Sigaraya karşı yumurtalı eylem

Sakarya Üniversitesinde bir grup öğrenci sigara üreticilerini protesto etmek amacıyla sigara paketlerine yumurta fırlattı -Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Balcı, ''Kadın içicilerde artış söz konusu. Mentollüsü, kremalısı, incesi, çikolatalısı ve kakaolusu... Zehir tacirleri kadınlara karşı yoğun bir propaganda yürütüyor'' dedi.

Haberler 18.04.2011 - 15:43

Sakarya Üniversitesi'nin ''Sigarasız Bir Dünya Topluluğuna'' üye öğrenciler, ''Dumansız Kampüs'' sloganıyla başlattıkları kampanya kapsamında, tören alanında kurdukları çadırda öğrencilerden ''Dumansız Kampüs Sözleşmesi'' için imza topladı.

İmza töreninin ardından öğrenciler yanlarında getirdikleri yumurtaları, sigara üreticilerini protesto etmek amacıyla topladıkları sigara paketlerine fırlattı.

Etkinliğe katılan Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Muharrem Balcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, sigaranın çağın vebası olduğunu belirterek, Türkiye'de sigaraya bağlı kanserlerden 120 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Dünyada 5 milyon kişinin sigara nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkati çeken Balcı, şöyle konuştu:

''Sigara içenler pasif içicilere zarar veriyor. Bağımlılığa sadece sigara olarak bakmıyoruz. Sigaranın yanında alkol, kumar, uyuşturucu ve teknoloji bağımlılığı var. Her bağımlılık bir diğerini tetikler, sigara da diğer bağımlılıkları tetikliyor. Uyuşturucuya hiçbir zaman doğrudan uyuşturucuyla başlanmaz, sigarayla başlanır. Bağımlılık sadece sigarayla ilgili değil. Kumar da bir bağımlılık. Ayrıca kumar birçok bağımlılığa kapı açan bir bağımlılık türü. Cinayetler, cinnetler, ailelerin dağılması, kumarla beraber sigara, alkol ve uyuşturucuya başlanması her zaman mümkün. Türkiye'de 18 ile 35 yaş arası grup yılda 5 milyar dolarlık sanal kumar oynuyor.''

Şans oyunları adı altında Türkiye'de yasal olarak kumar oynatıldığını öne süren Balcı, 18 ve 35 yaş arasındaki grubun Türkiye'de en yoğun kumar oynayan grubu oluşturduğunu söyledi.

Alkol ve kumarın sporla ve eğitimle bağdaşmayacağını ifade eden Balcı, ''Gerçekten de okullarda her türlü zararlı alışkanlığın, madde bağımlılığın bir tehlike olduğunu anlatmaya çalışılırken, Türkiye'de 45 okulun ismi piyango lisesidir. Yine bazı okulların isimleri alkol markalarının isimleridir. Spor okullarında alkol markalarının isimleri vardır. Dolayısıyla sadece sigarayla ilgili kampanya kendi alanıyla etkilidir, ama bütün bağımlıklara karşı bir mücadeleyi içine almalıdır. Bağımlılık insanların özgürlüklerini ellerinden alıyor. Özgürlüğü alınan insanın da onuru elinden alınır. İnsanların iradeleri felç ediliyor'' dedi.

''SİGARA TÜKETİMİNDE YÜZDE 13 GİBİ AZALMA VAR''
Türkiye'de sigarayla ilgili mücadelede önemli bir yol alındığına dikkati çeken Balcı, ''Tüketimde yüzde 13 gibi bir azalma var. Ancak kadın içicilerde artış söz konusu. Kadınlara yönelik yoğun bir propaganda var. Mentollüsü, kremalısı, incesi, çikolatalısı ve kakaolusu... Zehir tacirleri kadınlara karşı yoğun bir propaganda yürütüyor. Devletin tedbir alması lazım'' diye konuştu.

Bağımlılığın yalnızca sigara, alkol, kumar ve uyuşturucudan ibaret olmadığına işaret eden Balcı, internet, bilgisayar ve televizyon bağımlılığının da ciddi boyutlara ulaştığını bildirdi.

Amerika'da bir grup internet bağımlısı üzerinde bir çalışma yürütüldüğünü anımsatan Balcı, ''Bu grubu 24 saat süresince internetten uzak tutarak başka bir sosyal işle meşgul etmeye çalışıyorlar. 24 saat bitmeden bu insanlar bağımlılık semptomları göstermeye başlıyor. Terleme, titreme, heyecanlanma, aynen uyuşturucu semptomları göstermeye başlıyor. Cep telefonlarına sınırsız sayıda mesaj sağlıyorlar. Gençlerin neredeyse 24 saat mesaj çekmesini sağlayacak teşvikler yapılıyor. Televizyon dizileri, dizi içerisindeki alkol ve eşcinsel ilişkiler gibi zararlı alışkanlıklar gösteriliyor'' şeklinde konuştu.

Sigarasız Bir Dünya Topluluğu Başkanı Ertan Kaya ise üniversitelerinde bin 530 öğrencinin sigara içmemek için Dumansız Kampüs Sözleşmesi'ne imza attığını belirterek, amaçlarının sigara paketlerine yumurta atarak, sigara üreticilerini protesto etmek olduğunu söyledi


Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız