Mucize materyal ayak kokusuna karşı!

Bilgisayarlara hız ve güç kazandıran mucizevi materyal ‘grafen’ ayak kokusuna da çare olacak.

Haberler 03.08.2010 - 12:50

2004 yılında keşfedilen grafen, bir atom kalınlığındaki karbon atomlarından oluşuyor. Bu kağıtlar bugüne kadar bilgisayarlarda, pil üretiminde ve enerji sektöründe süper iletkenliğiyle, esneklik ve gücüyle çeşitli alanlarda, özellikle de bilgisayarlarda kullanıldı.

Her geçen gün yeni bir kullanımı ortayan çıkan bu kağıtlar, bugün ise biyokimyagerlerin tespit ettiği antibakteriyel özelliğiyle çığır açıyor. Grafen kağıdın kullanılacağı yiyecek ambalajları, ayakkabılar ve yara bantları ilk akla gelenler!

Bilimci Chunhai Fan, Qing Huang ve meslektaşları Şangay’da, grafen oksitten meydana gelen bu incecik kağıtlarda hem E.coli bakterilerinin hem de insan hücrelerin gelişimini izledi. İnsan hücreleri bu maddeden etkilenmezken E.coli bakterileri dirençsiz çıktı.

Bu inanılmaz buluş, tahmin edilebileceği gibi, klinik ve laboratuar ortamında çalışanlara büyük kolaylık sağlayacak, hem de günlük hayatın da vazgeçilmezlerinden biri olacak. Grafen kağıtları, her türlü bakteriyel enfeksiyonu önleyecek, yemekleri taze tutmaya yarayacak hatta ayak kokusuna neden olan bakterilere bile çözüm olacak.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız