ABD’nin karbon yasası tanıtıldı

ABD’nin sınırda karbon düzenlemesi yasası Kongre’ye sunuldu.

Haberler ntv.com.tr 18.07.2022 - 12:35 Son Güncelleme : 18.07.2022 - 12:55

Avrupa Birliği tarafından hayata geçirilmeye hazırlanılan Sınırda Karbon Düzenlemesi’ne benzer bir yasa tasarısı olan “Temiz Rekabet Yasası” (Clean Competition Act) ABD Kongresi'ne sunuldu. Amerikan şirketlerinin küresel pazardaki rekabet gücünü artırmayı amaçlayan yasa tasarısı, AB versiyonuna göre sadece ithalatçıları değil, aynı zamanda yerel üreticiler için de karbon ücreti getiriyor. Başlangıçta karbon ücreti olarak emisyonların tonu başına 55 dolar ücret belirlenmesi ve bu ücretin her sene enflasyon miktarının yüzde 5’i oranında artırılması planlanıyor.

2024 yılından itibaren uygulamaya geçmesi beklenen yasa tasarısı, yüksek emisyon üreten petrokimyasallar, demir-çelik gibi 11 iş alanını kapsıyor. 2026'dan itibaren vergilendirme, 226 kilo ve üstü karbon yoğun hammadde içeren ithal ürünlere genişletilecek. 2028'den itibaren minimum hammadde miktarı 85 kiloya düşürülecek. Yasa uygulanmaya başlandıktan sonra elde edilen fonların yüzde 75'i, kapsanan sektörlerin karbonsuzlaştırma hibelerine harcanacak. Geri kalan yüzde 25 ise gelişmekte olan ülkelerin karbondan arındırılmasına yardımcı olmak için kullanılacak.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız