Yabancı sermaye girişi 6 ayda yüzde 92 arttı

İlk 6 ayda doğrudan yabancı sermaye girişi yüzde 92 artışla 6.2 milyar dolara ulaştı.

Haberler 18.08.2011 - 14:48

Ekonomi Bakanlığı, bu yılın ilk altı ayında Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye girişinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 92 artışla net 6.2 milyar dolara ulaştığını, Haziran ayı uluslararası doğrudan yatırım tutarının da 826 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, brüt toplamı 6.9 milyar dolar olan altı aylık uluslararası doğrudan yatırım girişinin 4.55 milyar doları mali aracı kuruluşların faaliyetleri sektöründen elde edilirken, bunu 664 milyon dolarla elektrik, gaz, su sektörü ve 457 milyon dolarla imalat sanayi sektörü izledi.

Haziran ayında gerçekleşen 826 milyon dolarlık doğrudan yatırım girişinin ise, 427 milyon doları sermaye girişi, 273 milyon doları ise gayrimenkul alımı olarak gerçekleşirken, sermaye girişinin 374 milyon dolarlık kısmı AB ülkelerinden, 30 milyon doları ABD'den, 15 milyon doları ise Asya ülkelerinden yaşandı.

Rakamları değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, küresel olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin uluslararası doğrudan yatırımcılar için güvenli limanlardan biri olduğunu kaydetti ve "Geçen yılın aynı dönemine göre, ilk altı ayda gerçekleşen yüzde 92'lik artış, Türkiye'nin yatırımlar için en güvenli limanlardan biri olduğunun kanıtıdır. 2011 yılının ilk altı ayında gerçekleşen sermaye girişlerinin yüzde 88'inin AB ülkeleri kaynaklı olması, Türkiye'nin, Avrupa'nın ve Avrasya'nın mal ve hizmet üretim üssü olma yolunda ilerlediğini göstermektedir " dedi.

Çağlayan, "Uluslararası doğrudan yatırım girişi, şirket sayısı ve yatırım teşvik belgesi değerlerinde devam etmekte olan artış, Türkiye ekonomisinin uluslararası sermayeli yatırımcıların değerlendirme kriterleri açısından yeterli ölçüde güven sağlamaya ve cazibesini artıran bir yatırım yeri olmaya devam ettiğini göstermektedir. Bu veriler gösteriyor ki, 2011 yılında 10 milyar doların üzerinde bir doğrudan yabancı sermaye girişi gerçekleşecektir" dedi.

Ocak- Haziran döneminde uluslararası sermayeli şirketler için geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34 artışla 130 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendi, 1,075 adet uluslararası sermayeli şirket kuruldu ve 290 adet yerli sermayeli şirkete uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti.

Düzenlenen 130 teşvik belgesi karşılığında önümüzdeki üç yıl içinde 3.7 milyar dolarlık yatırım ve 7,417 kişilik istihdam artışı sağlanması öngörülüyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız