Kadına erkeğin neresi çekici gelir?

70'lerde olay yaratan kült kitap Çıplak Maymun'un yazarı Desmond Morris, Çıplak Adam kitabıyla bir kez daha tabuları sarsarak hararetli tartışmalar yaratıyor.

Haberler 25.05.2010 - 13:20

  • 1

    Çıplak Adam

    Erkeklere gerçekten ihtiyaç var mı? Av peşinde koşmaya gerek kalmayınca avcılık dürtüsüne ne oldu? Hayatta kalma stratejisi içinde erkek tekeşli mi kalmalı? Eşcinsel erkekler daha mı başarılı? Erkeğin beden dilinin ardında yatanlar... Sünnetin eksisi ve artıları... 70'lerde olay yaratan kült kitap Çıplak Maymun'un yazarı Desmond Morris, Çıplak Adam kitabıyla bir kez daha tabuları sarsarak hararetli tartışmalar yaratıyor.
  • 2

    Evrim

    Erkeğin av için gerekli olan atletik vücudu 26 kg, kadın vücudu ise 15 kg kas barındırır. Ortalama olarak bir erkek bir kadından yüzde 30 oranında daha güçlüdür. Modern hayatın koşulları günümüz erkeğinin kas üstünlüğünü azaltsa da, kabile köklerine bağlı kalan erkekler kovalama ve hedefe varma dürtülerini sporla ve yüksek riskli uğraşlarla tatmin etmek durumundalar.
  • 3

    Saçlar

    Bazı soylarda erkeğin karışık ve gür saçları gücünün ve yiğitliğinin sembolü olarak görülür. Cillop gibi çıplak vücudun üstündeki kıllarla kaplı kafa, evrim sürecinde olağanüstü bir özellikti ve bizi diğer primat türlerinden çok farklı görünmemizi sağladı. Ortalama olarak her insan kafa derisinde yaklaşık 100.000 kıl bulunur. Kıl sayısı sarışınlarda 140.000, kumrallarda 108.000, kızıllarda ise 90 bin kadardır. Bir saç kılı yılda ortalama 12,7 cm uzar. Her gün 50 ile 100 arasında saç kılı kaybederiz.
  • 4

    Veya saçsızlar

    Geçmişte dazlaklık pek de makbul değildi. 18. yüzyıl Avrupa’sında en popüler tedavi yöntemi kafa derisine yakılmış kurbağa, arı külleri ve keçi gübresi sürmekken, 19. yüzyılda at sülükleri, eşek arıları ve salyangoz kabukları öne geçti. Günümüzde ise saç dökülmesi erkek cinsiyet hormonlarının yüksek düzeyde salgılanmasına bağlandığı için bir taraftan ‘üstünlüğünü’ de ortaya koymakta. Saçlar dökülmese bile çeşitli kazıma stilleriyle gösterişli ve dikkat çekici bir hava yaratmak mümkün.
  • 5

    Kaşlar

    Kaşların, terlediğimiz veya yağmur altında kaldığımız zaman sıvıların gözlerimize girmesini önleme işlevi gördüğü söylenegelmiştir, ama pek de öyle değil. Kaşların birincil işlevinin, kişinin değişen ruh hallerini bildirmek olduğu bilgisi daha doğru. Erkeğin kaşları, dişininkine oranla daha yoğun ve daha gürdür; daha çok sayıda kıla sahiptir. Bu durum, ruh hali değişikliklerini açık seçik bildirmeye daha fazla ihtiyaç duyan tarafın belki de erkekler olduğuna işaret eder.
  • 6

    Kulaklar

    Olağanmış gibi görünen garip kıvrımlar ve çıkıntılar örüntüsü, aslında, her gün kullandığımız ince bir ses dengeleme sistemi. Kulak kanalının girişinde koruyucu kıllar var. Şimdiye kadar saptanmış en uzun kulak kılı Hintli bir öğretmene ait: 11,5 cm! Kulak memesi ise sadece insanlarda vardır; cinsel uyarılma sırasında kanla dolar ve dokunmaya son derece hassas hale gelirler. Anlaşıldığı kadarıyla tek varlık nedenleri de bu. Garip bir batıl inancın neden olduğu küpe takmanın geçmişi ise en az 5000 yıl. Eski çağlarda kötü ruhların her türlü delikten insan vücuduna girmeye çalıştığı sanılıyor ve hedeflerini şaşırtmak amacıyla ışıltılı küpeler takılıyordu. Modern çağda ise, daha çok kadın süsü olarak görülen küpe giderek artan sayıda erkek tarafından çeşitli şekillerde kullanılıyor.
  • 7

    Gözler

    Göz, insan vücudundaki en olağanüstü organdır. Ancak bir pinpon topu büyüklüğünde olmasına rağmen aynı anda birbuçuk milyonu aşkın iletiye cevap verir ve bize dış dünyayla ilgili bilgilerimizin yüzde 80’ini sağlar. Kadınların gözkapakları genellikle daha açıktır ve bu yüzden ak kısımları genellikle daha fazla görünür. Erkeklerin daha iyi ileri görüşe, kadınların ise daha iyi yanal görüşe sahip olması bu farklılığa bağlanır. Erkek avcının, avına odaklanacak bir görme sistemi, birçok işi birarada görmeye yatkın kadının ise çevresindeki her şeyden daha iyi haberdar olabileceği bir görüş yapısı gerekmektedir. Gözün ortasındaki siyah benek, ağ tabakaya düşen ışık miktarını ayarlarken büyür ya da küçülür. Ama aynı şey duygusal nedenlerle de olur. Bir erkek bir kadının kendisine aşık olduğunu gözbebeklerinin aşırı açılmasından anlayabilir. Öte yandan, bir erkeğe çok düşkünmüş gibi görünen bir kadının gözbebekleri loş ışıkta bile ufacıksa, ilgisi sahte demektir.
  • 8

    Burun

    Günümüzde en uzun burun rekoru, 8,8 santimle Artvinli Mehmet Özyürek’e ait. Dünyanın bilinen gelmiş geçmiş en uzun burunlu kişisi ise 19 santimle 18. yüzyıl sirk ucubesi Thomas Wedders. Küçük burun modası pek yeni sayılır. Eski çağlarda güçlü erkek burnu sosyal konum sahibi biri için neredeyse elzemdi. Edgar Allan Poe, “Basık ve ucu kalkık burunlu beyefendi ibaresi kendi içinde çelişkilidir” demişti. Napoleon Bonaparte da şöyle diyordu: “Yanıma doğru dürüst burunlu bir adam verin. ... Zorlu bir zihinsel iş yaptırmak istediğimde, başka bakımlardan da uygunsa, daima uzun burunlu birini seçerim.Erkekler için çıkık ve güçlü burun hala havalı sayılabilir. Kadınlar içinse erkeksi bir özelliği vurgulaması nedeniyle iri burun tabu olmaya devam etmektedir.
  • 9

    Sakal

    Eski çağlarda sakal kudretin, gücün ve iktidarın erkeklik sembolü olarak görülürdü. Erkekler sakalları üzerine yemin eder, tanrılar sakallı olarak tasvir edilir, Eski Mısır firavunları törenlere takma sakalla katılırlardı. Bir tarihçiye göre de, sakal tıraşı Yüz Yıl Savaşları’nın başlamasında kısmen rol oynadı. Günümüzün neredeyse tüm siyasi liderleri kurulu düzene bağlı görünmek istedikleri için temiz tıraşlıdır. FidelCastro hariç: “Başkanlık Sarayı’nda oturuyor olsam da asi ruhum hâlâ dışarıda, savaşın kızgınlığında tıraş olmaya zaman bulamayan cephe hattında duruyor.” Kadınların erkeklerden yana tercihi pürüzsüz, tertemiz bir yüz olsa da, Freud yanlıları tıraşlı yüze pek hoş bakmıyor. Böyle bir yüzü iğdiş edilmiş olarak görüyor ve rüyada tıraş edildiğini görmenin hadım korkusuyla ilgili olduğunu söylüyorlar.
  • 10

    Bıyık

    Bazı erkekler için onur meselesi olan bıyık, eski askeri çatışmalarda bazen bir rütbe işareti haline gelirdi. Chaplin’den Dali’ye kadar birçok ünlü şahsiyetin simgesi olan bıyığın vücut dili açısından iki özel jesti vardır: Bıyık silme ve bıyık ucuyla oynama. Pek çok kültürde geçerli olan bu jestler kur yapma hazırlığı ima eder ve cinsel uyarım sinyalleri olarak kullanılır. Genel olarak Asyalı erkeklerin benimsediği uzun bıyık geleneğinin en güzel örnekleri Hindistan’dadır. ABD’de ise bıyıklıları etkileyen iki tuhaf yasa vardır: Nevada’nın Eureka kasabasında bıyıklı bir adamın bir kadını öpmesi yasaya aykırıdır. Sebebi ise bıyığın mikrop taşıması! Alabama’da ise, kilisede gülüşmelere yol açacak bir takma bıyıkla bulunmak yasaktır.
  • 11

    Omuzlar

    Kürekkemikleri yaklaşık 40 derece açılı hareketler yapabilen ve güçlü kasları sayesinde şaşırtıcı sayıda biçimlerle kolların hareket etmesini sağlayan omzun en önemli görevi av silahı taşımaktı. Bugün güç ve desteğin en önemli simgelerinden olan omuz, gurur, itibar, dostluk, sorumluluk, haksızlık gibi pek çok duyguyu da ifade ederek beden dilinin hatırı sayılır iletişim araçlarından biri haline geldi. Erkek omuzları kadınınkine göre daha geniş, daha kalın ve daha ağırdır; kadının daha geniş olan kalçası bu farkı daha da belirgin kılar.
  • 12

    Eller

    Kadınların incelikli tutuşuna karşılık, güçlü tutuşta uzmanlaşan erkek eli, sadece kas olarak değil şekil bakımından da kadın eline göre çeşitli farklılıklara sahiptir. Önemli kültürel farklardan biri ise ellerin süslenme düzeyidir. Bunlar öyle sıkı sıkıya kadınsı olarak etiketlenmiştir ki genelde sadece efemine erkeklerce kullanılırlar. Bazı istisnalar dışında! Ellerin çok önemli bir diğer özelliği ise konuşan kişinin ruh halini belli etmesidir. Avuçların yukarıya dönük olması aynı görüşe katılmanızı dilediğini belirtirken, aşağıya dönük olması öfkenizi yatıştırmaya çalışıyor demektir. Yani, eski çağlarda başparmağın aşağı çevrilmesiyle kaderi tayin eden eller, günümüzde istemli veya istemsiz çeşitli jestlerle sosyal, kültürel ve cinsel konumumuzu ve ruh halimizi de bir anlamda tayin etmektedir.
  • 13

    Sırt

    Evin reisi olarak erkek vücudunun en fazla hırpalanan bölgesi, fiziksel zorlanmanın yanısıra, alınan duruşla ilgili olarak zihinsel stres, bastırılmış kızgınlık ve depresyondan da fazlasıyla etkilenir. Ancak bunun dışında, geniş bir cilt alanı sunmasından dolayı hem kırbaçlanarak cezalandırılmanın hem de ‘dövme’lenerek süslenmenin ana üssü olarak, uzun yıllar boyunca vücudun cefasını en çok çeken organ statüsüne sahiptir. Eskiden dövmeli olmak genellikle denizci olmanın belirtisi sayılırken, günümüzde pek çok sanatçı, sporcu, manken ve hatta devlet adamı dövmeye ilgi göstermektedir. Churchill ve Roosevelt dışında pek çok ülkenin kralı dövmeli devlet adamları kervanına katılmıştır. Tabii bir de ara sıra ortaya çıkan talihsiz kamburluk geni var. Ancak tarihte bu bedensel özrün büyük şans getirdiğine dair çok güçlü inançlar da mevcut. Kumarbazlar arasında kambur figür biçiminde yapılan nazarlıklardan takmak, zar atılırken ya da kağıtlar dağıtılırken bir kamburun sırtını sıvazlamak oldukça revaçtaydı.
  • 14

    Kalça

    Kadınlarınkine oranla daha dar bir leğen kemiğine sahip olan erkekler, kalça kıvırma ve sallama gibi feminen hareketlerden yüzyıllar boyunca kaçındılar. Ta ki Elvis’e kadar. Pek çok kadının bayıldığı ama geniş bir kitle tarafından “ahlaksız ifade biçimi” olarak görülen bu kalça sallama hareketi, ileri-geri yapıldığında ise tam tersine son derece maskulen ve seksist bir ifadeye bürünür. Erkekler açısından el jestlerinin de devreye girdiği çok önemli kalça hareketi vardır: “Eller belde” duruşu. Bir erkeğin sosyal bir ortamda bu duruşa geçmesi, o erkeğin kafa tutma eğilimine kapıldığını gösterir. Bu pozisyon önemli bir maçı veya puanı kaybeden oyuncularda, etraftaki birisine mesafe koymak isteyen kişilerde de görülür. Bir bakıma “Şu anda hiç kimsenin bana sarılmasını istemiyorum, uzak durun” mesajını taşımaktadır.
  • 15

    Bacaklar

    Günümüzde yaşayan 4000 farklı memeli türü içinde, insanoğlu bütün yetişkinlik ömrü boyunca arka bacakları üstünde yürüyen ve koşan tek türdür. Güçlü kaslara sahip erkek bacağı, sporun ve dansın pek çok alanında şaşırtıcı bedensel hünerlerin sergilenmesine olanak verir. Ancak buna rağmen, kadın bacağının aksine, sosyal anlamda teşhir hakkı elde edememiş, özgürlüğü her nedense plajlardan ve birkaç moda şovundan daha öteye gidememiştir. Bu kadar uzun süre tabu olması, açıkçası erkek bacağının erotik potansiyelini doğrular niteliktedir. Bazı sporcular erkeklikten feragat ederek, yani tüylerini aldırarak bacak performanslarını arttırmaya çalışmışlardır. Pek akla yakın görünmese de, özellikle yarışların salise farkıyla kazanıldığı durumlarda olası bir zaman avantajı için ödenen küçük bir bedeldir.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız