, akıllı çevresel yatırımlar konusunda da bir örnek oluşturuyor.

Deniz seviyesinden 54 metre yükselen çarpıcı A-yapısıyla yeni Rainbow Warrior’da yer alacak uydu çıkışı, 24 saat geniş bant bağlantı sağlayarak milyonlarca insanın sanal gökkuşağı savaşçıları olarak katılabilmesini sağlayacak. Özel olarak tasarlanan vinçler, çevre suçlarının üzerine gitmede önemli araçlardan biri olan şişme botların hızla suya indirebilmesine olanak tanıyacak. Yeni gemi önümüzdeki yıl yelken açarak, Greenpeace’in 40. yılında hazır olmuş olacak.

İlk Rainbow Warrior balina ve fok avcılığına olduğu kadar Fransa’nın Pasifik’teki nükleer denemelerine karşı da kampanyalar yürüttü. 1985’te nükleer denemeye karşı bir seyahat düzenlenirken Fransız Hükümeti için çalışan gizli ajanlar tarafından saldırıya uğrayıp batırıldı. Gemiye iki adet bomba yerleştiren gizli ajanlar, ekipten fotoğrafçı Fernando Pereira’nın ölümüne neden oldu.

Bombalama olayı o dönemde tüm dünyanın tepkisini çekti ve Greenpeace’in “gökkuşağını batıramazsınız” sloganını doğurdu. 1989’a gelindiğinde Greenpeace, kullanılmış bir trol gemisini –önümüzdeki yıl emekliye ayrılacak- yeni Rainbow Warrior gemisine çevirdi. 

Rainbow Warrior çevre suçlarına tanıklık etmek ve karşı çıkmak için çalışırken, tüm dünyadan milyonlarca insan için de bir umut ışığı oldu.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız