Mars'ın en güzel fotoğrafları

NASAnın Mars Keşif Uydusu MRO 5 yaşına bastı. 70 binden fazla fotoğraf çeken MRO'nun albümünden en güzel kareler.

Haberler 11.03.2011 - 17:17

  • 1

    Mars'ın en güzel fotoğrafları

    NASA’nın Mars Keşif Orbiter’i (MRO) 5 yaşında. 10 Mart 2006’dan beri Mars yörüngesinde bulunan MRO bugüne kadar kırmızı gezegenle ilgili 131 trilyon bitlik veri topladı. Bunun yanında 70.000’den fazla da fotoğraf çeken MRO, bu rakamlarla tüm diğer gezegenler arası görevlerin toplamından daha çok veri toplamış bulunuyor. MRO’da 6 farklı bilimsel araç yer alıyor. Bunların arasında Mars yüzeyindeki katmanların altını inceleyen bir radar, hali hazırda gezegendeki minerallerin dörtte üçünün haritasını çıkarmış olan bir spektrometre ve bulut ve fırtınaları inceleyen bir meteoroloji kamerası da bulunuyor. Fotoğraf: Toz şeytanı dövmesi. Bu kıvrımlı patikalara toz şeytanı adı veriliyor. Türkçe’de dalaz olarak bilinen bu küçük hortumlar gevşek kırmızı toz parçacıklarını havalandırınca alttan daha koyu renkte ve yoğun kumlar beliriyor. Bu görüntü 24 Ağustos 2009’da çekilmiş.
  • 2

    Mars'ın en güzel fotoğrafları

    Şu anda buradasınız. 800 km genişliğindeki Victoria Krateri’nin bu fotoğrafı 3 Ekim 2006’da çekilmiş. Victoria Krateri’ni Ağustos 2008’e kadar inceleyen Mars gezgini Opportunity de kraterin kenarında görülebiliyor.
  • 3

    Mars'ın en güzel fotoğrafları

    Opportunity bir başka krater olan Santa Maria’nın kenarında. Bu görüntü 1 Mart 2011’de elde edildi.
  • 4

    Mars'ın en güzel fotoğrafları

    Çığ bulutları: Geçtiğimiz kış elde edilen bu görüntüde dağ yamacı boyunca 600 metre aşağı düşen karbon dioksit (kuru) buz kütlesinin yarattığı çığ bulutları görünüyor. 27 Ocak 2010’da kaydedilen bu çığa kıştan çıkıp bahara girerken ısınan hava ve güneş ışınlarının sebep olduğu düşünülüyor.
  • 5

    Mars'ın en güzel fotoğrafları

    HiRise’ın 18 Şubat 2008’de kaydettiği ilk çığa ait bu görüntüde eni 200 metreye yaklaşan çığ bulutları görülüyor.
  • 6

    Mars'ın en güzel fotoğrafları

    Muhteşem katmanlar: Milyonlarca yıldır Mars’ın ikliminde yaşanan döngüsel ve yavaş değişimler sonucunda üst üste binmiş açık ve koyu renk katmanlar. Bu görüntü 8 Kasım 2006’da elde edilmiş. Mars’tan bakınca katmanlar aslında sarı-mavi renkte gözükmüyor. HiRise üç farklı renkte görüntü alıyor: mavi-yeşil, kırmızı ve görünmez yakın kızıl ötesi. Bu renkli görüntüler daha sonra üst üste konarak görünür kırmızı, mavi ve yeşil renklerde gösterilerek farklı jeolojik özellikleri kaydetmek için kullanılıyor.
  • 7

    Mars'ın en güzel fotoğrafları

    ‘Düşen’ Phoenix: 25 Mayıs 2008’de Mars Phoenix aracı inişe geçtiği anda görüntülenmiş. MRO bu görüntüyü kaydettiğinde 760 km uzakta saniyede 4 mil hızla ilerliyordu. Phoenix, perspektiften dolayı sanki 10 km genişliğindeki Heimdall kraterine düşüyormuş gibi görünse de aslında kraterin kenarından 19 km uzakta bulunuyor.
  • 8

    Mars'ın en güzel fotoğrafları

    Su damarları: Mars’ın güney yarımküresinde 5 Ağustos 2007’de elde edilen bu görüntüde geniş bir çukurdaki damarlı sel yatakları görülüyor. BU sel yatakları milyonlarca yıl önce Mars daha sıcak ve nemliyken oluşmuş olabilir.
  • 9

    Mars'ın en güzel fotoğrafları

    Örümcek gibi: Mars’ta bahar gelince kuru buzullar erimeye gerek kalmadan direk katı halden gaz haline geçer. Bu süblimleşme toprakta ağaçsı örümcek desenleri gibi değişik şekiller oluşturur. Görüntü 4 Şubat 2009’da kaydedilmiş.
  • 10

    Mars'ın en güzel fotoğrafları

    Güney İsviçre peyniri: Mars’ın güney kutbu ilginç bir yerdir. Kalıcı buzullar gezegen bilimcilerin “İsviçre Peyniri Arazisi” dedikleri düzgün dairesel şekillerde aşınırlar. Yüksek kısımları 9 metreye varan kalınlıkta kuru buzdur. Çöküntüler süblimleşme sonucu direkt olarak katı halden gaz haline geçilmesi sonucu oluşur. Görüntü 28 Ağustos 2007’de çekilmiş.
  • 11

    Mars'ın en güzel fotoğrafları

    HiRise güney kutbundaki buzullardaki değişimleri izlemeye devam ediyor. 30 Aralık 2010’da çekilen bu görüntüde çöküntüler artarak gülen bir suratı çağrıştırıyor.
  • 12

    Mars'ın en güzel fotoğrafları

    Kış tepeleri: 25 Kasım 2006’da çekilen bu görüntüde farklı boylarda kumullar ve kırışıklar görünüyor. Parlak renkteki görüntülerin karbon dioksit veya don olduğu tahmin ediliyor.
  • 13

    Mars'ın en güzel fotoğrafları

    Yol açıyor: MRO aynı zamanda Mars gezginleri için yeni rotalar belirliyor. 15 Haziran 2009’da alınan bu görüntüde görünen Eberswalde Krater’i son dört adaydan biri. Krater Mars’ta bir zamanlar devamlı su bulunudğunun en iyi kanıtlarından olan geniş ve kıvrımlı bir deltanın yanında bulunuyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız