Kızamık aşısı Covid-19’dan meydana gelen ölümlerin birçoğunu engelleyebilir

ABD’li araştırmacılar birçok Covid-19 hastasını öldüren sepsisi önlemek için MMR (kızamık, kızamıkçık, kabakulak) aşılarını test ediyor. Bilim insanları kızamığa karşı aşılanan farelerde, birçok corona virüs hastasını öldüren kontrol dışı enflamatuar bağışıklık tepkisinin azaldığını buldu. Uzmanlar, kızamık aşısının doğrudan Covid-19’u önleyemeyeceğini ancak ölüme yol açan bağışıklık tepkisini durdurabileceğini açıkladı.

Haberler ntv.com.tr 10.06.2020 - 14:12 Son Güncelleme : 10.06.2020 - 15:21

ABD’deki Tulane Üniversitesi araştırmacıları, Çin'deki yeni tip corona virüs (Covid-19) hastalarında yüksek oranda sepsis (enfeksiyona karşı bağışıklık aşırı reaksiyonu) fark ettiler.

Bilim insanları kızamığa karşı aşılanan farelerde birçok corona virüs hastasını öldüren kontrol dışı inflamatuar bağışıklık tepkisiyle mücadeleye yardımcı olduğunu keşfetti. Ayrıca, uzmanlar kızamık ve tüberküloz gibi diğer virüslere karşı geliştirilen aşıların Covid-19 ile mücadele etme yeteneğine sahip olabileceğini düşündüklerini açıkladı.

Ve eğer araştırmacıların teorileri doğru çıkarsa, kızamık gibi virüslere karşı nispeten yakın zamanda aşılananmış olan çoğu çocuğun Covid-19 ‘u hafif semptomlarla atlatmasını açıklanabilecek.

AŞIRI BAĞIŞIKLIK TEPKİSİNİ ÖNLÜYOR

MMR aşısı, bağışıklık sistemine savaşmayı öğretmek için vücuda virüslerin zayıf versiyonu verilerek uygulanıyor. Aşı, gerçek enfeksiyona neden olmak için yeterli virüs içermiyor, bundan  ziyade daha güçlü virüsün vücuda girme ihtimaline karşı bağışıklık sistemini yanıt vermesi için hazırlıyor.  Vücut bir enfeksiyona cevap vermeye hazırlandığında, bağışıklık sisteminin aşırı aktif hale gelme yani sepsis riski azalıyor.

Öte yandan, corona virüs hastalarında bu durumun tam tersi gerçekleşiyor ve vücut antikorları olmayan tamamen yabancı virüse karşı panik moduna giriyor ve bu da sitokin fırtınasına neden olarak, hastanın ölümüyle sonuçlanıyor.

COVİD-19'LA DOĞRUDAN ÖNLEMESE DE, ÖLÜMCÜL FAKTÖRLERİ ENGELLEYEBİLİR

Tulane Üniversitesi'nden Dr. Mairri Noverr, MMR veya tüberküloz aşısının Covid-19’la doğrudan olmasa da hastalığın neden olduğu sepsisle savaşabileceğini açıkladı.

Noverr, ““Bu aşıların bağışıklığın aşırı tepkisi sonucunda meydana gelen tepkiyi kontrol ettiğini gördük. 'Canlı zayıflatılmış aşıların spesifik olmayan faydaları vardır ve bu SARS-CoV-2 (yeni tip corona virüs) virüsüne karşı bir bağışıklık yanıtı olmasa da, doğrudan COVID-19’u ölümcül hale iltihabı azaltabilir” ifadelerini kullandı.

Doktor Noverr, farelerde yapılan deneylerde sepsisin onları 48 saat içinde öldrdüğünü söyledi. Ancak o ve ekibi, farelere MMR aşıladığında, sepsisin gelişmediğini bildirdi.

Daha önce corona virüs hastalarına ilişkin yapılan çeşitli araştırmalarda, kritik hastaların en az yüzde 50’sinde sepsis geliştiği ve direkt olarak ölüm nedeni olduğu ortaya konulmuştu.

VİRÜS TESTİ KRİTERLERİ DEĞİŞTİ

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız