Sivrisinekler 'cibinliğe direnç geliştiriyor'

Senegal'de yapılan araştırmaya göre sivrisinekler, sıtmayla mücadelede önemli yer tutan ilaçlı cibinliklere karşı hızla direnç geliştiriyor.

Haberler 18.08.2011 - 16:31

Araştırmacılar, cibinliklerin özellikle de daha büyük çocuklar ve yetişkinlerin sıtmaya olan bağışıklığını azalttığını söylüyor.

Ancak araştırmanın, cibinliklerin etkinliğine ilişkin uzun dönemli sonuçlara varmak için yeterince kapsamlı olmadığını söyleyen uzmanlar da var.

Sıtmayla mücadelede şimdiye kadar geliştirilen en ucuz ve etkin yöntem, ilaçlı cibinlikler. Son yıllarda cibinlikler Afrika ve sıtmanın görüldüğü başka yerlerde yayın olarak dağıtıldı.

Dünya Sağlık Örgütü de, olması gerektiği gibi kullanıldığında cibinliklerin sıtma oranlarını yarıya indirebileceğini söylüyor.

Senegal'de son beş yılda yaklaşık yarım milyon cibinlik dağıtıldı. Araştırma çerçevesinde ise Senegal'de bir köyde cibinlikler dağıtılmadan önce ve dağıtıldıktan sonraki sıtma vakaları izlendi.

İLACA DİRENÇLİ SİVRİSİNEK SAYISI ARTIYOR
Araştırmacılar, cibinliklerin dağıtılmasından sonraki üç hafta içerisinde, hastalığın görülme oranının azaldığını tespit etti.

Ancak 2007 ile 2010 yılları arasında belli bir tür ilaca karşı dirençli olan sıtma hastalığı taşıyan sivrisineklerin oranı yüzde 8'den 48'e yükseldi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız