Dolandırıcılardan HGS ve İSPARK tuzağı: “Bu linklere tıklamayın”

Dolandırıcıların yeni yöntemi HGS ve İSPARK borcu oldu. Sahte avukat kimliği kullanan dolandırıcılar, “Borcunuzu ödemek için linke tıklayın.” mesajı atarak, vatandaşları tuzağa düşürüyor. Uzmanlar, tıklanan linklerde sahte vergi dairesi şeklinde sayfalarla karşılaşılabileceği konusunda uyarıyor.

Haberler DHA 22.03.2024 - 11:30

Siber dolandırıcılar son aylarda sahte avukat ismi kullanarak HGS ve İSPARK kullanıcılarına SMS göndermeye başladı.

“Ödenmemiş HGS borcunuz var, icra işlemlerinin başlatılmaması adına ödeme yapmanız gerekiyor.” şeklinde mesajlar gönderen dolandırıcılar, bu yöntemle vatandaşları tuzağa çekmeye çalışıyor.

Gönderilen SMS’te kişilere ödenmemiş borcu olduğu belirtilirken, mesajda bulunan linke tıklayarak ödeme yapması isteniyor.

Linke tıklanmasıyla birlikte kurumun resmi sayfasının bir benzeri kullanıcının karşısına çıkıyor.

Sahte sayfayı fark etmeyen mağdurlar kimlik bilgileri ve ödeme yapmak için kullandıkları kredi kartı bilgilerini sayfaya girmesiyle birlikte dolandırılıyor.

Uzmanlar ise bu tarz mesajları alan kişilerin linke tıklamadan bahsi geçen kuruma telefon açarak veya resmi internet sitesine girerek borçlarını sorgulaması gerektiğini söylüyor.
Dolandırıcılar sahte avukat ismi de kullanıyor
Dolandırıcılık mesajlarının artmasını değerlendiren Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilgin Metin, “2024’te dünyada siber suçların 8 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Hatta 2026 yılına baktığımız zaman 20 trilyon dolar olacağı söyleniyor.” ifadelerini kullandı.

Siber dolandırıcılığın bir sektör haline geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Metin, dünya genelinde her gün ortalama 3 buçuk milyar oltalama SMS’i atıldığını söyledi.

DOLANDIRICILAR TELEFON NUMARALARIMIZA NASIL ULAŞIYOR?

Dolandırıcıların, vatandaşların numaralarına nasıl ulaştığını aktaran Prof. Dr. Metin, “Özellikle pandemi sonrasında tüm dünyada online kaynakları, çeşitli web sitelerine, online alışveriş sitelerini, kullanım sayısı arttı. Ve burada site sahipleri gerekli önlemleri almadıkları takdirde hacklendikleri zaman oradaki bilgiler siber korsanların eline geçiyor. Ve siber korsanlar bazı durumlarda kredi kartı bilgilerine de ulaşabiliyor. Bazı durumlarda sadece telefon ve elektronik posta bilgilerine ulaşıyorlar. Ve bunları dolandırıcılık amaçlı kullanıyorlar.” diye konuştu.
Prof. Dr. Bilgin Metin
Kullanıcıların taklit linklere tıklaması halinde birkaç senaryo ile dolandırıldığını anlatan Prof. Dr. Metin, şunları anlattı:

“Dolandırıcılar sizi gerçek siteye benzeyen sahte bir siteye yönlendirebilirler. Ve siz o an kanarak oraya kendi kişisel bilgilerinizi girebilirsiniz. Karşınıza sahte bir avukat sayfası çıkabilir, karşınızda sahte bir vergi dairesi sayfası çıkabilir. Ve burada sizin bir kredi kartı bilgileri girerek ödeme yapmanızı isteyebilirler ve kredi kartınızdan çok yüksek oranlarda paralar çekebilirler.

İkinci bir konu, bilgisayarınıza ya da telefonunuza zararlı bir yazılım yüklenebilir. Eğer telefonunuza zararlı bir yazılım yüklenirse ya da bazen sahte bir bankacılık uygulamasını yüklediğiniz takdirde belli bir puan kazanacağınızı, para kazanacağınızı söyleyebilirler.

Telefonunuza sahte bir uygulama yükletebilirler ve bu şekilde telefon bankacılığı üzerinden tüm banka hesaplarınıza ulaşıp hesaplarınızı boşaltabilirler.”

Bu tarz mesajların gerçek ve sahte mi olduğunun linke tıklanmadan anlaşılmasının zor olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bilgin Metin, SMS’le gelen linklere tıklanılmaması uyarısında bulundu.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız