IMF ile 3.9 milyar liralık görüş ayrılığı

IMF'nin artırılmasına karşı çıktığı bütçeden belediyelere aktarılan kaynağın bu yıl yaratacağı ek maliyet 3.9 milyar lira.

Haberler 26.02.2009 - 16:23

IMF'nin artırılmasına karşı çıktığı bütçeden belediyelere aktarılan kaynağın bu yıl yaratacağı ek maliyet 3.9 milyar lira. Belediyelere aktarılan kaynak, kamu harcamaları açısından da sorun yaratıyor.

Belediyelere genel bütçe vergi gelirlerinden ayrılan payı artıran yasa, 2008 Temmuz'unda yürürlüğe girdi.

Düzenleme, bütçede geçen yılın son aylarında 900 milyon lira ek maliyet yarattı.

Belediyelere bu yıl 19 milyar 919 milyon lira pay ayrıldı. Bunun 3.9 milyar liralık bölümü yeni düzenlemenin yarattığı ek maliyet oldu.

Belediye paylarının bütçedeki ağırlığı da yarım puanın üstünde artarak yüzde 7.69 oldu. ocak ayında belediyelere 1 milyar 203 milyon lira pay aktarılırken bunun 200 milyon liralık bölümü yeni düzenlemeden kaynaklandı. IMF, yeni stand-by anlaşmasında imza aşamasına gelinmesi için bu düzenlemenin iptalini istiyor.

Hükümetin geri adım atmadığı düzenleme, faiz dışı fazlanın yerine yeni dönemde  kriter gösterge olacak mali kural açısından da sorun yaratıyor.

Ekonomi yönetimi, IMF'yle hangi kamu harcamalarının mali kurala dahil edileceğini görüşüyor. IMF, faiz dışı fazla hedefinin esnetilmesiyle oluşan kaynağın belediyelere aktarılmasına itiraz ediyor.

Öte yandan, belediyeler artan gelirlerine rağmen seçime 13 milyar 996 milyon lira borçla giriyor. Hazine'ye olan bu borcun 6.6 milyar liralık bölümü ise vadesi geçtiği halde ödenmeyenlerden oluşuyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız