Türkiye soruyor: Herkesi dinleyebilir miyim?

Kim kimi niçin dinliyor? Kim neyi merak ediyor? Türkiye'de patron personelini, evliliğe hazırlanan müstakbel eşini dinletiyor.

Haberler 23.02.2009 - 22:01

Telefon dinleme yazılımları ve böcek tespit cihazlarıyla ilgili talep son 6 ayda yüzde 60 artış gösterdi. Artışta Ankara ve İstanbul başı çekiyor. Ses kayıt cihazlarını ağırlıklı olarak işverenler istiyor, bürokratlar ise böcek tespit cihazlarını.

NTVMSNBC’nin sorularını yanıtlayan Casus Böcek Teknoloji Hizmetleri Firması sahibi Özcan İnan, dinleme cihazları satan firmaların sayısında da bu yıl önemli artış olduğunu söylüyor:

"Gündemde dinleme olayı olunca herkes bu işe yöneldi. Bizim piyasaya girdiğimiz 4 yılda yüzde 200 büyüme var. Ancak sayı bu sene çok arttı.”

İnan’ın NTVMSNBC’ye verdiği bilgilere göre hem dinlemek isteyen hem de dinlenmekten korktuğu için önlem alanların sayısında patlama yaşanıyor.

HERKES BUNU MERAK EDİYOR
Şu anda en sık sorulan, en revaçta olan soru “Herkesi dinleyebilir miyim?”. Hemen hemen arayan herkes bunu merak ediyor. “Telefonuma yüklenen yazılımla istediğim numarayı dinleyebilir miyim? diye soruyor. “Böyle birşey mümkün değil”, diyoruz. Aslında muhakkak mümkündür ama almak isteyen çok kişi olur diye düşünüyorum. Yasalarımız gereği dinlemek, kişilerin özel hayatına girmek suç olduğu için bunun ne satışını yapabilirsiniz, ne de alabilirsiniz.

İŞVERENLER PERSONELİ, EVLENECEKLER SEVGİLİSİNİ...
İnsanların genel olarak bu tür yazılımlarda isteği şu yönde oluyor: Ağırlıkllı olarak işverenler istiyor; personeli takip için. İhalelere girecek personelleri için, onlara karşı güvenliğini sağlamak için gerekli bir işlem olarak görüyorlar. Onun dışında yeni evlenecek olan kişiler, evleneceği kişiyi daha iyi tanımak amacıyla alıyorlar. Bu konuda kadın ve erkeklerden gelen talep eşit.

Çocuğunu takip etmek isteyenler var. ‘Okul çıkışında ne yapıyor? Okula mı gidiyor, nereye gidiyor, ne yapıyor’ gibi.

Bunun için telefonu yazılım firmasına vermek veya yazılımı sunucu telefonuna yüklemek gerekiyor. Yazılım bilgisayardan yükleniyor.

SEKTÖR 4 YILDA YÜZDE 200 BÜYÜDÜ
İlk biz başladık bu işi yapmaya. Bizim piyasaya girdiğimiz 4 yılda yüzde 200 büyüme var. Bizden sonra firma sayısı 20’yi buldu. Ancak bu sene çok arttı. Gündemde dinleme olayı olunca herkes bu işe yöneldi. Firmalar ağırlıkla İstanbul’da. Ankara’da bir- iki firma var. Talep yüzde 100 arttı. İnsanlar, arama motorlarına girip, “telefon dinleme” yazıyorlar. Sonra da telefonla herhangi birimizi arayıp bilgi edinmeye çalışıyorlar. Çok insan var bu şekilde. Son 6 ayda ise talepte yüzde 60 artış var. Telefon dinleme yazılımları ve böcek tespit cihazlarıyla ilgili önemli talep artışı var.

BÜROKRATLAR BÖCEK TESPİT CİHAZLARINI TERCİH EDİYOR
Bürokratlar ise böcek tespit cihazlarını tercih ediyor. Şu aralar güvenlik şirketlerinin elinde olan, bizim verdiğimiz ürünler var. Bizimkiler daha çok basit sistemler oluyor. Profesyonellerini emniyet birimleri kullanıyor. Kendi toplantı odalarını, ofislerini, bürolarını denetim amaçlı olarak rutin bir şekilde arattırabiliyorlar.

DİNLEME Mİ DAHA PAHALI, ENGELLEYEN CİHAZLAR MI?
Hemen hemen aynı fiyatlar. Bir telefon dinleme yazılımı 300 TL’den başlıyor. 4 bin TL’ye kadar yazılımlar var. Uzaktan dinleme yapabilecek bir cihaz satmıyoruz. Yasal olarak suç olduğu için o işe girmiyoruz. Çocuk bakıcıları için kullanılan gizli kameralar satıyoruz. Onların fiyatları da aşağı yukarı 150- 1500 TL arasında değişiyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız