Trump'ın Ortadoğu Planı'na kim nasıl tepki gösterdi?

ABD Başkanı Donald Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması" olarak nitelediği Ortadoğu Planı'nı açıklamasının ardından peş peşe açıklamalar geldi. Filistin lideri Mahmud Abbas sert tepki göstererek, "Plana bin kere hayır diyoruz" dedi. BM, AB ve Çin, iki devletli çözüm çağrısı yaptı. İran, Irak, Pakistan ve Libya Filistin'e desteğini belirtirken; Suudi Arabistan ile Katar ABD'nin sözde barış planına desteklerini açıkladı.

Haberler NTV Haber 29.01.2020 - 19:57

ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail-Filistin sorununa yönelik tek taraflı olarak hazırladığı plana tepkiler gecikmedi. Filistin lideri Mahmud Abbas, Trump’ın açıklamasından sonra kameraların karşısına geçti. Abbas, "Kudüs'ün olmadığı bir devleti kabul eder miyiz? Hiçbir Filistinli Müslüman veya Hristiyan'ın bu planı kabul etmesi mümkün değil. Onlara en baştan söyledik, hayır!" şeklinde konuştu.

FİLİSTİN LİDERİ ABBAS: BİN KERE HAYIR DİYORUZ

Trump'ın Yüzyılın Anlaşması'na, "Bin kere hayır diyoruz" diyen Filistin lideri Mahmud Abbas, planı reddettiklerini, “Kudüs satılık değildir” sözleriyle aktardı.

Filistin halkının bu planı tarihin çöplüğüne atacağını söyleyen Abbas, "Netanyahu yüzyılın tokatından bahsediyor, tokatlar olarak geri dönecek" dedi.

LÜBNAN'DAN ABBAS'A DESTEK

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, ABD'nin sözde Orta Doğu barış planına karşı Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın yanında yer aldığını belirtti. Lübnan'ın, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması" olarak adlandırdığı sözde barış planıyla mücadelede Filistin ile dayanışma içerisinde olduğunu vurgulayan Avn, ülkesinin özellikle Filistinli mültecilerin topraklarına dönüş hakkı ve başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kuruluşunu öngören 2002 yılındaki Arap Barış Girişimi'ne bağlı kaldığını kaydetti.

Öte yandan Meclis Başkanı Nebih Berri, ABD'nin sözde barış planıyla "Filistinlilerin bağımsız devlet hayallerinin geri kalanının da yıkıldığını" belirtti.

Yeni Lübnan Başbakanı Hassan Diyab da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Kudüs pusula olarak kalmaya devam edeceği gibi Filistin de dava olarak kalacaktır." ifadelerini kullandı.

Arap Birliği de, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın katılımıyla cumartesi günü bakanlar düzeyinde olağanüstü toplantı kararı aldı.

BM VE AB'DEN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VURGUSU

Birleşmiş Milletler, İsrail-Filistin sorununa iki devletli çözüm konusundaki pozisyonunun yıllardır BM Güvenlik Konseyi ve Genel Kurul kararlarıyla tanımlandığını açıkladı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, iki devletli çözümü işaret etti. Planın AB tarafından inceleneceğini belirtti. Borrell, AB'nin bütün statü ve kalıcı barış sorunlarının çözümü için çalışmaya hazır olduğunu söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass da, Trump'ın Ortadoğu planının sorulara yol açtığını belirtti. Almanya Dışişleri Bakanı Mass sadece her iki taraf için kabul edilebilir, müzakere edilen iki devletli çözümün, İsrail ve Filistin arasında kalıcı barışı getirebileceğini söyledi.

Konuyu Avrupa Birliği'ndeki partnerlerle görüşeceklerini vurguladı.

ALMAN MİLLETVEKİLLERİNDEN TRUMP'A TEPKİ

Almanya Federal Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Milletvekili Norbert Röttgen, ABD Başkanı Donald Trump’ın sözde Orta Doğu barış planını geriye atılmış bir adım olarak nitelendirdi.Trump’ın önerisinin İsrail ile Filistinliler arasında barışa katkı sağlamayacağını vurgulayan Röttgen, "Bu ilerleme değil, geriye atılmış adımdır." dedi.

Planın tanıtım şeklini de eleştiren Röttgen, aynı gün hakkında çeşitli yolsuzluk suçlarıyla ilgili iddianamenin mahkemeye verildiği İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile tanıtıldığını anımsattı.Planın oluşmasında Filistinlilerin dahil edilmediğini vurgulayan Röttgen, sözde planın Filistinlilerin dezavantajına ve Filistinlilere bir ültimatom olarak sunulduğunu aktardı.

Yeşiller Partisinin dış politika sözcüsü Omid Nouripour da yaptığı açıklamada, iki devletli çözüm olmadan Orta Doğu ihtilafında kalıcı çözüm olmayacağını belirtti.İsrailliler ile Filistinliler arasında yapılacak doğrudan müzakerenin yerine hiçbir şeyin geçmeyeceğini ifade eden Nouripour, "Tek taraflı girişimler müzakere yolunu kapatıyor." diye konuştu.

Sol Parti Milletvekili Heike Haensel de sözde planın bir ilhak planı olduğunu ve Alman hükümeti tarafından desteklenmemesi gerektiğini ifade ederek, "Batı Şeria’da çok sayıda yerleşim yerinin tanınmasının önerilmesi ve Ürdün Vadisi’nde İsrail’in varlığı, uluslararası hukuka aykırı ve İsrail’in toprak gasbını meşrulaştırır." dedi.

Haensel, iki devletli çözüm için somut diplomatik adımların atılması gerektiğini kaydetti.

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Agnes von der Mühll, ABD Başkanı Donald Trump'ın çabalarını memnuniyetle karşıladıklarını ve sözde Orta Doğu barış planını dikkatle inceleyeceklerini bildirdi. Mühll, ABD ve Avrupalı ortaklarıyla bu bağlamda hareket edeceklerine dikkati çekerek, İsrailliler ve Filistinlilerin meşru taleplerine saygı gösterildiği konusunda dikkatli olacaklarını ifade etti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab planın açıklanmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Plan için “ciddi bir teklif” ifadelerini kullanan Rabb, Filistin ve İsrail liderlerini metni “gerçek ve adil bir şekilde değerlendirmeye” çağirdi.

RUSYA: İNCELEMEYE DEVAM EDİYORUZ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin sunduğu teklifin, Filistin tarafından kesinlikle kabul edilmediğine dikkati çekti. Sözcü Peskov, "Bu bilgileri analiz etmeye ve Beyaz Saray yönetimi tarafından hazırlanan planı incelemeye devam ediyoruz" ifadesini kullandı.Rusya'nın Orta Doğu meselesinin çözümü konusunda sorumlu ülke olduğunu belirten Peskov, "Rusya, gerektiğinde Orta Doğu'da sürdürülebilir barışın sağlanması için her türlü çabayı gösterecek" değerlendirmesinde bulundu.

ÇİN'DEN DİYALOG VE MÜZAKERE ÇAĞRISI

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin "yüzyılın anlaşması" adı altında duyurduğu sözde Orta Doğu barış planına ilişkin, "Filistin sorununun çözümüne yönelik herhangi bir plan, ana sorumluların özellikle Filistin’in görüş ve tutumunu dikkate almalı" açıklamasını yaptı. Bakanlık Sözcüsü Hua Çunying, yaptığı yazılı açıklamada, Filistin meselesinin çözümü için Birleşmiş Milletler kararlarını işaret etti.

Hua, BM'nin iki devletli çözüm ve arazi mübadelesi konusunda uluslararası oydaşma bulunduğunu ve buna saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti.

İRAN: BÖLGE VE DÜNYA İÇİN KABUS

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu Planı'na İran da tepki gösterdi. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Trump’ın planını “iflas etmiş bir gayrimenkul geliştiricisinin rüya projesi” diye tanımladı.

Zarif planın gerçekleşmesi halinde “bölge ve dünya için kabus” olacağı uyarısında bulundu. Bölge ülkelerini ortak hareket etmeye çağıran Zarif, “Filistinliler için birleşelim” dedi.

İran Dışişleri sözcüsü Abbas Musevi ise, “Yüzyılın Anlaşması, Filistin ve İslam ümmetine asrın ihanetidir” ifadelerini kullandı.

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Müslüman ülkelerin meclis başkanlarına, ABD Başkanı Donald Trump'ın dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile açıkladığı sözde Orta Doğu barış planına ilişkin birer mektup gönderdi. Mektubuna sözde barış planını kınayarak başlayan Laricani, "Bu plan, Filistin meselesinin çözümüyle ilgili tüm uluslararası kararlar ile Birleşmiş Milletler (BM), Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın sözleşmelerini ihlal ediyor." ifadelerini kullandı.

Irak Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, Irak'ın Filistinli kardeşlerinin uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarıyla garanti altına alınan meşru haklarıyla, topraklarına ve evlerine dönme haklarının yanında olduğu vurgulandı. Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın işgal altında olduğu hatırlatılan açıklamada, tüm Müslümanların ve Arapların, başkenti Kudüs olacak bağımsız bir Filistin devletinin kurulması, Lübnan ve Suriye'de işgal altında bulunan topraklarının geri alınması konusunda Filistinlilere destek vermeleri gerektiği ifade edildi. 

PAKİSTAN: FİLİSTİN DEVLETİ'NİN KURULMASI ÇAĞRIMIZI YİNELİYORUZ

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Donald Trump'ın sözde Orta Doğu barış planına ilişkin, "1967 öncesi sınırlarına dönülerek başkenti Kudüs olan Filistin devletinin kurulması çağrımızı yineliyoruz" ifadesini kullandı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Pakistan'ın Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurulunun kararlarıyla güvence altına alınmış iki devletli çözümü desteklediği vurgulandı.

Suudi Arabistan ve Katar ise, İsrail-Filistin sorununa yönelik ABD'nin attığı adımı takdir ettiklerini açıkladı.

Suudi Arabistan, "ABD Başkanı Donald Trump'ın Filistin-İsrail barış planına ilişkin çabalarını takdir ettiğini" açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Suudi Arabistan Krallığı'nın, ABD yönetimi tarafından açıklanan planı inceledikten sonra Filistin meselesine ilişkin adil ve kapsayıcı her türlü çabayı destekleyeceği teyit edildi.

Katar yönetimi, işgal altındaki Filistin topraklarında sürdürülebilir ve adil barışın tesisini hedefleyen tüm çabaları desteklediğini belirterek, "Başkenti Doğu Kudüs olan, 1967 sınırlarında bağımsız Filistin Devleti'ni kurma hakkı korunmadığı sürece barışın kalıcı olmayacağını" vurguladı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız