Fotoğraflarla kirlenen su kaynakları: Türkiye'den de bir şehir var

Birleşmiş Milletler'e göre, yaklaşık 4 milyar insan yılda en az bir ay ciddi su kıtlığı yaşıyor ve yaklaşık 1,6 milyar insan (dünya nüfusunun neredeyse dörtte biri) temiz, güvenli su kaynağına erişimde sorun yaşıyor. BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne göre 2030'a kadar herkes için su çağrısında bulunurken, dünya yüzeyinde su kıtlığının arttığını ve 2050'ye kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasının su sıkıntısı çeken bölgelerde yaşayacağını söylüyor. Reuters, BM'nin 22 Mart Dünya Su günü yaklaşırken, dünyanın dört bir yanındaki kirli su yollarının dramatik fotoğraflarını paylaştı.

Haberler ntv.com.tr, Reuters 19.03.2021 - 11:08

  • 1

    Birleşmiş Milletler (BM), dünya nüfusunun neredeyse yarısının yılda en az bir ay ciddi su kıtlığı yaşadığını belirtiyor. Her dört kişiden birinin ise temiz ve güvenli su kaynaklarına erişiminin sorunlu olduğunun altını çiziyor.

    Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nde, 2030 yılına kadar bütün insanlar için su çağrısında bulunurken, dünya yüzeyinde su kıtlığının her geçen gün arttığını ve 30 yıl içinde dünya nüfusunun yarısından fazlasının su kıtlığı çeken bölgelerde yaşayacağını söylüyor.

    ‘22 Mart Dünya Su günü’ yaklaşırken Reuters, dünyanın dört bir yanındaki su kaynaklarındaki tahribatın drone ile çekilmiş fotoğraflarını paylaştı.

  • 2

    BREZİLYA, SAO PAULO

    Brezilya'nın en büyük şehri Sao Paulo'da çok büyük açık bir kanalizasyon gibi akan Rio Tiete nehri.

    Nehrin 100 km'den fazlası, neredeyse tüm canlılar için yaşanmaz durumda olarak kabul ediliyor.

    Her gün yüzlerce ton arıtılmamış kanalizasyon ve atık alan nehir, Brezilya'nın en zengin şehrinin kara lekesi olarak görülüyor.

  • 3

    RUSYA,  BOLSHOYE GOLOUSTNOYE

    Rusya'nın Irkutsk bölgesindeki Baykal Gölü, dünyanın en temiz tatlı su rezervlerinden biri olmaya devam ediyor.

    Ancak kirlilik ve yabani otların büyümesi, mikroorganizmalara, süngere ve sularını filtreleyen bazı yumuşakçalara zarar veriyor.

    Baykal kağıt fabrikası ve kanalizasyon arıtma tesisleri yedi yıl önce kapatıldı, ancak yerel basına göre kirlilik o zamandan bu yana önemli ölçüde arttı. Bazı uzmanlar bunun, sanayi bölgesinde geride kalan kirliliğin göle akmasından kaynaklandığını söylüyor.

  • 4

    İNGİLTERE, DENTON

    Havadan bir görüntü, 17 Mart 2021'de İngiltere'nin Denton kenti yakınlarındaki Tame Nehri kıyısında yürüyen insanları gösteriyor.

    2018'de yayınlanan Manchester Üniversitesi raporu, Denton yakınlarındaki Tame Nehri'nin o anda dünyanın herhangi bir yerinde olan ve şimdiye kadar kaydedilen 'en kötü' mikro-plastik kirliliğine sahip olduğunu ortaya koymuştu.

  • 5

    ENDONEZYA, BEKASI

    Fotoğraf, Endonezya Bekasi'de yoğun nüfuslu bir alandan akan ve evsel atıklarla kirlenen Pisang Batu nehrindeki ahşap bir köprüden balık tutan insanları gösteriyor.

    Pisang Batu nehri, Cakarta'nın eteklerinde, çevredeki hanelerden gelen plastik çöp ve organik atıkların 1,5 kilometre genişliğindeki yüzeyini tamamen kaplamasıyla 2019'da ulusal manşetlere çıkmıştı.

    Nehir, birkaç temizleme işleminden sonra daha az atık içeriyor ancak suyun rengindeki siyahlık değişmiyor ve nehir güçlü bir koku yayıyor. 

  • 6

    BREZİLYA, RIO DE JANEIRO

    17 Mart 2021'de çekilmiş fotoğraf, Brezilya, Rio de Janeiro'daki Guanabara körfezinin kıyısına atılmış çöpleri gösteriyor.

    Rio de Janeiro'daki 2016 Olimpiyat Oyunlarının simgelerin den biri olan Guanabara Körfezi'nin temiz görüntüsüydü. Eyalet çevre enstitüsü Inea'dan alınan verilere göre, dört yıl sonra durum daha da kötüleşti.

    Brezilyalı biyolog Mario Moscatelli, Rio de Janeiro'dak su kütlelerinin çevresel bozulmasının hem yerel ekosistemleri hem de halk sağlığını riske attığını söylüyor.

  • 7

    ENDONEZYA, BANDUNG

    Dünyanın en kirli suları arasında kabul edilen Citarum nehrine her gün evsel ve endüstriyel atıklar akmaya devam ediyor. 

    Hükümet yetkilileri ise nehirdeki suyu 2025 yılına kadar içilebilir hale getirmeyi taahhüt ediyor.

  • 8

    IRAK, NECEF

    Fotoğrafta Irak Necef yakınlarındaki Fırat Nehri'ne kanalizasyon taşıyan bir drenaj borusu görülüyor.
  • 9

    TÜRKİYE, MUĞLA

    Fotoğraf, Muğla'nın Yatağan bölgesi yakınlarındaki zehirli bir gölde çürümüş ağaçlar gösteriliyor.

    Çevre aktivisti Deniz Gümüşel'e göre zehirli göl, her ikisi de yakınlardaki Yatağan elektrik santralinde üretilen atık su ve kirli kül karışımından oluşuyor.

    Göl, bölgeyi besleyen en önemli kaynaklardan olan Yatağan Ovası'nın toprağına ve yeraltı sularına sızan selenyum, kadmiyum, bor, nikel, bakır ve çinko gibi ağır metaller içeriyor.

  • 10

    MEKSİKA, CUAUTITLAN

    Fotoğraf, Meksika'nın Cuautitlan eyaletindeki Interceptor Poniente kanalının yanında hareket eden arabaları gösteriyor.

    Interceptor Poniente kanalının çevrede yaşayan kişilerden gelen kanalizasyon ve çöplerle yoğun bir şekilde kirlendiği belirtiliyor.

  • 11

    SENEGAL, DAKAR

    Fotoğraf, Senegal'de, Dakar yarımadasındaki  sahil durgun alglerle renklendirilmiş olan Hann Bay'de, açık kanallardan okyanusa akan lağımla kirlenmiş suyu gösteriyor.
  • 12

    ABD, OHİO, AKRON

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız