Hem doğa hem spor bir arada: Patika Koşusu

Son yıllarda Türkiye'de de yaygınlık kazanan patika koşusu nedir, Türkiye'de nerelerde yapılabilir, nelere dikkat edilmelidir? Ultra maraton sporcusu ve Salomon Türkiye süpervizörü Mehmet Yıldırım, patika koşusu hakkında sorularımızı NTV okurları için kaleme aldı. Yıldırım, patika koşusunun en aktif yapıldığı lokasyonların İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya ve Muğla'nın doğal güzellikleriyle öne çıkan, patika koşusuna uygun arazilerde gerçekleştirildiğini kaydetti.

Haberler ntv.com.tr 01.11.2019 - 15:33

  • 1

    Patika koşusu tam olarak nedir?

    Patika koşusu herkese açık olan ve doğada gerçekleşen bir koşu disiplinidir. Patika koşusu genellikle koru, orman, dağlık bölgeler ve çöllerde gerçekleşir.

    Patika koşusu yol koşusuna nazaran genellikle daha engebeli arazilerde koşulan, sporcuların inişli çıkışlı arazilerde gerçekleştirdiği ve kişilerin doğa tutkusunu artırdığı bir branştır.

    Patika koşusu ayrıca insanların mental olarak daha güçlü olmasını sağlayan bir doğa sporudur.

  • 2

    Türkiye’de nerelerde yapılabilir? Birkaç rota verebilir misiniz? Özelikle İstanbul ve çevresinde hafta sonu aktivitesi gerçekleştirmek isteyenler için önerileriniz nelerdir?

    Ülkemiz patika koşusu için mükemmel bir coğrafyaya sahip olup yedi bölgemizde de patika koşusuna uygun araziler mevcuttur. Patika koşusunun en aktif yapıldığı şehirler İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya ve Muğla olup daha birçok şehrimizde de aktif olarak koşan ve bu branşa başlayan amatör sporcular görmekteyiz

  • 3

    En aktif şehirlerden İstanbul'da patika koşusu yapabileceğiniz rotalardan bazıları Belgrad Ormanı, Aydos Ormanı, Taşdelen Ormanı, Polonezköy Ormanı ve Validebağ Korusu’dur. Ankara'da ODTÜ Ormanı ve Eymir Gölü, İzmir'de Terapi Ormanı ve Kent Ormanı yine sporcuların aktif olarak patika koşusu yapabileceği yerlerden bazılarıdır.

  • 4

    Patika koşusu için nelere dikkat edilmeli, doğru ekipman seçimi nasıl yapılmalıdır?

    Patika koşusu genel olarak doğada gerçekleşen bir branş olduğu için sporcuların öncelikle bir sağlık testinden geçmesini öneriyoruz. Uzman spor hekimine göründükten sonra patika koşusuna elverişli olduğumuzu bilerek başlamak en doğru yaklaşım olacaktır.

  • 5

    Yine bu branşa uygun malzeme seçimi bir diğer önemli konu olup, sporcuların kendilerine en uygun malzemeyi seçmesi olası sakatlık ihtimallerinden korur.

    Patika koşusu yapan ve bu alanda yarışmalara katılacak kişiler muhakkak bu branşa uygun antrenman yapmalılar. Bunu da bu alanda uzman antrenörler aracılığıyla öğrenebilirler. "Salomon-How To Trail Run" gibi patika koşu gruplarına katılıp bu branşta hızlı bir gelişim gösterebilirler.  

  • 6

    Son yıllarda doğada gerçekleştirilen aktivitelerle ilgili neler söylersiniz? Nasıl bir profilin ilgisi var sizce?

    Modern patika koşusu ülkemizde çok yeni olsa da dünya tarihine baktığımızda M.Ö. 4. yüzyılda başlayan bir patika koşu tarihi görmekteyiz. Uluslararası ilk modern patika koşusu ise 19. yüzyıl başlarında İngiltere'de "The Paper Chase" olarak düzenlenmiştir.

    Günümüz patika koşusuna bakacak olursak, özellikle büyük şehirlerde stresli yaşamdan uzaklaşmak, doğada olmak, fiziksel ya da mental olarak kendini geliştirmek ve rahatlatmak isteyen amatör sporcuların sayısında hızlı bir artış görmekteyiz. 

  • 7

    9:00-17:00 çalışan beyaz yakalı olarak tabir ettiğimiz çok kaliteli bir patika koşucu profili görüyoruz ve bu profilde yer alan sporcu sayısı her geçen gün artış göstermekte. Bu profil de bizleri aslında mutlu etmekte. Bilgili ve bilinçli amatör sporcuların yaptığı bu branşta bizler de marka temsilcileri olarak en doğru servisi vermeye çalışıyoruz. 

  • 8

    Koşunun beden ve ruh sağlığımıza etkileri nedir?

    Koşunun insan sağlığına gerek mental gerek fiziksel birçok faydası bulunmaktadır. Koşan kişilerde stres seviyelerinin düştüğü, fiziksel güçlerinin arttığı ve hatta depresyon bulgularının en az seviyeye indiğini bilimsel araştırmalar göstermektedir.

    İnsanın doğasında var olan "koşmak" eylemi aslında herkesin gerçekleştirebileceği bir aktivitedir. Koşunun insana faydaları çok uzun bir liste oluşturabilir. Bu aktivite sayesinde kardiyovasküler kapasitemizi geliştirebiliriz, istemediğimiz kiloları eritebiliriz, özgüvenimizi de en yüksek seviyeye çıkarabiliriz. Bu kazanımlar elde edeceğimiz faydalardan sadece bazıları.

  • 9
    Hayatında hiç koşmamış kişilere en azından bir defa 30 dakika yavaş tempoda koşmalarını ve koşudan sonra nasıl hissetiklerini düşünmelerini tavsiye ediyoruz. Spor ve sağlıkla kalın.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız