Brezilya'ya gerilla kadın lider geliyor

Brezilya'da gerçekleşecek devlet başkanlığı seçimlerinin favori adayı eski bir gerilla olan Dilma Rousseff. Rousseff seçilmesi durumunda dünyanın en güçlü kadını olabilir.

Haberler 28.09.2010 - 11:48

Brezilya'da, Pazar günü yapılacak devlet başkanlığı ve Kongre seçimi öncesi farklı bir kampanya dönemi yaşanıyor.

Seçimin favorisi, Devlet Başkanı Lula Da Silva'nın desteklediği eski gerilla lideri kadın aday Dilma Rousseff.

Kongre için de renkli adaylar yarışıyor: Televizyon şovlarıyla tanınan bir palyaço, bir dansçı ve ünlü futbolcu Romario.

Devlet Başkanı Lula Da Silva'nın desteklediği Rousseff, 1960 ve 70'li yıllarda askeri diktatörlüğe karşı direnişin başını çeken eski bir gerilla lideri.

Rousseff'in seçilmesi durumunda, Merkel ve Clinton'ı sollayıp dünyanın en güçlü kadın lideri olacağına dikkat çekiliyor.

Bugün 63 yaşındaki Bulgaristan göçmeni kökenli, tıknaz, dediği dedik Roussefff, 1964-85 arasında hüküm sürmüş Batı destekli askeri diktatörlüğe karşı direnişin liderlerinden biriydi, yakalanıp hapse atılmış ve işkence görmüştü. 16 yaşında geniş kitlelere sosyalizmi tanıtmak isteyen POLOP (İşçi Politikası) örgütüne üye olan, askeri diktatörlüğün terör rejimini kurması karşısında silahlı mücadele yürüten çeşitli radikal örgütlere girip çıkarak Colina (Ulusal Kurtuluş Komutası) ve onunla bağlantılı VAR-Palmares (Palmares Silahlı Devrimci Öncü Kuvvetleri) saflarına katılan Roussefff, silah kullanmayı, polisle çatışmayı ve gerilla taktiklerini biliyordu, ama en çok sendikacılara Marxizmi öğretmeyi seviyordu.

İLK KADIN DEVLET BAŞKANI OLMAK İSTİYOR
İşçi Partisi'nin adayı olan 62 yaşındaki Roussefff, geçmişte Maliye ve Enerji Bakanlığı görevlerinde bulundu, yakın zamanda lenf kanserini yendi.

Rousseff, "İlk kadın devlet başkanı seçilmeyi istiyorum. Bunun benim için çok anlamı var. Benim neslimin hayalleri gerçek olacak. Çünkü Lula'nın projesi Brezilya'da değişimi temsil ediyor" diyor.

Rousseff'in rakibi ise muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti'nin adayı eski Sao Paulo Valisi Jose Serra.

Kongre seçimi için yarışan adaylar arasında renkli isimler de var. Bunların başında palyaço tiplemesiyle televizyon şovları yapan komedyen Francisco Silva var.

"Armut şeklinde kadın" olarak bilinen model ve dansçı Suellem Rocha da en ilgi çeken adaylardan.
Sosyalist Parti'nin adayı olan Brezilya'nın unutulmaz futbolculardan Romario'nun milletvekilliğine ise kesin gözüyle bakılıyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız