Samsun-Ceyhan'a Rus petrolü gelebilir

Rusya Başbakan Yardımcısı Seçin, kaynak sorununu aşamayan Samsun-Ceyhan ham petrol boru hattına Rus şirketlerinin petrol vermeye yönelik değerlendirme yaptığını söyledi.

Haberler Reuters 05.08.2009 - 14:29

Enerji Bakanı Taner Yıldız ile birlikte karma ekonomik komisyon toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Seçin, Samsun- Ceyhan hattı ile ilgili olarak sorunların aşılması için bazı çözüm önerilerinin bulunduğunu ifade ederek, "Hattan geçecek petrol miktarı, hattın fizibl olmasını sağlamalı. Bu ticari bir projedir ve yatırılan parayı geri getirmelidir. Rus şirketleri bu hatta katılmayı değerlendiriyor" dedi.

Rus şirketlerinin dün Ceyhan'da bu hatta ilişkin yerinde incelemelerde bulunduğunu vurgulayan Seçin şunları söyledi: "Bu hatta yönelik bir çalışma grubu oluşturuldu. Bu projede şirketler kendi katkılarını koyacaklar. Rosneft, Gazprom, Transneft bu çalışma grubunun içinde yer alıyor. Ayrıca banka yetkilileri ile St Petersburg'da kurulan borsanın başkanı da bu grupta yer alıyor. Ceyhan'daki incelemeler için Çalık ve Botaş şirketleri çok yardımcı oldu. Bu proje detaylı olarak incelenecek."

Yıldız ise Türkiye'nin çok önemli boru hatlarını tamamladığını ve yenilerinin üzerinde çalıştığını ifade ederek, Samsun-Ceyhan hattına yönelik Rusya'nın bazı önerilerinin bulunduğunu bildirdi.

"Bir çalışma grubu oluşturuldu. Fizibilite yapıldıktan sonra taraflar hatta koyacakları katkıyı belirleyecek" diyen Yıldız, "Petrolün miktarı şu aşamada konuşulmadı. Bu, önümüzdeki günlerde yapılacak çalışmaların ardından belirlenecek" şeklinde konuştu.

NÜKLEERDE FİYAT DÜŞEBİLİR
Yıldız bir soru üzerine, Türk ve Rus konsorsiyumu tarafından Türkiye'nin ilk nükleer santralinin yapımına yönelik açılan ihalede değerlendirmelerin sürdüğünü kaydederek, "Rusya ile nükleer enerji alanında da bazı protokoller imzalanacak. İhale ayrı bir süreç ama bu ihalede fiyatların düşürülmesi beklentimiz var" dedi.

Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş. (TETAŞ) tarafından açılan ve Rus-Türk ortaklığı Atomstroyexport-Inter RAO- Park Teknik'ten oluşan konsorsiyumunun tek katılımcı olduğu nükleer santral ihalesinde ortak girişim grubu önce 21.16 kWh/sentlik teklif vermiş, ardından "fahiş" bulanan bu rakam ikinci bir zarfla kWh başına 15.3-13.4 sent aralığına seçilmişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin de haftalık basın toplantısında, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in yarınki ziyareti sırasında Nükleer Kazaların Erken Bildirimi ve Nükleer Tesisler Hakkında Bilgi Değişimi Anlaşması ile Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımı Anlaşması'nın imzalanmasının planlandığını söyledi.

Özügergin, "Türkiye'nin nükleer enerji konusunda bazı adımlar atmakta olduğu malum. Bu çerçevede değerlendirmek gerekir" dedi.

Seçin bir soru üzerine, Türkiye ile Rusya'nın yaptığı çalışmalarda gümrüklerde bir sorun olduğunu tespit ettiğini kaydederek, küresel kriz ortamında malların sınırlarda geçişi aşamasında yaşanan problemlerin aşılmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Rusya Gümrük Kurumu Başkanı'nın son 10 günde ikinci kez Türkiye'ye geldiğini kaydeden Seçin, "Bu ziyaretler önemli. Bu konuda iki ülke arasında yoğun istişareler gerçekleştiriliyor. Bunun olumlu neticeye ulaştırılacağını ümit ediyorum" dedi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız