Ukraynalı asker Donbas'taki durumu anlattı: Ordumuza inanıyorum

Rusya-Ukrayna savaşı 103. gününde devam ederken, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'ta şiddetli çatışmalar devam ediyor. Rusya, bölgede Rus ayrılıkçıların elinde olmayan Severedonetsk,  Slavyanask ve Kramatorsk'u ele geçirmeye çalışıyor. Sivil altyapıların zarar gördüğü kentlerde su ve doğalgaz verilmezken, ekonomi oldukça kötüye gittiyor. Ancak, Donbas'ta Rus güçlerine karşı savaşan bir asker olan Slava Vladimiroviç, Ukrayna ordusuna inandığını belirterek, Rusya'nın piyadesi olmadığını ve Rus askerlerinin Putin için ölmek istemediğini söyledi.

Haberler ntv.com.tr, Reuters 06.06.2022 - 13:54 Son Güncelleme : 06.06.2022 - 13:56

  • 1

    Rusya, güçlerini Ukrayna'nın doğusuna yoğunlaştırmaya devam ettikçe bölgedeki yaşam koşulları giderek kötüleşiyor. 

  • 2

    The Guardian'dan Luke Harding ve Isobel Koshiw Donbas'a giderek burada yaşananları aktardı. Harding ve Koshiv, Ukraynalı askerler ve bölgedeki sakinlerle görüştü. 

  • 3

    2 SİVİL ÖLDÜ

    Harding ve Koshiw'in görüştüğü Rus asker Slava Vladiromiç, ardından zırhlı dilah taşıyıcısını göstererek, “Bir Rus roketi bizden 20 metre uzağa indi. Biz iyiydik ama iki sivil öldü” dedi.
  • 4

    The Guardian'ın aktardığına göre, Ukrayna'nın Donbas taburunun bir üyesi olan Vladimiroviç , kuşatma altındaki Lysychansk kentinden sivilleri tahliye ediyordu. Birkaç kilometre daha kuzeyde, Ukraynalı askerler, Kiev'in kontrolü altındaki Luhansk eyaletindeki son toprak parçası olan Severodonetsk'in güney kısmını savunuyorlardı. 

  • 5

    "RUSYA'NIN PİYADESİ YOK. KİMSE PUTİN İÇİN ÖLMEK İSTEMİYOR"

    Ancak Vladimiroviç savaşı, Ukrayna’nın kazanacağı konusunda oldukça iyimser olduğunu belirterek, “Rusların herhangi bir rezervi veya motivasyonu yok. Piyadeleri yok! Kimse Vladimir Putin için ölmek istemiyor. O kana susamış bir köpek” dedi.

  • 6

    Diğer taraftan, 24 Şubat’ta başlayan Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarında Kremlin hala istediklerine ulaşamadı. Savaşın başlangıcında Rus birlikleri başkenti kuşatmayı ve ele geçirmeyi başaramadı ve Belarus'a çekildi. Putin’in amaçlarından birini ise  Donbas'ın ayrılıkçı ellerde olmayan kısımlarını ele geçirmek oluşturuyor.

  • 7

    RUSYA SEVERODONETSK, SLAVYANASK VE KRAMATORSK'U ALMAYA ÇALIŞIYOR

    Öte yandan, Rus güçleri 7 haftadır, Ukrayna'nın Rusça konuşulan endüstriyel merkezi Severodonetsk’i fethetmeye çalışıyor. Rusya’nın sonraki hedeflerini ise bir kaplıca beldesi olan Slavyanask şehirleri ve garnizon kasabası Kramatorsk oluşturuyor. Buralarda korkunç bir savaş yaklaşıyor.

  • 8

    Slavyansk belediye binasının dışındaki bir bankta oturan belediye başkan yardımcısı Yuriy Pidlisnyi, kent sakinlerine kaçmalarını söylediğini açıkladı. Yaklaşık 100 bin nüfustan 25 bin kişinin tavsiyesini inatla görmezden geldiğini söyledi. Bazıları yaşlıydı ve gitmek istemiyordu. Diğerleri hasta akrabalarını ya da çok sevilen kedilerini bırakmak istemedi.

  • 9

    Öte yandan Skavyansk’taki koşullar giderek kötüleşiyor. Doğalgaz ve şebeke suyunun bulunmadığı şehirde, aralıklı olarak elektrik veriliyor. Benzin pahalı olduğu için birçok sakin bisikletle dolaşıyor. Kentten ayrılan bazı kişiler de paraları bitince geri geliyor. Askerler ise, maliyet fiyatına 60 grivnaya satılan (yaklaşık 30 Türk lirası) döneri almak için sıraya giriyor. 

  • 10

    Son olarak Vladimiroviç, Luhansk'taki bir kasaba olan Popasna'dan geldiğini söyledi. 2014'te savaşmak için kaydoldu ve daha sonra ulusal muhafızların bir parçası olan gönüllü bir tabura katıldı. Savaşın yeniden başladığı Şubat ayında yeniden askere gitti. Rus kuvvetleri son zamanlarda Popasna'yı ele geçirdi. Kuzeydeki Seversk kenti ile birleşerek Ukrayna'nın tedarik hatlarını kesmeye çalıştı.

  • 11

    "50 BİN KİŞİ ÖLDÜĞÜNDE NASIL BİR ZAFERDEN BAHSEDEBİLİRSİN?"

    Son olarak Slava, "Tanrı beni neden burada doğurarak cezalandırdı? Sekiz yıl önce Popasna ve Lysychansk'ı özgürleştirdim ve en büyük savaşlarda yer aldım. Sonra Ruslar tekrar bize döndüler.Ukrayna kazanabilir mi? Ve zafer nasıl görünebilir? Zor bir soru. 50 bin kişi ölürse, zaferden nasıl bahsedebilirsin? Savaş mutlak bir delilik” yorumunu yaptı.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız