Üçüncü köprüye 4 teklif

3. Boğaz Köprüsü'nü de içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ihalesine 4 grup teklif verdi.

Haberler 20.04.2012 - 10:32

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün düzenlediği İstanbul'a 3. köprüyü de içeren Kuzey Marmara Otoyolu ihalesinde 4 teklif geldi.

İhaleye Cengiz-Kolin- Limak-Kalyon-Makyol OGG; Astaldi -IC İçtaş; MAPA; Salini-Gülermak OGG teklif verdi.

Puanlama sistemine göre yapılacak incelemelerinin ardından yeterli görülen firmalar, teklif zarflarının açılması oturumuna davet edilecek. Üçüncü bir oturumla teklif zarfları yeterli bulunan firmaların teklifleri açıklanarak, yapım ve işletme süresi toplamından oluşan sözleşme süresi en kısa olan teklif, en iyi teklif olarak belirlenecek.

YİD projelerinde yapım süresinin yer tesliminin ardından başlamasının, gerek finansman temin süreci, gerekse kamulaştırma sırasında meydana çıkabilecek olanlar gibi diğer yasal süreçler sebebiyle ertelemelere neden olmasının, sözleşme şartlarını yerine getirme konusunda yatırımcıları sıkıntıya soktuğu ve yatırımcıların bu sebeple tekliflerinde işletme süreci öngörülerinde zorlandığı belirtiliyor.

Ocak ayında 18 firmanın şartname almasına rağmen hiçbir teklif gelmemesi üzerine, kapsamı daraltılarak yeniden düzenlenen, KDV istisnasını da düzenleyen yasayı kapsaması için bir kez ertelenen ihale projesinin, özellikle 3. köprü güzergahı olan Odayeri-Paşaköy gibi İstanbul şehir içini kapsayan kısmı dahil kamulaştırma bedellerinin 1-1.2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

İstanbul Boğazı’na yapılacak 3. köprü üzerinden Adapazarı’nı Tekirdağ’a bağlayacak 414 kilometre uzunluğunda ve 5 milyar dolarlık Türkiye’nin en büyük ikinci yap-işlet-devret projesi olan Kuzey Marmara Otoyol Projesi’nin ihalesine ilk olarak 9 Mart 2011 tarihinde çıkılmış ilk teklif alma tarihinin 23 Ağustos olmasına karşın önce 22 Kasım’a, sonra da 10 Ocak 2012’ye ertelenmişti.

10 Ocak’ta yapılan Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. köprü inşaatı ihalesine ise teklif gelmemişti. Bunun üzerine harekete geçen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı projeyi 2 bölüme ayırdı. Revize edilen projede 3. köprü ile 90 kilometrelik bağlantı yollarının yap-işlet-devret modeli ile ihale edilmesi kararlaştırılırken, Kuzey Marmara Otoyol Projesi’nin Asya ve Avrupa bölümündeki yaklaşık 314 kilometrelik otoyolların ise kamu kaynağı ile inşa edilmesine karar verildi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız