Uçaktaki radyasyonu hafifletebilirsiniz

Hamilelikte alınan radyasyon, bebeği olumsuz etkileyebiliyor. Uzmanlar, özellikle uçak yolculuğunda maruz kalınan radyasyonun hamilelerdeki etkisini hafifletmek için antioksidanları öneriyor.

Haberler 28.06.2013 - 09:38

Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Metin Güden, uçak yolculuğu sırasında alınan radyasyonun gebelerdeki etkisini hafifletmek için daha fazla antioksidan tüketilebileceğini söylüyor. Antioksidanların yeşil sebze ve meyvelerde yüksek miktarda bulunduğunu hatırlatan Doç. Güden, bu besinleri tüketerek radyasyonun vücuda vereceği zararı ciddi oranda düşürmenin mümkün olduğunu belirtiyor.

“Uçakların ortalama uçuş yüksekliği 30.000 feet yani 10.000 metredir. Uçak kabininin yolcuları kozmik ışından koruma özelliği yoktur” diyen Doç. Güden, yolcuların uçarken hem kozmik radyasyondan hem de güneşten yayılan radyasyondan etkilendiklerini, bu etkinin uçuş süresi, yükseklik, uçuş rotası ve güneşin aktivitesi gibi faktörlere bağlı olduğunu vurguluyor.

Doç. Dr. Metin Güden, gebeyken alınan radyasyon, bebek üzerinde ne gibi olumsuzluklar yaratabildiğini ise üç başlık altında açıklıyor: “Birincisi; ölü doğumlar ve düşüklerdir. Bunlar genelde gebeliğin ilk üç ayında radyasyondan etkilendiklerinde oluşur. İkincisi bebekte organ anamolisi olmasıdır. Bu da genelde gebeliğin ikinci üç ay döneminde radyasyondan etkilendiklerinde oluşur. Üçüncüsü de zekâ geriliği ve gelişim bozukluğudur. Son üç aylık dönemde alınan radyasyon ise ölü doğum veya organ anomalisine sebep olmaz ancak zekâ geriliği ve gelişim bozukluğu yapabilir.”

Yüksek enerjili ışınların vücutta serbest radikal oluşturduğunu, serbest radikallerin zararlı etkisinin önüne geçmek için de antioksidanlardan yararlanmak gerektiğini vurgulayan Dr. Güden, gece uçuşlarını tercih ederek güneşten gelen radyasyondan korunmanın ve maruz kalınan radyasyon dozunu azaltmanın da mümkün olduğunu söylüyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız