Sigara 8 kat fazla bağımlılık yapıyor

Tütün, esrar ve eroinden sekiz kat daha fazla bağımlılık yapıyor. Bu bağımlılık tütünün içeriğindeki nikotinden kaynaklanıyor.

Haberler 10.02.2011 - 09:41

Avrupa'da 1.2 milyon, dünyada ise 5 milyon insan her yıl sigaradan ölüyor. Ülkemizde ise her yıl 17 milyon sigara bağımlısından 70 ile 100 bininin sigara nedeniyle yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.

Sigara dumanına maruz kalan hücrelerde değişiklikler olduğunu belirten Dr. Beril Bahadır Erdoğan, iltihap, damar duvarında daralma, damarlarda tıkanma ve kanserin bu değişikliklerin en önemlileri olduğunu söylüyor.

Sigaranın, içeriğindeki nikotin nedeniyle esrar ve eroinden sekiz kat daha fazla bağımlılık yaptığını belirten Dr. Erdoğan, sigaranın diğer etkileri hakkında şu bilgileri veriyor:

“Sigara ayrıca ciltte erken kırışıklıklara ve deri hastalıklarının tedavisinde başarısızlıklara yol açar. Sedef hastalığı sigara içenlerde içmeyenlere göre iki kat fazladır. Felç riski de sigara içenlerde içmeyenlere kıyasla yüzde 50 fazladır. Bu risk günde içilen her bir sigara sayısı ile beraber artar. Bunlarla beraber; sigara erken bunamaya yol açar. Parkinson hastalığının belirtilerinin ortaya çıkmasını geciktirdiğinden geç tanıya neden olur.

SİGARA İÇENLERLE AYNI ORTAMDA BULUNMAYIN
Sigara içmeyen kişiler içenlerin yanında durdukları sürece pasif içici olarak zarar görmektedir. Ve bu kişilerin kalp hastalığı ve kanser riski taşıdığı tespit edilmiştir. Sigara içenler evde eş ve çocuklarının, işyerinde ise arkadaşlarının ve diğer kişilerin sağlığıyla oynamakta ve hayatlarını tehlikeye sokmaktadırlar. Sigara içenlerle aynı ortamda bulunan pasif içicilerin sağlığıyla ilgili karşılaştığı tehdit ve riskler ise şöyledir:

• Ev içinde sigara içiliyorsa; çocuklar ortalama günde beş sigara içmiş olmakta, bebekler hastaneye üç kat daha fazla başvurmaktadır.
• Ani bebek ölümü riski iki buçuk kat artmaktadır.
• Bebeklerde kolik tarzı karın ağrısı iki kat artmaktadır.
• Çocuklarda astım ve solunum yolu enfeksiyonu riski iki kat artmaktadır. Ayrıca akciğer kanseri, kronik bronşit sıklığı da artış göstermektedir.
• Kocası sigara içen kadınlarda akciğer kanserinden ölüm iki-üç kat artmaktadır"

YÜZDE 59’U SİGARAYI BIRAKMA GİRİŞİMİNDE BULUNUYOR
Dr. Beril Bahadır Erdoğan, ülkemizde sigara içicilerinin yüzde 59’unun bırakma girişiminde bulunduğunu, kişinin kendi iradesiyle, sigarayı birdenbire bırakmasının en etkili yöntem olduğunu söylüyor. Ancak nikotin bağımlılarında nikotin yoksunluğu belirtilerinin bazen bu girişimi imkânsız hale getirdiği oluyor. Dr. Erdoğan, bu nedenle hekim kontrolünde, nikotin yerine koyma tedavileri ve nikotinle yarışan bazı ilaçların kullanılmasını öneriyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız