Sümela Manastırı’nda 5 yıl sonra ilk ayin cumartesi günü yapılacak

Trabzon’da, tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından açılışı yapılan ve ziyaretçilerini ağırlamaya başlayan Sümela Manastırı’nda, restorasyon nedeniyle ara verilen ayin, 15 Ağustos Cumartesi günü 5 yılın ardından ilk kez gerçekleştirilecek. Fener Rum Patriği Bartholomeos, corona virüs nedeniyle ayine katılmayacak.

Haberler 13.08.2020 - 16:24

  • 1
    Türkiye'nin önemli inanç turizmi merkezlerinden Sümela Manastırı'nda, Şubat 2016'da başlayan restorasyon, çevre düzenlemesi, kayalıkların jeolojik ve jeoteknik bakımdan araştırılması ve güçlendirilmesi çalışmaları tamamlandı. Kaya düşme riskine karşı Eylül 2015'te ziyarete kapatılan tarihi manastırın avluya kadar olan bölümü, çevresinde gerçekleştirilen projelerin birinci etabının tamamlanması ile 25 Mayıs 2019'da ziyarete açıldı. Bölge turizmine büyük katkı sunan tarihi mekan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telekonferans bağlantısıyla ziyarete açıldı. Sosyal mesafe ve maske kuralı ile hijyenin ön planda tutulduğu manastır, ateş ölçümü yapıldıktan sonra gruplar halinde ziyaretçilerini ağırlıyor.
  • 2
    100 BİN TON KAYA ÇEKİLDİ

    24 endüstriyel dağcı ve 5 mühendisin bulunduğu ekip tarafından yürütülen hummalı çalışmalarda, manastırın giriş kapısı üzerinde bulunan kama blok olarak adlandırılan kayada çelik halat çekme ve sabitleme çalışmaları yapıldı. Yürütülen çalışmalarla bölgeden bin 100 tondan fazla kaya çekildi. Yaklaşık 20 bin metrekarelik kaya bölümünde koruma alanı oluşturulurken, manastırın korunması için her taraf çelik ağlarla örüldü. 600 metrekarelik bariyer çalışmasının yapıldığı tarihi manastır, kurulan sistem sayesinde kaya düşme riskinden arındırıldı.

  • 3
    5 YIL ARADAN SONRA İLK AYİN

    Sümela Manastırı’nda, restorasyon çalışmaları nedeniyle ara verilen ve en son 2015’te düzenlenen ayin, 15 Ağustos 2020 Cumartesi günü 5 yılın ardından ilk kez gerçekleştirilecek. corona virüs nedeniyle Fener Rum Patriği Bartholomeos’un katılmayacağı ve yönetmek üzere yardımcılarının katılacağı bildirilen ayine, katılımın az olması bekleniyor.
  • 4
    Maçka'da Karadağ'ın Altındere Vadisi'ne bakan eteğinde, yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayaların oyulmasıyla yapılan Sümela Manastırı, halk arasında 'Meryem Ana' adıyla da biliniyor. Hakkında çeşitli rivayetler de bulunan ve kuruluşu bilimsel verilere göre 13'üncü yüzyıla uzanan tarihi manastırda, hizmet birimleri, misafirhane, mutfak ve ayazmanın dışında toplam 72 oda bulunuyor. Manastırda 2010 yılında binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen ilk ayini, Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos yönetmişti.
  • 5

    SÜMELA MANASTIRI'NIN TARİHİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

    En yaygın rivayet; Sümela Manastırı'nın Bizans İmparatoru I. Theodosius zamanında (375- 395), Atina'dan buraya gelen Sophranios ve Barnabas isimli iki rahip tarafından kurulmuş olduğudur. İmparator Justinianus, 6. yüzyılda buranın onarılmasını istemiş ve bunun üzerine manastır General Belisarios tarafından tamir edilmiştir. Bilinene göre Sümela Manastırı'nın şu anki halini alması 13. yüzyıla dayanmaktadır.
  • 6
    1204 tarihinde kurulan Trabzon Komnenosları Prensliği zamanında hüküm sürmüş olan III. Alexixos zamanında, buranın önemi artmıştır. Hatta buraya fermanlarla gelir sağlanmıştır. Yine Alexios'un oğlu ve başa gelen diğer prensler döneminde de manastır zenginleştirilmeye devam etmiştir.
  • 7
    Bir süre sonra, Doğu Karadeniz kıyıları Türk egemenliğine girmiştir. Fakat Osmanlı, manastırın haklarını korumuş ve imtiyazlar vermiştir. 18. yüzyılda bazı duvarlar fresklerle süslenmiş ve birçok bölümü yenilenmiştir. 19. yüzyılda büyük binalar ilave edilmiştir. Bundan sonra parlak, zengin bir dönem yaşanmış ve bugünkü muhteşem görünümüne kavuşmuştur.
  • 8
    Yine bu dönemde, manastırı birçok seyyah ziyaret etmiş ve yazılarında manastıra değinmiştir. 1916 ve 1918 yılları arasındaki Rus İşgali sırasında manastıra el konmuştur. Fakat 1923 itibari ile tamamen boşaltılmıştır.
  • 9
    Sümela Manastırı'nın bölümleri arasında kütüphane, kutsal ayazma, öğrenci odaları, misafirhane, mutfak, şapel ve ana kaya kilisesi bulunmaktadır. Yapılar geniş bir alan üzerinde konumlanmaktadır. Yamaçta suyun geldiği büyük su kemeri yer almaktadır. Fakat günümüzde kemerin bazı bölümleri yıkıktır.
  • 10
    Manastıra dar ve uzun bir merdivenden giriş yapmak mümkündür. Giriş kapısının hemen yanında muhafız odaları yer alır. Bu konumdan iç avluya inilebilmektedir. Avlu etrafında bulunan binaların odalarının ocakları, hücreleri ve dolaplarında Türk sanatı etkisi de görülmektedir. Kaya kilisesi ve bitişik şapelin dış ve iç duvarları freskler ile doludur. Yine iç avluda III. Alexios dönemine ait freskler yer almaktadır. Sümela Manastırı'nda bulunan fresklerde, İncil'den alınmış sahneler bulunmaktadır.
  • 11

    SÜMELA'NIN RESTORASYONU'NDAN KARELER

    Sümela Manastırı’nın 5 yıllık restorasyon serüveninden fotoğraflar...
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız