Samanyolu’nda Kara Delik

Bilim adamları, ortadan kaybolan maddelerin bir kara deliğe işaret ettiğini söylüyorlar.

Haberler 02.05.2009 - 11:53

Kanada Teorik Astrofizik Enstitüsü’nden Avery Broderick ve meslektaşlarının yaptığı çalışmaya göre, galaksinin merkeziyle ilgili kızılötesi ve elektromanyetik dalga gözlemleri, orada bir kara delik bulunduğuna işaret etmekte.

Ekibe göre bu cisim bir kara delik olmasaydı, kızılötesi gözlemlerde, maddenin bu cisme çarpmasından doğan ısı nedeniyle, parlak görülmesi gerekirdi. Maddenin bu cisme ilerleme hızından yola çıkarak, ısının birkaç yüz Kelvin olduğunu tahmin eden bilim adamları, bir kara deliğin söz konusu olmadığı durumlarda kızılötesi gözlemlerde şimdikinden 250 kat daha parlak bir cisimle karşılaşılması gerektiğini söylüyorlar.

Colorado Üniversitesi’nden Mitchell Begelman ise kara delik adayı bu cismin yüzeyindeki belirgin radyasyona rağmen, doğrudan bir ölçüm yapılmadığı için bir olay ufku (event horizon: kara deliğin maddenin kaçmasını engelleyecek kadar güçlü çekim kuvveti yarattığı alanın dış sınırı) olduğuna dair kesin kanıtlar bulunmadığını söyledi.

Begelman’ın düşüncesine göre, gözlemler, orada bir solucan deliği (wormhole: maddenin içinden geçtiği ve evrenin göremediğimiz başka bir yerde ortaya çıktığı bir alan) olduğuna da delalet ediyor olabilir.

http://www.newscientist.com/article/mg20227064.400 

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız