Demirtaş: Güven ortamı için önemliydi

Başbakan Erdoğan ile DTP Genel Başkanı Ahmet Türk arasında Kürt açılımına ilişkin yapılan toplantıda yer alan DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, NTV'nin sorularını yanıtladı.

Haberler 05.08.2009 - 20:25

DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, 'AKP' ile DTP arasında yapılan Kürt açılımı toplantısıyla ilgili NTV Anahaber'e açıklamalarda bulundu.

Banu Güven'in sorularını yanıtlayan Demirtaş, "Görüşmeden iyimser mesajlar çıktı. Bunun dışında, görüşülen diğer konular ve başlıca hususları aktarır mısınız? Aylar süren randevu talebini ardından gerçekleşen toplantı nasıl bir ortamda geçti? sorusuna, "2 yıldan beri TBMM'de diyalog ortamı için çaba sarf ediyorduk ve bunu gerçekleştirmek bir başarıdır. Normal ve olması gereken budur. Hele hele Meclis'te yer alan partilerin sorunları konuşması doğaldır. Ancak Başbakan'ın tavrı durumu içinden çıkılmaz hale getirmişti.

Geçmişi geride bırakmamız gerektiği bir gerçek ve bu yapıldı. Önümüzdeki günlere baktık ve çözüm sürecine nasıl katkıda bulunulacağı üzerine konuştuk. Zaten toplantı sonrası da buna vurgu yapıldı. Güven artırıcı tedbirlerin alınması ve bunun çözüme katkı sunabileceği söylendi ve bu önemliydi" yanıtını verdi.

İÇİŞLERİ BAKANI TEMAS KURACAK!
"Hükümet 'Kürt açılımı'nda kendi başına hareket ediyor ama muhatablarla konuşmuyor" demiştiniz. Şimdi devreye girdiğinizi düşünüyor musunuz ve daha sonra yeni görüşmeler olacak mı?" sorusuna Demirtaş, "Önemli bir eşik aşıldı. Hükümet projesine, DTP de katkıda bulanacak şeklinde somut bir gelişme yok. Sanırım İçişleri Bakanı, tüm partilerle temasa geçecek ve o zaman daha somut adımlar atabileceğiz" şeklinde yanıt verdi.

ÖNYARGILARIN KIRILMASI...
Demirtaş, "Abdullah Öcalan'la diyalog konusunda partinizden çıkan görüşler vardı. Toplantıdan sızan haberler bu konunun gündeme gelmediği şeklinde..." yorumuna, "Detaylar ve içeriğe ilişkin bir açıklama olmadı zaten. Yansıyanlar bizim görüş ve açıklamalarımız dışındadır. Gerek görülseydi genel başkanlar içeriğe ilişkin açıklama yaparlardı. Ayrıca, uzun ve teknik anlamda bir çalışma yapılmadı. Belki bundan sonra daha detaylı konuşabilir. Toplantı önyargıların kırılması, güven ortamı oluşması açısından önemliydi" açıklaması yaptı.

MUHALEFETİN TAVRI
Banu Güven son olarak, "Diyalog sürecini eleştirenler İmralı bağlantısı kuruyor; CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın açıklamaları. MHP lideri de eleştirilerde bulundu. Bu iki muhalefet partisinin görüşlerine ilişkin tavrınız ne, ne yapmayı düünüyorsunuz?" sorusunu sorarken, Demirtaş da, "Sürece katkı sunmaları önemli ve anlamlı olur. Bu fırsat kaçırılmış da değil.

Bir şeyin başladığı da yok. Sanki kapalı kapılar ardında gizli planlar konuşuluyomuş gibi davranmak doğru değil. Muhalefet partilerinin duruşu bu süreci nasıl engelleyebiliriz gibi sanki. Durumdan şikayetçiysek herkes katkıda sunmalı. DTP olarak herkesi sorumluluğa davet ediyoruz. Net ve açık bir tartışma süreci ilerliyor. Kerkes buna katılmalı" yanıtını verdi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız