"Sadece derbiye yönelik bir tehditti"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin iptaline, alınan ciddi bir istihbarat sonucu, karar verildiğini söyledi. Kurtulmuş tehdidin sadece derbiye yönelik olduğunu da ifade etti.

Haberler ntv.com.tr 21.03.2016 - 18:50 Son Güncelleme : 22.03.2016 - 00:59

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'na verilen arada gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin güvenlik gerekçesiyle ertelenmesine değinen Kurtulmuş, "Ortada son derece ciddi bir, tedbir almamız gereken istihbarat bilgileri vardı" dedi.

Çeşitli kanallardan alınan farklı istihbarat bilgilerinin birbirini teyittiğini söyleyen Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Maç ya seyircisiz oynanacaktı ya iptal edilecekti, tehir edilecekti. Dolayısıyla bu konuda ilgili bakanlıklar, ilgili istihbarat birimlerinin istişarelerinden sonra alınan bir karardır. Spor kulüplerinin de içinde bulunduğu bir kararla bu derbi müsabakası, tehir edilmiş oldu.

Bunun üzerinden kimsenin spekülasyon yapma hakkı olmadığını ifade etmek isterim. Çünkü ortada son derece tedbir almamızı gerektiren istihbarat bilgileri vardı. Bunlar birbirini, üst üste teyit ediyorlardı. Sonuç itibarıyla bu adım atıldı."

Avrupa ülkelerinde daha önce benzer nedenlerle iptal edilen, ertelenen futbol maçları olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Biliyorsunuz, Fenerbahçe-Galatasaray derbisi dünyanın 5 büyük derbisinden birisidir. Burada ortaya çıkacak olan, Allah muhafaza bir terör eyleminin Türkiye ile ilgili olarak ne kadar ağır faturayı ortaya çıkaracağının herhalde herkes farkındadır. Kaldı ki daha yakın zamanlarda, Kasım 2015’te biliyorsunuz, Almanya-Hollanda maçı, oynanmasına birbuçuk saat kala, trübüne bazı seyircilerin alınmış olmasına rağmen gelen istihbarat bilgileri doğrultusunda iptal edilmişti.

Ondan daha da önemlisi 2004 yılında Real Madrid ile Real Sociadad ile oynanan maçta, 87. dakikada maça ara verildi. Bizim Nihat Kahveci de o gün sahada oynayan futbolculardan birisiydi. Dolayısıyla çok acil bir şekilde, saha kenarındaki hakemin sahaya gelip orta hakemi bilgilendirmesi ve aynı anda anons edilmesiyle birlikte maçın bitmesine birkaç dakika kala, maç iptal edilerek, tribünler boşaltıldı. Bu zor bir karardı ama bu kararı almak durumundaydı. Dolayısıyla çok önemli bir istihbarat bilgisinden hareketle bu maç tehir edilmiş, ileri bir tarihe bırakılmıştır."

"SADECE DERBİYE YÖNELİK BİR TEHDİT"

Bir gazetecinin Galatasaray-Fenerbahçe futbol maçının ertelenmesine neden olan ciddi tehdidin geçip geçmediğini sorması üzerine Kurtulmuş, "Farklı kanallardan spesifik olarak maçla ilgili bu tehdidin gelmiş olması sadece Galatasaray- Fenerbahçe maçına dönük bir tehditti" diye konuştu.

"İŞLERİMİZİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Türkiye'nin terörize edilmeye çalışdığını söyleyen Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı:

"Normal yapmamız gereken işleri, atmamız gereken adımları atmamamızı sağlamaya çalışıyor. Biz de terörün bu iradesine inat, şiddetin bu iradesine inat, hem Hükümet olarak hem kamu kurum ve kuruluşları hem de milletin fertleri olarak yapmamız gereken işlerimizi, eksiksiz yapmaya devam edeceğiz ve atmamız gereken adımları da atacağız. Türkiye hedeflerinden şaşmayacak. 

Korkmayacağız, yılmayacağız, teröre alışmayacağız. Terörün bu ülkeyi terörize etmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Terör örgütlerini kategorize etmeden tüm Türkiye dostları, Türkiye'nin teröre karşı bu zorlu mücadelesinde yanında bulunmak durumundadır. Herkesin tüm bu saldırılarla birlikte Türkiye'nin yanında olduğunu açık bir şekilde ifade etmesi dostlarımızdan ortak beklentimizdir. Ümit ediyorum ki hep beraber kararlılık içinde terör örgütlerine gereken cevabı vereceğiz ve bu zor günler geride kalacaktır."

"TÜRK VATANDAŞLIĞINA ALINMAYACAKLAR"

Bazı medya organlarında Suriyeli sığınmacıların Türk vatandaşlığına alınacağına yönelik iddiaları da yalanlayan Kurtulmuş, şunları söyledi:

"2 milyon 700 bin Suriyeli sığınmacı var. Dolayısıyla bunların hepsinin vatandaşlığa alınması gibi bir çalışmamız yok. Ancak nitelikli çalışma imkanına sahip olanlarla ilgili bir takım çalışma izinleri çıkarttık, çıkartıyoruz. Ayrıca, belki bazılarıyla ilgili burada oturma izniyle ilgili çalışmalar yapılabilir."

"VİZE SERBESTİSİ HAZİRAN AYINDA"

Başbakan Yardımcı Kurtulmuş'un, AB ile varılan "sığınmacı" anlaşmasına ilişkin açıklamaları da oldu.

Schengen vizesinin kaldırılması için tüm hukuki düzenlemeleri nisan sonuna kadar yapacaklarını söyleyen Kurtulmuş, "Ümit ediyoruz ki yasa ve ilgili yönetmelikler değiştirildikten sonra haziran ayında vize serbestisi safhasına geçeceğiz ve yine ümit ediyoruz ki haziran ayında vize serbestisi meselesini halletmiş olacağız. Hükümet olarak kararlılığımız, 4 Mayıs'a kadar atılması gereken 35 hukuki adımın atılmasını sağlamak. Bu yasaları Meclis'e göndermek üzere çalışmalarımızı tamamlamış bulunuyoruz" değerlendirmesini yaptı.

"VAATLERİN TAMAMI GERÇEKLEŞTİ"

Kurtulmuş, bugün gönderilecek yasa tasarılarıyla birlikte, hükümetin seçim vaatlerinin tamamını gerçekleştirmiş olacağını dile getirdi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız