Titan'a gemi indirecekler

Satürn gezegeninin Titan uydusunda dev bir göl keşfeden uzay bilimciler, NASA'ya göle "gemi" indirilmesi önerisinde bulunacak.

Haberler 18.12.2009 - 12:55

Fantastik öneri gerçekleşir de Titan'ın en kuzeyindeki sıvı metan havzası Ligeia Mare'ye gemi indirililebilirse, Dünya'nın ötesinde bir gezegenin denizden ilk keşfi olacak.

Öneriyi yapacak ekibin başında yer alan Proxemy Research adlı kuruluştan Dr. Ellen Stofan, bunun gerçekten insanın hayalini zorlayan bir durum olduğunu belirterek, "İnsanın Dünya'yı keşif hikayesi seyrüsefer ve deniz yoluyla oldu, şimdi dünya dışı bir denizden ilk kez bunu yapabilmemiz, çoğu insan için akıllara durgunluk verici olabilir" dedi.

University College London'ın da onursal profesörü olan Dr. Stofan, bu fikrin dünyanın en geniş çaplı yer bilim toplantısı olan American Geophysical Union'ın (AGU) güz toplantılarında gündeme geldiğini belirtti.

Titan Mare Explorer (TiME) adı verilen ve NASA'ya sunulacak 425 milyon dolar tutarındaki projenin uzay aracı, ASRG adı verilen yeni motor sistemiyle çalışıyor. 2016'da fırlatılması öngörülen aracın, Dünya ve Jüpiter'in çekim güçlerini kullanarak hızlandıktan sonra 2023'te Titan'a inmesi planlanıyor.

Satürn'ün yörüngesindeki Cassini uzay aracının gönderdiği görüntüler de yüzeyindeki nehirlerle beslenen büyük gölleriyle Titan'ın Dünya'ya benzer sıra dışı bir yer olduğunu ispat ediyor.

Cassini'nin gönderdiği Titan'ın çok sayıda büyük göl biçimli havzalarla sıvının varlığını doğrulayan son fotoğrafla, ilk kez bir başka gök cisminin yüzeyindeki bir sıvının güneş ışınlarını yansıtmasını görüntülenmiş oldu.

NASA'nın Pasadena'daki Jet Motorları Laboratuvarından Cassini projesinde görevli bilim adamı Bob Pappalardo, bu görüntünün Titan'ın kalın atmosferi, göllerle dolu yüzeyi ve başka dünyaya aitliği konusunda veri dolu olduğunu söyledi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız