Karne günü nasıl davranmalı?

Uzmanlar uyardı: ''Başarısız bir sonuçla karşılaşıldığında ani ve sert tepkiyle yaklaşmak yerine, kırıp dökmeyecek üslup kullanılmalı.''

Haberler 15.06.2011 - 15:01

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Tanrıöğen, anne ve babalara önerilerde bulundu.

Anne babaların, çocuğun önemli bir varlık olduğunu hiçbir zaman unutmaması ve bunu çocuklarına çeşitli yollarla hissettirmesi uyarısında bulunan Tanrıöğen, velilere şu tavsiyelerde bulundu:    
   
''Başarısız bir sonuçla karşılaşıldığında ani ve sert tepkiyle yaklaşmak yerine, kırıp dökmeyecek üslup kullanılmalı. Çocuklar öyle varlıklar ki anne, baba ve çevreden alacakları mesajla kendilerine özgü inançlarını geliştiriyorlar. Sevildiği, saygı duyulduğu, iyi ve ahlaklı olduğu yönündeki mesajlar, çocuğun güvenini artırır ve sağlam kişilik oluşmasını sağlar. 'Sen kötüsün, başarısızsın' şeklindeki yaklaşımlar, olumlu yönde gelişecek inançları törpüler, çocuğu olumsuzluğa iter.''       

Tanrıöğen, velilerin arzulamadıkları bir karneyle karşılaşmaları halinde paniklememelerini de önererek, şöyle devam etti:       

''Karne notuyla paniğe kapılmadan, çocuğu suçlamadan, başarısızlığa yol açan sebeplerin neler olduğu araştırılmalı. Çocuğa, 'Seni seviyoruz, her zaman seveceğiz. Karne başarısızlığı bu sevgiyi azaltmaz. Başarılı olabilmen için sana her türlü desteği vermeye hazırız. Yaz dönemini iyi değerlendirirsen bunu aşabilirsin' mesajını verebilmek ve bu konuda inandırıcı olabilmek, ona kaybetmeye yüz tutan güvenini yeniden kazandırır.''       

Bu gibi durumlarda, asla yapılmaması gereken davranışlardan birinin, çocuğun kardeşi veya bir başkasıyla kıyaslanması olduğunu ifade eden Tanrıöğen, her çocuğun bireysel yeteneklerinin farklı olduğunu, anne ve babalara düşen görevin bunu fark edip ona göre yönlendirme ve yaklaşım sergilemek olduğunu söyledi.       

Tanrıöğen, anne ve babaların, çocuktan beklentilerinde de çok dikkatli olmaları gerektiğini, çıtayı yükseğe koyup çocuktan bunu aşmasını beklemelerinin sakıncalı olacağını dile getirdi.       

Karne sonucunun olumsuzluklara yol açmaması için öncesinde okul idaresi, öğretmen ve aile üçgeninin iyi kurulması gerektiğini de kaydeden Tanrıöğen, okul idaresi ve öğretmenlerin veliler ile görüşmeler yaparak, çocuğun durumuyla ilgili bilgilendirmede bulunmasının, tatil döneminde yapılabileceklerin anlatılmasının olumlu sonuçlar vereceğini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız