Ukrayna ve Rusya arasında 15 maddelik barış planı iddiası: Kremlin yalanladı

İngiliz basınında, Ukrayna'nın silah bırakması halinde Rusya'nın geri çekilmesini içeren 15 maddelik geçici bir barış planında önemli ilerleme kaydedildiği öne sürüldü. Ancak, Kremlin sözcüsü Peskov'dan yapılan açıklamada böyle bir anlaşmanın henüz söz konusu olmadığı belirtildi.

Haberler Anadolu Ajansı 17.03.2022 - 09:39 Son Güncelleme : 17.03.2022 - 14:36

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Rusya ile Ukrayna arasında 15 maddelik geçici bir barış planı olduğunu öne sürdü. Bu maddelere göre, ateşkes sağlanacak, Ukrayna tarafsızlığını ilan edecek ve silahlı kuvvetlerinin sınırlandırılmasını kabul edecek. Ardından, Rusya Ukrayna'dan çekilecek.

FT, ayrıca tarafların 15 maddelik geçici bir barış planında önemli ilerleme kaydettiğini iddia etti ve haberini müzakerelerle bağlantılı 3 kişiye dayandırdı.

Bununla birlikte, geçiçi barış planına göre Ukrayna, NATO'ya katılma hedefinden vazgeçecek, yabancı ülkelerin askeri üslerine veya silahlarına ev sahipliği yapmacağı garantisi de verecek.

Bunun karşılığında Ukrayna; ABD, İngiltere ve Türkiye gibi müttefiklerden koruma sağlayacak.

Diğer taraftan, Batı ülkelerinin vereceği güvenlik garantileri konusunda, Kırım ve Donbas bölgesinin statüsünün uzlaşma konusunda engel çıkarabileceği belirtiliyor.

Ukrayna tarafı ise anlaşma için öncelikli olarak Rus askerlerinin çekilmesini de şart koşuyor

Ukrayna tarafı, Rusya'nın samimiyeti konusunda da kaygılı.. Ukraynalı yetkililer, Rusların cepheye mühimmat ve asker sevikayatı yapabilmek için zaman kazanmaya çalıştığından endişe ediyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının 22. gününde ülkedeki son durum.
KREMLİN SÖZCÜSÜ PESKOV'DAN AÇIKLAMA

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya heyetinin Ukrayne ile yapılan görüşmelerde büyük çaba gösterdiğini belirterek, "Heyetimiz muazzam bir çaba sarf ediyor ve daha hazırlıklı olduğun gösteriyor. Bir belge üzerinde anlaşmak, tüm parametrelerine uymak ve uygulamak, şu anda olanları çok hızlı bir şekilde durdurabilir" açıklamasını yaptı.

Diğer taraftan FT'nin 15 maddelik barış planı iddası hakkkında da yorum yapan Peskov,  "Bu doğru değil, doğru olan bazı kısımlar var ama genel olarak yanlış. Müzakerelerde bir İlerleme olduğunda Kremlin'in bunu açıklayacaktır. Diğer sorularınızı Financial Times'a yöneltin" dedi.
Rus hava sahasının kullanılmaması, hava yollarının seyahat sürelerinin uzamasına yol açtı.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız