Osmanlı mutfağının anasonlu Saray çöreği sofraları tatlandırıyor

Osmanlı saray mutfağının anasonlu Saraylı çöreği, Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde adını aldığı kırsal Saraylı Mahallesi'nde hazırlanmaya devam ediyor.

Haberler Anadolu Ajansı 23.04.2022 - 12:13

Osmanlı döneminde 'sarayın kileri' olarak adlandırılan Kocaeli'de, saray mutfağının etkisi ekmek çeşitliliğinde de görülüyor. Mancarlı pide, İzmit simidi, bazlama ve cızlama gibi şehrin ekmek çeşitleri arasında yer alan anasonlu çörek, kadınların elinden geleceğe taşınıyor.

Saraylı çöreği, evlerdeki fırınların yanı sıra kuzine sobalarda, Saraylı Mahallesi'nin odun fırınında ve çevredeki endüstriyel mutfaklarda pişirilerek sofralara ulaşıyor.

Ekmek araştırmacısı ve yazarı Dilek Alp, değişen katkı maddeleri, haşhaş, patates, susam, kepek, ceviz, üzüm, tahin gibi yardımcı besinlerle yörelere has özelliğe bürünen ekmek çeşitlerinin, pişiriliş tarzı ve bazen biçimine göre değişik isimlerle sofralara ulaştığını söyledi.

Her bölgenin, ilin, her ilçenin hatta her köyün kendine has pişirme tekniği ve reçetesi bulunduğunu aktaran Alp, Kocaeli'nin zengin mutfak kültürü olduğuna işaret etti.
"TAŞ FIRINDA PİŞİRİLDİĞİNDE MUAZZAM BİR SONUÇ ELDE EDİLİYOR"

Saraylı Mahallesi'nde evlerde ve bazı işletmelerde Saraylı çöreğinin gelecek kuşaklara aktarıldığını dile getiren Alp, "Ekmeğin mayalanması çok uzun sürüyor. Özellikle yağlı tepsilerde bir gün önceden bekletilerek mayalanması sağlanıyor, ondan sonra anasonun iyice kokusunu bırakması temin edildikten sonra fırınlarda pişiriliyor. Özellikle taş fırında pişirildiğinde muazzam bir sonuç elde ediliyor. Saraylı köyünde evlerde hala Saraylı çöreği pişer. Kendi içinde bunu devam ettiren güzel bir küçük topluluk var, kendi içlerinde korumaya gayret ediyorlar, reçetelerini gelecek nesillere teslim ediyorlar. Umarım bunu tüm Türkiye tanır ve en azından insanlar bu taraftan geçerken de dener." diye konuştu.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

Mobil Uygulamalarımız