Hamsinin Marmaris'te ne işi var?

Muğla'nın Marmaris ilçesinde balıkçıların ağlarına iki günde 10,5 ton ''Japon hamsisi'' takıldı.

Haberler Anadolu Ajansı 08.02.2011 - 11:16

Avlanmak için gece Menekşe isimli tekne ile denize açılan balıkçılar, sonar cihazı yardımıyla tuttukları balıklarla eski Marmaris Gümrük İskelesi'ne yanaştı. Balıkçılar, hamsiden daha büyük ve daha çok Kızıldeniz'de yaşadığı bilinen Japon hamsisinden 700 kasa balık yakaladıklarını bildirdi.

Bu balık türünün Akdeniz'de 5 yıldır görülmeye başladığını belirten tekne sahibi Cengiz Menekşe, ''Son bir haftada Japon hamsisi denilen balık türü, Marmaris kara sularını istila etti diyebiliriz. En büyük avımızı bir gün önce Marmaris açıklarında yaptık. 15 kiloluk 500 kasa balık tuttuk. Bugün ise 200 kasa daha tuttuk. Balıkların bir kısmını kilosunu 5 TL'den Marmaris'te satışa sunduk. Büyük bir bölümünü ise soğutma özelliği bulunan özel araçlarla İzmir, Afyonkarahisar ve Uşak'taki balık hallerine gönderiyoruz'' dedi.

Yaklaşık 55 yıldır Marmaris'te balıkçılık yaptığını belirten Marmaris Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Rıfat Çelebi de bu balık türünün bir göç balığı olduğunu ve isminin tam olarak bilinmediğini söyledi.

Yaklaşık 5 yıl önce bu balık türünü görmeye başladıklarını anlatan Çelebi, ''Bu balığın küresel ısınmanın etkisiyle sürüler halinde bizim kara sularımıza geldiğini tahmin ediyoruz. Su Ürünleri Enstitüsünden aldığımız bilgiye göre, Akdeniz sularında, küresel ısınmanın da etkisiyle 18 farklı türde balık görülmeye başladı'' diye konuştu.

Vatandaşlar, iskelede uygun fiyattan satışa sunulan balığa yoğun ilgi gösterdi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız