Obama'nın elinin altında bulunan süper teknolojiler

ABD Başkanı Barack Obama, ikinci başkanlık döneminde çok üstün takip ve yok etme teknolojilerinin kontrolünde olacak.

Haberler 07.11.2012 - 12:41

  • 1

    Obama'nın kontrol ettiği 'takip ve yok etme' teknolojileri

    Barack Obama, ikinci kez ABD başkanlık seçimini kazandı. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından destekçilerine seslenen ve teşekkür eden Obama, beraber yola devam edeceklerini belirtti. Obama, kendisini destekleyenlere, 'en güçlü ve en son teknolojiye sahip orduyu kurma' sözü verdi. ABD ordusu ve kurumlarının projelerine bakıldığında, Obama'nın yerine getirmekte en az zorlanacağı söz bu olacak gibi görünüyor.
  • 2

    Obama'nın kontrol ettiği 'takip ve yok etme' teknolojileri

    2008 yılında ‘Değişim’ sloganıyla yola çıkan Obama, ekonomi, toplumsal alan ve dış politikada birçok şeyi değiştirmemiş olsa da, silah ve casusluk teknolojilerinde ABD istihbaratı ve ordusu büyük bir ‘değişim’ yaşadı. Bu ileriye dönük değişimler, Beyaz Saray’ın ABD halkını hiçbir zaman olmadığı kadar kolay ve yakından takip etmesini de sağlayacak. Hatta, hedefleri ortadan kaldırmalarına yardımcı olacak.
    Wired dergisi, ABD başkanlarının elinin altında bulunacak ‘gizli teknolojilere’ yönelik bir hatırlatmada bulundu:
  • 3

    Yeni nesil insansız hava araçları

    İnsansız hava araçlarının bir hedefi bombalamasına kadar geçen süreçte bir emir-komuta zinciri olduğu biliniyor. Ancak AeroVironment şirketinin geliştirdiği Switchblade, çok daha gelişmiş bir hedef yok etme zincirine sahip. Ağırlığı 2.5 kilogramı bulmayan ve askerlerin sırt çantalarında taşıyabildiği araç, GPS ayarı yapılarak gideceği hefefi bulmaya programlanabiliyor. Uçak, hedefe ulaştığında, kimsenin bir tuşa basmasına gerek olmadan infilak ediyor. Switchblade, kısa bir süre önce Afganistan’da kullanılmaya, yani öldürmeye başladı bile.
    ABD Donanması ise 2019 yılında göreve başlamasını amaçladığı çok daha büyük bir projenin peşinde: 18 metre kanat genişliği olan UCLASS, uçak gemilerinden kalkarak, bilgisayarın başındaki askerin fare tıklarıyla hedefleri bombardımana tutacak.
  • 4

    Şehir boyutunda gözlemleme

    CIA ve ABD ordusu, Pakistan, Libya, Yemen, Meksika ve dünyanın diğer bölgelerinde tepeden gözlem yapmak için yüzlerce Predator (avcı) sınıfı casus uçaklar kullanıyor. Ancak, istihbarat için Predator ve Reaper sınıfı uçaklardan çok daha üstün görme kapasitesine sahip uçaklar kullanılmak isteniyor. Bu kapsamda geliştirilen Argus (Gerçek Zamanlı Otomatik Yer Görüntüleme Sistemi), beş tane 92 mega piksel kamera içeriyor. Bu teknoloji, tek bir gün içinde, 79.8 yıl uzunluğunda HD videoya denk gelen veri topluyor. Rakamsal olarak, 6 petabyte.
    Argus ve Wide Area Airborne Surveillance (Geniş Alanlı Havadan Gözlem) sistemleri gibi teknolojiler, şu an geliştirilme aşamasında. ABD ordusu, bu kadar yüksek veri kapasitesini gerçek zamanlı olarak bir insansız hava aracına yerleştirmek için bant genişliği ayarlamakla uğraşıyor. ABD İç Güvenlik Bakanlığı ise şu an tek seferde 10 km karelik bir alanı gözlemleyen kameralar üzerine odaklanmış durumda.
  • 5

    Dev veri depolama sistemleri

    Hükümetlerin her adımımızı takip ediyor olması bazıları için çoktan kabullenilmiş bir durum haline gelmiş olabilir. Öte yandan, tüm adınlarımızı kaydeden sistemin veri depolama ağının kapasitesi dolmak bilmiyor. ABD merkezli düşünce kuruluşu Brookings Institute tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yakın zamanda ABD hükümeti ve kurumları, “dünyanın her ülkesindeki her bireyin hareketlerini kaydeden bir sisteme” yakın zamanda sahip olacak. ABD Ulusal Güvenlik Kurumu da en son teknoloji veri depolama sistemleri üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Kurum, Utah eyaletinde 2 milyar dolarlık bir veri merkezi inşa ediyor. Wired’ın kısa süre önce bu merkez hakkında yaptığı özel haberde, tesisin veri depolamanın ötesinde işlev göstereceği ve ‘bireylerin, kurumların, devletlerin şifreli verilerini kırmak için de faaliyet göstereceği’ öne sürülmüştü.
  • 6

    Küçük bomba ve füzeler

    45 kg ağırlığındaki bir Hellfire füzesini taşımak için ABD kanat genişliği 8 metre olan Predator insansız hava aracını kullanıyor. Bu zahmetten kurtulmak için savunma sanayisi devi Raytheon Small Tactical Munition (Küçük Taktik Mühimat) adı verilen bir bomba geliştirdi. Hellfire’a kıyasla 5 kilogramın altında ağırlığı olan silah, insansız hava araçlarının cephane sayısını önemli ölçüde artıracak. Dahası, bir diğer savunma şirketi Textron, Mayıs ayında orta irtifada kullanılabilen BattleHawk bombasını sundu. Silahlı Preadotor ve Reaper sayısı 200’ün altında olan ABD ordusu, yeni küçük cephaneleriyle, binlerce ufak boyutlu Puma ve Raven insansız hava araçlarını silahlandırabilir.
  • 7

    ‘Etiketleme ve takip etme’ teknolojisi

    ABD için casusluk yaptığı gerekçesiyle Taliban tarafından Nisan 2009’da idam edilen 19 yaşındaki Pakistan vatandaşı Habibur Rehman, bir video kaydında, ‘sigara kağıdına sarılı takip cihazlarını El Kaide’nin sığınaklarına yerleştirmek için talimat aldığını’ itiraf etmişti. Bu cihazların, ABD’nin insansız hava araçlarına kılavuzluk eden, güçsüz de olsa radyo sinyalleri yaymayı başardığı öne sürüldü. CIA bu tür teknolojilere ilgi göstermediğini belirtse de, ABD Özel Operasyonlar Komutanlığı (SOCOM), bu tür donanımlara olan ilgisinden dolayı teknoloji şirketleriyle yakın ilişkiye sahip. ABD’li Blackbird Technologies şirketi, 450 milyon dolarlık anlaşma kapsamında binlerce takip cihazı üretti. 5 cm genişliğindeki cihazlar, uydu, radyo frekansları ile GSM ve CDMA ağlarında yer alabiliyor ve bağlandıkları her türlü hedefin yerini belirtiyor.
  • 8

    Global Strike

    ABD, sadece kendisine ait olan ve 800 km’den daha hızlı ilerleyen Tomahawk kruvazör füzeleriyle yıllarca düşmanları korkuttu. Ancak bu teknoloji, ABD ordusuna yetmiyor. Obama yönetimi ve ABD ordusu, bir gün dünyanın neresinde olursa olsun tüm hedefleri bir saat içinde vurabilecekleri hipersonik bir silah hayali kuruyor. Birkaç yıldır haberleri basında beliren ‘Prompt Global Strike’, X-51A Waverider füzesinin sesten altı kat daha hızlı bir şekilde hedefi bulmasını öngörüyor. Dahası, Pentagon’un özel AR-GE kurumu Darpa, pizza dilimi şeklinde Falcon Hipersonik Teknoloci Aracı-2’yi geliştiriyor. Ordunun benzer bir projesi ise Advanced Hypersonic Weapon (Gelişmiş Hipersonik Silah) adına sahip. İki proje, sırasıyla Mach 20 ve Mach 8 hızlarına sahip silahlar sunabilir...
  • 9

    Sensör ‘Füzyon’

    ABD ordusu cep telefonunuzu dinleyebilir, sizi tepeden izleyebilir. Ancak her ikisinin aynı anda yapılacağı ve takip edileceği bir istihbarat platformu oluşturmak kolay bir iş değil. ABD, Blue Devil (Mavi Şeytan) projesi kapsamında bu sorunu ortadan kaldırmayı planlıyor. Yapılacak iş, Beechcraft King Air A90 turboprop uçağını, kamera ve dinleme cihazlarıyla yüklemek, kanallar arasında anında veri iletimi sağlamak. Elektronik kulak sesi kaydederken, kamera hedefe odaklanabilir. 2010 yılında hayata geçirilen ve Afganistan’da denenmeye başlanan Blue Devil programı, bugün 85 milyon dolarlık yeni bir ihaleyle geliştiriliyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız