Pasaportlar tarih oluyor! İşte yerine gelen teknoloji

Henüz teori aşamasında olan teknoloji pasaportların kullanımına son verebilir. İşte seyahat alışkanlıklarımızı değiştirecek dijital kimlik ile ilgili bilmeniz gerekenler...

Haberler ntv.com.tr 31.01.2018 - 10:20

  • 1

    Davos’ta bu yıl 48'incisi düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda (WEF) ele alınan konulardan en dikkat çekenlerinden bir tanesi yakın gelecekte hayata geçirilmesi planlanan pasaportsuz yolculuk ve ‘dijital kimlik’ projesiydi.

  • 2

    Söz konusu projeye göre, eğer ‘Tanınan ve Güvenilen Yolcu’ statüsündeyseniz, pasaporta ve vizeye gerek kalmadan yolculuk yapabileceksiniz. Zira uzmanlar bunun için yeterli teknolojik altyapının bulunduğunun altını çiziyor.

  • 3

    Pasaport ve kimliklerin çöpe gitmesinin artık an meselesi olduğu belirtilirken, bu sayede başta havayolu olmak üzere ülke ve kıtalararası yolculukların vizesiz daha güvenli ve konforlu olması planlanıyor. Bunun için ise başta retina, DNA, damar yapısı ve parmak izi gibi temel biyometrik verilerimiz başta olmak üzere ekonomik durumumuzdan iş hayatımıza, adli sicilimizden sosyal hayatımıza yönelik yüzlerce hatta binlerce bilginin dijitalleştirilip her an paylaşılabilir hale getirilmesi gerekiyor.

  • 4
    1- Yolcu mobil cihazına indireceği uygulamayla biyometrik bilgilerin de dahil olduğu dijital bir kimlik oluşturacak.

    2- Bu kimlik blockchain teknolojisi yardımıyla onaylanacak ve talep eden tüm kurum ve kuruluşlarla paylaşılacak

    3- Yolcu yola çıkmadan önce gideceği yer ile ilgili adres bilgisinin yanı sıra kendisine yönelik çok sayıda bilgi paylaşacak. Bu bilgilerle risk profili oluşturulacak

    4- Varış noktasında risk profili uygun olan yolcular herhangi bir pasaport kontrolünden geçmeden hızlı koridorlardan havaalanını en kısa sürede terk edecek

    5- Yapılacak pek çok güvenli yolculuk sonrası ‘Tanınan ve Güvenilen Yolcu’ statüsüne geçenler ise yeni yolculuklarında herhangi bir denetime maruz kalmadan ilerleyebilecek
  • 5
    Henüz teori aşamasında olan pasaportsuz seyahat için yapılan tek çalışma bu değil. Avustralya'ya seyahat etmeyi planlayanlardansanız 2 yıl için pasaporta ihtiyacınız olmayabilir.
  • 6
    Zira ülke pasaport kontrolü yerine ziyaretçilerin gözlerini ve parmak izlerini tarayarak bilgilerine ulaşacak bir teknolojiyi hayata geçirmek için düğmeye bastı.
  • 7

    Pasaport kontrolü yerine biyometrik kontrolü getirmeyi planlayan ülkenin hedefi söz konusu teknolojiyi 2020'de kullanıma sunmak. 

  • 8

    Söz konusu proje ile ilgili yapılan açıklamaya göre, bu tarihte ülkeye giriş noktalarının yüzde 90'ında bu yöntem kullanılacak. 

  • 9

    'Seamless Traveler' adı verilen bu sistemin havalimanlarında bekleme süresini hatırı sayılır oranda azaltması bekleniyor. 

  • 10
    100 milyon dolara yakın bütçeye sahip olan projenin başarı sağlaması durumunda diğer ülkelerde de kullanıma girebileceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız