Yargıtay'dan Figen Yüksekdağ kararı

Figen Yüksekdağ'ın parti üyeliği, hakkında kesinleşen hapis cezası nedeniyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca düşürüldü. HDP Grup Başkanvekili Yıldırım, "Biz, bu kararı esas alıp herhangi bir kongreye gitmeyeceğiz'' dedi.

Haberler Anadolu Ajansı 09.03.2017 - 15:58 Son Güncelleme : 09.03.2017 - 17:27

HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ'ın, hakkında terör örgütü propagandası yapmak suçundan cezalandırılmasına ilişkin 27 Kasım 2013 tarihli kararın Yargıtay tarafından 22 Eylül 2016'da onanmasının ardından milletvekilliği düşürülmüştü.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kesinleşen hapis cezası nedeniyle Yüksekdağ'ın siyasi parti üyeliğini de düşürdü.

Siyasi Partiler Kanunu'nun, terör eyleminden mahkum olanların siyasi partilere üye olamayacaklarına ilişkin hükmü gereği, Yüksekdağ'ın üyeliğinin düşürüldüğü, kararın geçen hafta kendisine tebliğ edildiği öğrenildi.

Bu durumda Figen Yüksekdağ, HDP Eş Genel Başkanlığı görevini de yürütemeyecek.

Yüksekdağ, terör örgütünün propagandasını yaptığı gerekçesiyle cezaya çarptırılması nedeniyle Kandıra F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunuyor.

''BU KARARI ESAS ALIP HERHANGİ BİR KONGREYE GİTMEYECEĞİZ"

Bu arada HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, karara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ahmet Yıldırım, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında "Terör örgütü propagandası yapmak" iddiası ile Adana'da hazırlanan iddianamede Yüksekdağ'ın konuşmalarının değil çevresinde atılan sloganların esas alındığını ve buna göre bir karar vererek milletvekilliğinin düşmesine yol açan silsilenin başladığını savundu.

"Bunu yapan Gülenist bir savcıydı ve ihraç edilmesinin ardından, şu anda cezaevindedir. Bu kararı veren 3 mahkeme üyesinin tamamı ihraç edildi ve bazıları cezaevindedir" diyen Yıldırım, ilk düğme yanlış iliklenince oradan günümüze kadar gelen her şeyin yanlış işletildiğini ve baştan sona hukuk garabeti ile karşı karışıya bulunulduğunu kaydetti.

Ahmet Yıldırım, Yüksekdağ'ın dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin yazının normalde Adalet Bakanlığı aracılığı ile gönderilmesi gerektiğini ancak oradan gelen bir yazı olmadığını, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli imzasıyla gelen yazının ise gelen evrak içerisinde kaydının bulunmadığını iddia etti.

Alınan kararın kendileri için hukuki bir karar değil, bir "kağıt parçası" niteliği taşıdığını ve bunu meşru görmek gibi bir durumunun söz konusu olmadığını anlatan Yıldırım, üyeliğin düşürülmesi için bir kişinin siyasi yasaklı olması gerektiğini fakat Yüksekdağ hakkında herhangi bir siyasi yasak bulunmadığını öne sürdü.

Kongreye gidip gitmeyeceklerine ilişkin soru üzerine de Yıldırım, "Biz bu kararı esas alıp, herhangi bir kongreye gitmeyeceğiz. İtirazlarımızı ederek, buna karşı ve arkadaşlarımızın serbest bırakılması için mücadele edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız