Posa ; Vücudumuzun Süpürgesi !

Kuru baklagiller ( nohut, mercimek, kuru fasulye,iç börülce, iç bakla  gibi), Tam buğday, kepek , Sebze ve meyveler , yulaf ve çavdar posa yönünden zengin besinlerdir.

Haberler 22.02.2013 - 18:29

Posa veya lif, sindirim enzimlerinden etkilenmediği için vücudumuzun sindiremediği, bitkilerde bulunan ve  enerji vermeyen,  kompleks karbonhidratlara verilen isimdir.

En iyi kaynakları nelerdir?

Kuru baklagiller ( nohut, mercimek, kuru fasulye,iç börülce, iç bakla  gibi), Tam buğday, kepek , Sebze ve meyveler , yulaf ve çavdar posa yönünden zengin besinlerdir.

Posa içeriğinden zengin beslenmek için 5 önemli neden

1.      Formda kalmanıza ve vücut ölçülerinizin korunmasında yardımcı olurlar. Çünkü bu tip besinler;

* Yağ oranı düşük ve kalori bakımından fakirdir.

* Daha uzun çiğnemenize neden olarak yemek yemenizi yavaşlatır ve daha az yemenizi sağlar.

* Şişkinlik yaratma özellikleri sayesinde uzun süre tokluk hissi verir ve atıştırma ihtiyacınızı ortadan kaldırır.

2.      Kabızlığı ve onunla birlikte oluşabilen diğer rahatsızlıkları (hemoroid, divertikül) önler.

3.      Kolon ve rektum gibi bazı kanser türlerinin önlenmesine yardımcı olur.

4.      Diyet kolesterolünün daha az emilmesini sağlayarak, kötü kolesterol (LDL kolesterol) düzeyini ve total kan kolesterol düzeyini düşürmeye yardımcı olur.  

5.      Kan şekeri seviyesinin kontrol altına alınmasına yardımcı olarak diyabetlilerin insülin veya ilaçla tedavi gereksinimini azaltır.

Günlük posa ihtiyacı 25-30 gramdır.

Saygı ve Sevgilerimle,

Uzman Diyetisyen
Nesrin Mutlu
nesrin@nesrinmutlu.com

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız