İsveç'te corona virüs nedeniyle ekonomi küçülecek, işsizlik arttı: Boşuna mı öldüler?

Corona virüs salgınında sürü bağışıklığı stratejisini benimseyen İsveç'te ekonominin 2020 sonunda yüzde 4.5 küçülmesi bekleniyor. Ülkedeki işsizlik ise mart ayından bu yana yüzde 9'a yükseldi. Covid-19 pandemisinde en yüksek ölüm oranlarından birine sahip olan ülke hakkında, "Hiçbir şey kazanamadılar" yorumları yapıldı.  (Hazırlayan: Ahmet Bal / ntv.com.tr)

Haberler ntv.com.tr 10.07.2020 - 13:55

  • 1
    İskandinavya ülkesi İsveç Covid-19 küresel salgınıyla mücadelesi kıssadan hisse olarak gösterilmeye başlandı.

    Corona virüs salgınında sürü bağışıklığı stratejisini benimseyen İsveç'e ekonomik veriler iyiye gitmiyor.
  • 2
    İsveç Merkez Bankası'nın tahminlerine göre yüzde 1,3 olarak beklenen büyüme oranı yüzde -4,5 olarak revize edildi.

    Ülkedeki işsizlik de mart ayından bu yana yüzde 7.1'de yüzde 9'a yükseldi.
  • 3

    Son rakamlara göre 10 milyon nüfuslu ülkede 74 binden fazla Covid-19 vakasına rastlandı. Ülkedeki can kaybı ise 10 Temmuz itibariyle 5 bin 500 olarak açıklandı.

    Bu rakam nüfusa oranlandığında İsveç'in dünya genelinde nüfusa göre ölüm oranının en yüksek olduğu ülkelerden biri olduğu ortaya çıkıyor.

  • 4
    İsveç'te yaşayan her bir milyon insandan 545'i Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Bu rakamlar İsveç'i hem vaka yoğunluğunda hem ölüm oranında dünyanın beşinci ülkesi yapıyor.

    Ülkenin yakın komşularından Norveç'te bir milyon kişiye düşen can kaybı sayısı 46 olurken bu rakam Finlandiya'da ise 59'da kaldı.
  • 5
    New York Times'a konuşan Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü'nden Jacob F. Kirkegaard'ın ifadelerine göre; İsveç kelimenin tam anlamıyla hiçbir şey kazanamadı. Ekonomik veriler kötüleşirken ülkede açılan yara büyümeye başladı.
  • 6
    Nisan ayında 2 binden fazla İsveçli bilim insanı ülkenin sosyal mesafe karşıtı politikasından vaçgeçmesi için imza toplamıştı.
  • 7

    SONRADAN GELEN İTİRAF

    İsveç Halk Sağlık Genel Müdürlüğü Epidemiyoloğu Anders Tegnell salgının ilk günlerinde sürü bağışıklığının en büyük savunucusuydu.

    Ülkedeki Covid-19'la mücadele politikasının belirlenmesinde sorumlu olan Tegnell daha sonra ülkede çok fazla insanın öldüğünü itiraf etmişti.
  • 8
    Tegnell daha önce virüsün yayılma hızının kendilerini şaşırtığı itirafında bulunmuştu.

    İsveç Başbakanı Stefan Löfven, salgınının ilk günlerinde, "Yaşlı yakınlarınızla vedalaşın, binlerce kişi virüsten ölecek" ifadesini kullanmıştı.
  • 9

    İSPANYA'DA BAĞIŞIKLIK ÇOK DÜŞÜK

    Corona virüs salgınında Avrupa'da en çok etkilenen ülkelerden biri olan İspanya'dan gelen açıklamalar toplumun beklenildiği kadar hızlı bir şekilde bağışıklık kazanmadığını gösteriyor.

    İspanya Sağlık Bakanlığı ülkenin sadece yüzde 5.2'sinde antikor geliştiğini duyurdu.
  • 10
    Corona virüsün erken vurduğu ülkelerden olan İspanya'da 251 binden fazla vaka görüldü, 28 binden fazla insan ise hayatını kaybetti.

    46 milyondan fazla insanın yaşadığı İspanya'da 47 noktada ikinci dalga tespit edildi.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız