Türkiye'nin 7 bölgesinin tarihi cennetleri

Türkiye, bulunduğu coğrafya sayesinde tarih meraklıları için bir cennet. Çağlar boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaptığı kadim kültürlerin izlerini taşıyan tüm bu zengin tarihsel ve kültürel miras, binlerce yerli ve yabancı turistin de tatil planlarını şekillendiriyor. Brandlifemag.com, batıdan doğuya, kuzeyden güneye, Türkiye'nin 7 bölgesindeki tarihi ve kültürel miraslarından bazılarını sizin için derledi. Siz bu tarihi noktalardan kaçını keşfettiniz?

Haberler ntv.com.tr 26.01.2021 - 10:53

  • 1

    MARMARA BÖLGESİ

    Marmara Bölgesi’nin tarihi bakımdan en büyük öneme sahip kenti, kuşkusuz, her bir köşesinde ayrı bir medeniyetin izlerini taşıyan İstanbul. Özellikle İstanbul’un en eski sınırlarının içerisinde yer alan Tarihi Yarımada Bölgesi mistik dokusuyla görenleri kendine hayran bırakıyor.

    TARİHİ YARIMADA GEZİ REHBERİ

  • 2
    Ancak bölgenin diğer kentleri de tarihi kalıntılara ve kültürel zenginliklere ev sahipliği yapıyor. Osmanlı padişahı I. Bayezid tarafından yaptırılan Bursa Ulu Camii ve I. Dünya Savaşı’nın en önemli cephelerinden biri olan Çanakkale’de yer alan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında yer alıyor.
  • 3

    EGE BÖLGESİ

    Ege kıyıları özellikle antik çağlarda birçok önemli yerleşim yerini barındırmış. Bu nedenle de bölgede irili ufaklı sayısız antik kent yer alıyor. Bu kadim uygarlıklardan kalan yerleşimleri ve kalıntılarıyla hem yerli hem de yabancı turistlere kapılarını açan Ege Bölgesi’nde yer alan Efes Antik Kenti, yüzyıllarca dünyanın en önemli başkentlerinden biri olarak ayakta kalmış.

    Antik Dünyanın 7 Harikası’ndan biri olan Artemis Tapınağı’nı, dünyaca ünlü Celcus Kütüphanesi’ni ve Hadrianus Tapınağı’nı barındıran Efes Antik Kenti’nin tarihi M.Ö. 7000’lere kadar uzanıyor.

  • 4

    Ege’nin bir diğer önemli tarihi noktası da “Dünyanın En Büyük Kehanet Şehri” unvanıyla da bilinen Didyma’ya ev sahipliği yapan Didim. Buradaki antik kentin en dikkat çekici yapısı ise Apollon Tapınağı.

  • 5

    AKDENİZ BÖLGESİ

    Akdeniz uçsuz bucaksız plajlarıyla olduğu kadar binlerce yıllık antik yerleşimlere ev sahipliği yapmasıyla da gezginlerin uğrak noktası. Antalya’daki Aspendos Antik Kenti’nde yer alan Aspendos Antik Tiyatrosu, M.S. 2. yüzyılda inşa edilmiş. Yaklaşık 20 bin kişi kapasiteli bu antik tiyatro, günümüzde de hala çeşitli sanat etkinlikleri için kullanılıyor.

    TURİZMİN BAŞKENTİ'NİN ANTİK KENTLERİ

  • 6

    Bölgenin bir diğer önemli destinasyonu da Mersin’in Narlıkuyu ilçesinde yer alan, hem doğal hem tarihi güzelliklerle dolu bir ören yeri olan Cennet Cehennem. Bu doğal harikaların küçük olanı Cehennem, büyük olanı ise Cennet olarak adlandırılmış. Cennet’e yaklaşık 450 basamaklı bir merdiven ile inmek ve burada bulunan Meryem Ana Kilisesi’ni ziyaret etmek mümkün. Cehennem kısmına ise doğal şartlar sebebiyle inmek mümkün değil.

  • 7

    İÇ ANADOLU BÖLGESİ

    İç Anadolu Bölgesi de ülkemizin eşsiz güzelliklere ev sahipliği yapan bir başka bölgesi. Kadim kültürüyle gezginlerin ilgi odağı olan en önemli yerlerden biri de Çatalhöyük. İnsanlık tarihine ışık tutan ören yeri M.Ö. 5500 yıllarından itibaren yaklaşık 2000 yıl yerleşim merkezi olarak kullanılmış ve zaman içerisinde köy yerleşkesinden kent yaşamına evrimini gerçekleştirmiş. 2012 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Çatalhöyük’e gittiğinizde bin yıllar öncesinin sanat ve gündelik hayatına dair her şeyi gözlemleyebilirsiniz.

  • 8

    Bu kez bin yıllar öncesine değil, Osmanlı dönemine gidiyoruz. Eskişehir’in rengarenk yüzü Odunpazarı Evleri geleneksel Anadolu Türk mimarisine günümüze yansıtıyor. Bu tarih kokan sokaklarda dolaşmak, fotoğraf çekmek, cam sanatını icra eden ustaları izlemek çok keyifli.

    ESKİŞEHİR'DE GEZİLECEK EN GÜZEL 10 YER

  • 9

    KARADENİZ BÖLGESİ

    Yeşilin ve mavinin her tonunu görebileceğiniz doğasıyla büyüleyen Karadeniz Bölgesi, tarihi öneme sahip yerler bakımından da gezginleri tatmin ediyor. Rize’nin meşhur doğal güzelliği Fırtına Deresi’nin kıyısında yer alan ve kayalık yamaç üzerine inşa edilen Zilkale bunlardan biri. Orta Çağ’da inşa edilen kalede sekiz burç ve bir gözetleme kulesi mevcut. Gerek kurulduğu yer gerekse mimarisi itibarıyla büyüleyen kalenin nefes kesen manzarasından Karadeniz’in eşsiz doğasını seyre dalabilirsiniz.

    TÜRKİYE'NİN EN GÖRKEMLİ KALELERİ

  • 10

    Kurtuluş Savaşı’nı başlatan yolculuğun yapıldığı Bandırma Vapuru’nun geçmişi o kadar eskiye dayanmasa da tarihi önemi çok büyük. Vapur, 19 Mayıs 1919’da Atatürk ve silah arkadaşlarını karaya çıkardığında ülkemizin kuruluşunun ilk adımı da atılmış oldu. Bandırma Vapuru 2006 yılından beri Samsun’da müze olarak sergiye açık. Bu müzede balmumu heykelleri, eski pusulaları, haritaları ve diğer gemi eşyalarını görebilirsiniz.

    SAMSUN'DA GÖRMENİZ GEREKEN 9 DOĞA HARİKASI YER

  • 11

    GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

    Güneydoğu Anadolu’nun mistik ve etkileyici atmosferi konuklarını kendine hayran bırakıyor. Köklü tarihi, özgün heykelleri ve ender görülen güzellikteki mozaikleri ile ilgi çeken Zeugma Antik Kenti ise bölgenin en önemli tarihi noktalarından. Gaziantep’e 57 km uzaklıktaki antik kentten çıkarılan eserlerin önemli bir kısmını Zeugma Mozaik Müzesi’nde ziyaret edebilirsiniz.

    EVDEN ÇIKMADAN GEZEBİLECEĞİNİZ 33 SANAL MÜZE

  • 12

    İnsanlık tarihinin yeniden tartışılmasına sebep olan Göbeklitepe'nin dünyanın ilk tapınağı olduğu düşünülüyor. “Tarihin sıfır noktası” olarak da isimlendirilen Göbeklitepe’yi görülecek yerler listenize mutlaka ekleyin.

    12 BİN YILLIK GİZEM: GÖBEKLİTEPE

  • 13

    DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

    Binlerce yıllık geçmişiyle çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Doğu Anadolu Bölgesi, yüzlerce yıl çeşitli uygarlıklara sahne olmuş bir yerleşim yeri olan Ani Harabeleri’ni de kucaklıyor. Bu ören yerinde çok sayıda antik kilise bulunuyor. Kars’a gitmenin biraz uzun süren ama en keyifli yöntemi ise Doğu Ekspresi.

  • 14

    Türkiye’nin en büyük höyüklerinden birine ev sahipliği yapan Aslantepe de Doğu Anadolu’nun bir başka tarihi güzelliği. Malatya’ya 7 km uzaklıkta yer alan ve M.Ö. 5000’li yıllardan M.S. 11. yüzyıla kadar yerleşim yeri olarak kullanıldığı düşünülen antik kent, aynı zamanda bir açık hava müzesi. Kazılardan çıkarılan buluntuların büyük bir kısmı Malatya Müzesi’nde sergileniyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız