Temiz gıda bulmak zor

Üretiminden tüketime kadar olan süreçte bini aşkın kimyasalın gıdalara bulaşma riski bulunuyor, buna anne sütü de dâhil.

Haberler 09.12.2010 - 17:40

Harbiye Askeri Müze Kültür Sitesi'nde bugün başlayan 2. Gıda Güvenliği Kongresinin bilimsel danışma kurulu üyesi Prof. Dr. Ali Esat Karakaya, ''Bugün dünyanın herhangi bir yöresinde sıfır kimyasal kirlilik taşıyan bir gıda bulmak mümkün değildir'' dedi.

Bugün dünyanın herhangi bir yöresinde sıfır kimyasal kirlilik taşıyan bir gıda bulmak mümkün değildir'' diyen Karakaya, buna anne sütünün de dâhil olduğunu söyledi.

Gıdalara bulaşan kimyasal maddelerin bir bölümüne belirli miktarları aşan şekilde devamlı maruz kalınması durumunda başta kanser olmak üzere kronik hastalıkların oluşma riskinin arttığına dikkati çeken Karakaya, gıda ve sağlık otoritelerinin görevi bu riskleri kabul edilebilir risk sınırları içinde tutmak olduğunu ifade etti.

GIDALARDAKİ MİKROORGANİZMALAR KISA SÜREDE ÇOĞALIYOR
Kongrenin Bilimsel Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr Necla Aran da gerekli önlemler alınmadığı takdirde belli gıda grupları üzerindeki mikroorganizmaların kısa sürede yüksek sayılara ulaşarak gıda zehirlenmelerine neden olabilecek duruma gelebildiklerini söyledi.

Prof. Dr. Aran, gıda zehirlenmelerine neden olan etkenler arasında ilk sırayı mikroorganizmaların aldığını kaydetti. Mikroorganizmaların neden oldukları gıda zehirlenmelerinin, etken gıda maddesinin tüketimini takiben belli bir süre sonra bulantı, ishal, kusma ve ateş gibi belirtilerle ortaya çıktığını ifade eden Aran, bu durumun mikroorganizmanın cinsine, sayısına ve kişinin bağışıklık sistemine bağlı olarak ölümcül sonuçlar ortaya çıkarabileceğine dikkat çekti.


Hayvansal kaynaklı gıda gruplarının çok iyi pişirildikten sonra tüketilmesini öneren Aran, gıda güvenliği açısından özellikle çiğ tüketilen sebze ve meyvelerin üretiminde iyi tarım uygulamaların büyük önem kazandığını vurguladı.

ELLER, EN AZ 20 SANİYE YIKANMALI
Aran, ayrıca gıdalara dokunmadan önce çiğ gıdalara ellendikten sonra, tuvalet kullanımı sonrası ellerin en az 20 saniye süreyle sabunlu su ile iyice yıkanması gerektiğini hatırlattı.
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner de Türkiye'de gıda güvenliğinin sağlanmasının önündeki en büyük engellerden birisinin merdiven altı üretim olduğunu ileri sürdü.

EN ÖNEMLİ DENETÇİ, TÜKETİCİNİN KENDİSİ
Saner, tüketicilerin kayıt dışı ürünleri almaması ve tercihini kayıtlı ve ambalajlı ürünlerden yana kullanması gerektiğini kaydederek, güvenli gıdada en büyük denetçinin tüketici olduğunu kaydetti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız