Atmosferdeki karbondioksiti temizlemek gıda fiyatlarında büyük bir artışa neden olabilir

ABD’de yapılan yeni bir çalışmada, havadan karbondioksiti çıkarabilen teknolojilerin gelecekteki gıda fiyatları üzerinde büyük etkisi olabileceği açıklandı. Bilim insanları küresel ısınmayı kontrol altında tutmak için atmosferden karbondioksiti çıkaran makinelere ihtiyaç duyulacağını, ancak bu cihazların enerji, su ve arazinin adil kullanımını engelleyeceğini bildirdi. Bu kapsamda yayımlanan rapora göre, 2050 yılına kadar gıda mahsulü fiyatları dünyanın bazı bölgelerinde beş kattan fazla artacak. 

Haberler ntv.com.tr 25.08.2020 - 12:01

  • 1

    KÜRESEL ISINMA EŞİĞİNİN 1,5 DERECENİN ALTINDA OLMASI HEDEFİ

    2015 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşması’nın ardından araştırmacılar, küresel ısınma eşiğini 1,5 derecenin altında tutmanın pratikte nasıl sağlanabileceği üzerine çalışmalar yapmaya başladı.

  • 2

    30 YILDA SIFIR EMİSYONA ULAŞILMASI GEREKİYOR

    2018 yılında yapılan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nde  (IPCC)  bu sorun ele alındı ve 1,5 derecelik sıcaklık artışının altında kalmak için dünyanın 2050'ye kadar net sıfır emisyona ulaşmasını gerektiğı ve  aynı zamanda atmosferden büyük miktarlarda karbondioksin temizlenmesi ve depolanması gerektiği açıklandı.

  • 3

    "TARIM ARAZİLERİNİN YERİNİ ALABİLİR" ELEŞTİRİSİ

    Bunun nasıl başarılacağına dair fikirlerden biri ise Karbon Yakalama ve Depolamalı Biyoenerji (BECCS). Bu kapsamda karbondioksiti  emen ekinlerin yetiştirilmesi, ardından bitkilerde depolanan karbonun elektrik üretmek için yakılması haedefleniyor. Bu fikre karşı çıkanlar, BECCS’in uygulanması için  küresel nüfusun arttığı bir dönemde tarım arazileri yerine büyük miktarda karbon arazisi  konuşlandırılmasına ihtiyaç duyulacağını düşünüyor.

  • 4

    Büyük ilgi uyandıran diğer bir teknoloji ise  İsviçre ve Kanada’da başarıyla uygulanan makinelerin doğrudan atmosferden karbondioksiti çektiği Doğrudan Hava Yakalama (DAC). Ancak, bu teknolojinin mahsul ve gıda fiyatlarını nasıl etkileyeceği konusunda bugüne kadar çok az araştırma yapıldı.

  • 5

    ÇOK BÜYÜK MİKTARLARDA ENERJİ VE SU KAYNAĞI GEREKİYOR

    ABD’de Virgina Üniversitesi tarafından yapılan yeni çalışmada  DAC dahil olmak üzere bir dizi negatif emisyon teknolojisinin geniş ölçekli etkileri incelendi. Yayımlanan raporda, bu makineleri çalıştırmak için ihtiyaç duyulan enerji ve su kaynaklarının çok büyük ölçekte olacağını belirtildi.

  • 6

    MEVCUT DOĞALGAZ TÜKETİMİNİN YÜZDE 115'İNE DENK

    Bununla birlikte çalışmanın yazarları, sürecin işlemesi için DAC'nin büyük miktarda ısıya ihtiyacı olacağını ve mevcut küresel doğalgaz tüketiminin yüzde 115'ine eşit enerji gerektirdiğini söyledi. 

  • 7

    Diğer taraftan, DAC için su da önemli bir maliyet oluşturuyor, 2050’de bu teknolojinin, şu anda küresel elektrik üretiminde kullanılan suyun yüzde  35'ini kullanan makinelerle eşdeğer bir su tüketimi yapması öngörülüyor.

  • 8

    Öte yandan DAC, tarım için gerekli arazi miktarını azaltırken, yine de önemli miktarda enerji mahsulüne ve yeni ormanlara ihtiyaç olacak.

  • 9

    EN KÖTÜ SAHRAALTI AFRİKA ETKİLENECEK

    Rapora göre, DAC'nin yaygın kullanımı ile dünyanın birçok yerinde mısır, buğday ve pirinçte önemli fiyat artışları görecek. En kötü etkilenen bölgeler ise 2050 yılına kadar fiyatların yüzde  5-600 oranında artabileceğini görebilecek olan Sahraaltı Afrika olacak. Bununla birlikte, Hindistan, Pakistan ve Asya'daki diğer birçok ülkede fiyatlar üç ile beş katına, Avrupa ve Güney Amerika’da ise  fiyatlar iki veya üç katına çıkarabilir.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız