"Sık dişini helası" müze oldu

Tokat'ta 15. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen tarihi ‘Sık Dişini Helası" müze oluyor. Anadolu'nun ilk umumi helası,  'Su ve Temizlik Müzesi'ne dönüştürülerek turizme kazandırılacak. 19.yüzyıla kadar kullanılan mekandaki tuvalet taşları, maşrapalar ilgi çekmesi bekleniyor.

Haberler İHA 17.06.2021 - 07:57 Son Güncelleme : 17.06.2021 - 08:18

Anadolu'nun ilk umumi helası restorasyon çalışmalarının ardından müze olarak turizme kazandırılacak. Tokat Sulu Sokak Çarşısı'nda 15. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen tarihi ‘Sık Dişini Helası'nda restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

Tokat Belediyesi tarafından yapılan restorasyon çalışmalarında tarihi yapının sağlamlaştırma çalışmaları tamamlandı. Zeminin korunarak insanların gezebilmesi için temperli cam kaplama işine başlanıldı. Halk arasında 'Sık Dişini Helası' diye bilinen yapı, 'Su ve Temizlik Müzesi' olarak turizme kazandırılacak. Restorasyon Uzmanı Yüksek Mimar Seda Kavukcuoğlu Yüzer, tarihi yapının tuvalet taşlarının ve geleneksel ıslak hacim ünitelerinin sergilendiği bir müze olarak işlev kazanacağını kaydetti.

ZEMİNİ TEMPERLİ CAM KAPLAMA OLACAK

Yüzer, restorasyon çalışmaları kapsamında iç tefrişat ve düzenlemelerin devam etmekte olduğunu belirterek, “Helanın zemininde pis ve temiz su hattının görülebilmesi için şeffaf bir uygulama yapıldı. Zeminde temperli cam kaplama olacak. Şu anda zemindeki kaplamanın metal konstrüksiyonları yapılmış durumda" dedi. Yapılan kazılar sonucu çıkan hela taşlarının nereye geleceğinin belirlendiğini söyleyen Yüzer, ışıklandırma sistemiyle tarihi mekanın müze olarak kullanılacağı halinin ilk adımlarının atıldığını belirtti.

Anadolu'nun ilk umumi helasının geçmişte hanlar, kervansaraylar ve hamamların yoğun olduğu bir ticaret merkezine yapılmış olduğuna dikkat çeken Yüzer, “Tarihi helanın isminin kullanım yoğunluğundan dolayı ‘sık dişini’ helası olarak tabir edildiği biliniyor. Burası 19. yüzyılda depo olarak kullanılmış. O dönemde birçok tahribata da uğramış. Yine o dönemlerde de tuvalet olarak kullanılmış. Sonrasında kullanımı sona ermiş ve atıl bir durumdaydı" diye konuştu. 

Yüzer ayrıca "O dönemlerdeki ıslak hacim, hela, tuvalet kültürünün günümüzdeki insanlara anlatıldığı, geçmişte kullanılan hela taşları, maşrapalar gibi küçük ıslak hacim elemanlarıyla çevrili bir müze olacak” ifadelerini kullandı.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız