Zülfü Livaneli ile 'Bir kuşaktan bir kuşağa'

"Sevda Değil"den "Kardeşin Duymaz"a, "Merhaba"dan  "Leylim Ley"e, "Özgürlük"ten "Zor Yıllar"a...50 yıldır onun şarkıları bu topraklarda hep bir ağızdan söyleniyor. Zülfü Livaneli, 50. sanat yılını çok özel bir albümle kutluyor.. "Bir Kuşaktan Bir Kuşağa" adı verilen bu albümde  Sezen Aksu'dan Nükhet Duru'ya, Teoman'dan Sıla'ya, Kardeş Türküler'den Selda Bağcan'a Türkiye'nin 50 önemli yorumcusu, 50 unutulmaz Livaneli bestesini yorumluyor. Suat Kavukluoğlu / suat.kavukluoğlu@ntv.com.tr

Haberler 09.11.2016 - 14:33

  • 1

    TARİHİ GECE

    Albüm için dün akşam Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde özel bir gece düzenlendi. Gecede Livaneli ve sanatçı dostları bir araya geldi. Çaba Derneği'nin organize ettiği gecede Sezen Aksu başta olmak üzere Feridun Düzağaç, Funda Arar, Göksel, Kardeş Türküler, Kenan Doğulu, Kubat, Linet, Sıla, Yaşar, Yeni Türkü, Yonca Lodi gibi müzik dünyasının önde gelen isimleri, Turhan Yükseler orkestrası eşliğinde Zülfü Livaneli şarkıları yorumladı. Bu tarihi geceye tanıklık etmek üzere ben de oradaydım.
  • 2

    BAŞKA BİR TELAŞ

    Kuliste birçok sanatçıyla bir araya geldim. Sahne öncesinde sohbet ettim. Zorlu kulislerinde bu sefer başka bir telaş yaşanıyordu. Herkes sanki ilk defa sahneye çıkıyor gibiydi. Hiç abartmıyorum. Adeta öğretmeninin karşısına çıkıp sınav verecek öğrenciler kadar heyecanlıydılar. Haklıydılar elbette. Karşılarında büyük bir usta vardı.
  • 3

    SAHNE SONRASI BİLE HEYECAN

    Sözüyle, sesiyle, filmleriyle hepimizi etkilemiş, Türkiye'nin fotoğrafını çekmiş bir sanatçının bestelerini yorumlayacaklardı. Üstelik o ustanın gözlerine bakarak. İşleri hiç kolay değildi.  Birçok sanatçının sahneden indikten sonra bile o heyecanı üzerinden atamadığına yakından şahit oldum.
  • 4

    SEZEN AKSU SÜRPRİZİ

    Gecenin en büyük sürprizi, geçen yıl sahneleri bıraktığını açıklayan Sezen Aksu'ydu. Sanatçı, o günden bu yana ilk kez Livaneli gecesinde sahne aldı. Livaneli'nin "Günlerimiz" şarkısıyla adeta ciğerlerimizi dağladı. Dostu Livaneli'ye sahneden şöyle seslendi Aksu: "Hem dostun hem de bu ülkenin bir vatandaşı olarak buradayım sevgili dostum Zülfü. Bütün acılarımızı söylemişsin"
  • 5

    "NEYE UĞRADIĞIMI ŞAŞIRDIM"

    Sezen Aksu'yla sahne sonrası kuliste hasret giderdik. Hala çok duygulu ve heyecanlıydı. "Zülfü, ülkemizin çok önemli değerlerinden biri." diyerek söze başladı "Hepimizin türküleri bunlar ve yüzyıllardan süzülüp gelmiş halk türküleri gibi. Müthiş bir gücü var. Ben Zülfü'yle bir konser dizisi yapmıştım. En hit şarkılarımın olduğu bir dönem. Antalya'da sahneye çıktık. Zülfü'nün şarkılarında yer gök yıkıldı. Ben neye uğradığımı şaşırdım ve üstüne daha çok düşünmeye başladım. Bu çok özel bir gece. Ülkemiz inşallah değerlerinin kıymetini daha çok bilir."
  • 6

    "ÖLDÜM CENNETTEYİM"

    Gecede Zülfü Livaneli ise şüphesiz başka türlü bir heyecan yaşıyordu. Konser sonunda sahneye çıktı. Sanatçı dostlarına teşekkür etti. "Bu akşam dostlar gecesi oldu. Sahnedeki yorumcu dostlarımı izlerken öldüm cennetteyim diye düşündüm. Ben Aşık Veysel ve dostum Neşet Ertaş gibi kendi yazdığım şarkıları yorumlarım. Ama bu gece sahnedeki genç yorumcu dostlarımı görünce çok duygulandım. ÇABA Derneği'ne, çok teşekkür ederim. Bu dernek için olmaz diye bir şey yok inanın, onları tanımanız lazım" diyerek duygularını paylaştı.
  • 7

    "ÖNEMLİ BİR ÇENTİK"

    Konser, çocuk korosunun "Sevdalım Hayat" yorumuyla başladı. Çocuk korosundan sonra sahneye "Sus Söyleme" adlı Livaneli bestesiyle Yonca Lodi geldi. İpek şal gibi aktı gecenin üzerine Yonca. Usul, usul, ince ince yağan bir yağmur gibiydi. "Benim için Zülfü Livaneli, Türkiye'nin müziğini yapan en büyük müzik adamlarından bir tanesi" diyerek söze başladı "Bu albümde ve konserde olmak benim için güzel işler defterine atılan önemli bir çentik."
  • 8

    "SAHNEYİ ATEŞE VERDİ"

    Yonca Lodi'den sonra Bekir Ünlüataer "Sevdiceğim"le sahnedeydi. Ünlüataer hepimizi eski zamanlara, eski İstanbul'a götürdü adeta. Ondan sonra sıra "Sevda Değil" ile Linet'e geldi. Güçlü yorumuyla Linet adeta sahneyi ateşe verdi. Kuliste "Livaneli senin için ne ifade eder" dedim Linet'e. "Livaneli eşittir barış ve özgürlük." dedi. "Ondan öğreneceğimiz çok şey var. Onun şarkıları hepimizi çok etkiledi"
  • 9

    "KADERİN SÜRPRİZİ"

    Linet'ten sonra sahneye Feridun Düzağaç geldi. Düzağaç, Livaneli ile ilk tanıştıkları "Kardeşin Duymaz" şarkısını yorumladı. "Livaneli, bir şarkı yazarı olmanın, insanların kalbine şarkılarıyla dokunmanın nasıl bir duygu olduğuyla ilgili ilk farkıdalığı yaratan kişidir" diyen Düzağaç'a tanışma hikayelerini sordum. "En çok onun "Memik Oğlan" şarkısının yaşlarındayken Adana'da stadyuma çok yakın bir yerde oturuyorduk. Ben ertesi gün için sınavıma hazırlanıyorum. Fakat stadyumdan çok coşkulu bir konser sesi geliyordu. Nefes nefese stada gittiğimi hatırlıyorum. Kaderin hoş bir sürprizi olarak bu albümde söylediğim şarkı, o stada girdiğimde ilk duyduğum şarkı oldu."
  • 10

    "35 YIL SONRA NASİP OLDU"

    Gecede Kubat "Memik Oğlan"ı, Kardeş Türküler ise "Leylim Ley" ile "Memleket Kokulu Yarim" şarkılarını yorumladı.
    Livaneli'nin çocukluğundan beri en sevdiği sanatçılardan biri olduğunu söyleyen Kubat "Memik Oğlan'ı ilk kez 8 yaşında dinlemiştim. 35 yıl sonra Zülfü Livaneli'nin albümünde yorumlamak nasip oldu. Hayran olduğum Livaneli'nin karşısında sahnede söylemek de. Hepimizin örnek aldığı bir değer Zülfü Livaneli" dedi.
  • 11

    "BENİM İLK ÜSTADIM"

    Yaşar'ın "Gün Olur" yorumu da gecenin en etkileyici performanslarındandı. Kuliste öğrendim ki meğer Feridun Düzağaç'ın içine müzik tohumları ektiği Adana'daki Livaneli konserinde izleyiciler arasında bir başka Adanalı Yaşar da varmış. "Beni de çok derinden etkiledi Livaneli" dedi Yaşar "Benim ilk üstadımdır. Birçok başka arkadaşımın da olduğu gibi. Şarkılarımda onun imge yapısına ve bazı sözlerine rastlayabilirsiniz. Bütün besteleri repertuvarımdadır. Bazılarını bir kaç kere söylerim konserlerimde. Zülfü Livaneli, benim bildiğim, tanıdığım ve sevdiğim Türkiye'yi ifade eder. Bana verdiği ilhamlarla ve bu memlekete verdiği emeklerle bir aynadır."
  • 12

    "BÜYÜK DÜŞÜNÜR"

    Ve "Karlı Kayın Ormanı"yla Göksel, bizi hüzünlü kara bir ormanın içine götürdü. Nazım Hikmet gibi biz de sorduk "Memleket mi, yıldızlar mı, gençliğim mi daha uzak" diye...
    "Üniversite yıllarımda az dinlemedim Livaneli şarkılarını" diyor Göksel "Büyük bir düşünür olarak görüyorum onu. Hem hayata bakışı, duruşu, müzisyenliği gerçekten hepimizin büyük hayranlık duyduğu ustamız. Bu proje geldiğinde çok heyecanlandım. Üstelik "Karlı Kayın Ormanı" gibi çok sevdiğim bir şarkıyı söyleme şansı yakaladığım için çok mutluyum."
  • 13

    "BİZE UMUT IŞIĞI GİBİ GELMİŞTİ"

    Zülfü Livaneli ile birlikte bir film müziğine de imza atan Yeni Türkü, "Gözlerin" şarkısıyla sahnedeydi...
    Derya Köroğlu "1974 yılında onun albümünü biz üniversitelerde, kantinlerde, koridorlarda ne çok dinlemiştik. Bize umut ışığı gibi gelmişti onun şarkıları ve ilk öyle tanıştık. "Buğdayın Türküsü"nü çıkardığımız dönemde bir film müziği yapmak için Ankara'da Siyasal Bilgiler'de buluşmuştuk. Ondan sonra da zaten dostluğumuz devam etti. Sesiyle, gözüyle, kalemiyle kalbimizde olan hep bir sanatçı. Dolayısıyla hala bize bir umut ışığı Livaneli " dedi.
  • 14

    "ŞARKILARIYLA BÜYÜDÜM"

    En çok etkilendiğim yorumlardan biri de "Zor Yıllar" oldu. En sevdiğim Livaneli bestelerinden "Zor Yıllar"ı Funda Arar ilk kez bu yaz Harbiye Açıkhava konserinde söylemişti. Meğer bu albümün hazırlığıymış. Funda Arar'a bu şarkı ne de çok yakışmış. Onun gürül gürül sesinden Livaneli'nin bizim kuşağı da yakalayan sözlerini duymak beni derinden etkiledi.
    Onun şarkılarıyla büyüdüğü için çok mutlu olduğunu söyleyen Funda Arar "Bizden sonraki nesillere de onun şarkılarının ulaşacağına eminim" dedi.
  • 15

    "KAHRAMANIMIZIN ŞARKISINI İCRA ETMEK"

    Ve sırada "Belalım"la Sıla vardı. Ciğerden bir "Belalım"la hepimizi dağıttı geçti. Sıla'nın en sevdiği Livaneli şarkılarındanmış "Belalım"
    Bu projenin teklifi geldiğinde ilk aklına bu şarkı gelmiş. "Tuhah bir şey, proje ekibi de aynı şeyi düşünmüş" diyor: "Çocukluk kahramanlarımız olan insanların şarkılarını icra etmek, orada bulunmak, o kadar kıymetli ve şerefli bir şeyin içinde bulunmak onur verici bizim için" diye son noktayı koyuyor.
  • 16

    "ONUN ŞARKILARINA BÜRÜNDÜM"

    Gecede Kenan Doğulu ise "Özgürlük"le sahnedeydi. Enerji dolu performansıyla geceyi yükselten isimlerden oldu.
    Kuliste Kenan Doğulu'yu da yakalayıp Livaneli'yi sordum. "İlk besteci olduğumu zannettiğim yaşlarımı onun şarkılarıyla besledim, onun şarkılarına bürüdüm. Bir besteci olarak keşke ben de öyle besteler yapabiliyor olsam dediğim yaşlardı. O yüzden yıllar sonra bu noktada bugün onun için şarkı söylemek beni çok heyecanlandırıyor" dedi.
  • 17

    HEP BİRLİKTE FİNAL

    Gecenin sonunda Zülfü Livaneli de sahneye geldi. Sanatçı dostlarıyla birlikte şarkılar söyleyerek gecenin finalini yaptı. "Yiğidim Aslanım" ve "Güneş Topla Benim İçin" hep bir ağızdan yankılandı. Kral TV'den canlı yayınlanan konserin geliri, Çaba Derneği'ne bağışlandı.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız