Türkiye'nin 5 yeni kelebeği

Türkiye'nin 5 yeni kelebeği

Haberler 15.02.2010 - 17:09

  • 1

    Türkiye'nin 5 yeni kelebeği

    National Geographic Türkiye, Şubat 2010 sayısında Türkiye'de yakın tarihlerde gözlemlenmiş 5 yeni kelebek türüne yer verdi. Derginin yazı işlerinden sorumlu Oya Ayman'ın konu ile ilgili yazısı: "Kelebeklerin türünü belirlemek, onları gözlemlemek kadar zordur. Bir türün teşhis edilebilmesi için kanat altı ve üstünün net bir şekilde fotoğraflanması gerekir. Kelebek–Türk grubundan beş gözlemci de, son iki yıl içinde Kırklareli ve Ardahan’da yaptıkları gözlemler sayesinde, Türkiye için beş yeni kelebek türünün teşhis edilmesini sağladılar. Entomolog Prof.Dr. Ahmet Koçak, grubun fotoğrafladığı beş kelebeğin, Türkiye için yeni türler olduklarını onayladı. Kelebek–Türk grubu arazi çalışmalarında kelebeklere ve beslenip yumurta bıraktıkları bitkilere zarar vermemek için azami özen gösteriyor. — Oya Ayman (National Geographic Türkiye)
  • 2

    Bataklık noktalı kelebeği (Boloria eunomia)

    Daha çok Orta–Kuzey Avrupa'da görülen kelebeği Ardahan’da gözlemleyen Dr. Olcay Yeğin, dünya dağılımını göz önüne alarak “Güzel bir sürpriz” diyor.
  • 3

    Çokgözlü mazarin mavisi (Polyommatus semiargus)

    Prof.Dr. Koçak, semiargus olarak belirtilen türün P. bellis olduğunu açıklayınca, Vildan Bozacı’nın Kırklareli’de fotoğrafladığı semiargus yeni kayıt olarak teşhis edildi.
  • 4

    Halkacık (Aphantopus hyperantus)

    2008’de Ufuk Karaca tarafından Kırklareli’de gözlemlendi.
  • 5

    Melike amannisa (Mellicta britomartis)

    Komşu ülke Bulgaristan’ın kayıtlarında vardı. Grup bu kelebeği Kırklareli'de belgeledi.
  • 6

    Yunan anormal çokgözlüsü (Polyommatus aroaniensis)

    Bugüne kadar sadece Yunanistan ve çok kısıtlı bir alanda Bulgaristan’dan kayıtları vardı. Tamer ve Timur Arda ile Ufuk Karaca tarafından Kırklareli’de görüntülendi.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız