Karadeniz'in Zeugması harap halde

Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki 'Kimistene' ören yerinde kaçak kazılar yapılıyor.

Haberler 22.12.2010 - 12:26

  • 1

    Karadeniz'in Zeugması harap halde

    Karadeniz'in Zeugması olarak adlandırılan Hadrianaupolis Antik Kenti'nin bulunduğu Karabük'ün Eskipazar ilçesinde, kaçak kazılar nedeniyle tahrip edildiği bildirilen ''Kimistene'' ören yeri turizme kazandırılmayı bekliyor.
  • 2

    Karadeniz'in Zeugması harap halde

    Hadrianaupolis Antik Kenti Kazı Başkanı ve Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vedat Keleş, dört yükselti üzerindeki örenin kent mi, köy mü olduğu konusunda çalışmaların sürdüğünü söyledi.
  • 3

    Karadeniz'in Zeugması harap halde

    Ödenek geldiği takdirde Kimistene'de de çalışmalar yapabileceklerini ifade eden Keleş, ''Kimistene, Karadeniz'deki önemli ören yerlerinden biridir. Tapınak kalıntıları bulunmuştur. Ulaşımı zor alanda olduğu için korunmasında çeşitli sıkıntılar yaşanıyor. Kimistene'de kaçak kazılar nedeniyle çok önemli eserler tahrip edilmiş, halen de tahribata devam ediliyor. Burasının bir an önce turizme açılarak korunması sağlanmalıdır. Kimistene'deki tapınak defineciler tarafından büyük zarara uğratılmıştır'' dedi.
  • 4

    Karadeniz'in Zeugması harap halde

    Keleş, Kimistene'nin kutsal nitelikli yerleşim yeri olduğunu belirterek, ''Dağlık alanda kurulması tesadüf değildir. Bu tapınak şu anda temel seviyesinde korunmuştur. Tapınağın tabanı çok düzgün örgülü taşlarla çevrilidir'' diye konuştu.
  • 5

    Karadeniz'in Zeugması harap halde

    Kimistene bölgesinde 2005'te tapınağa ait olabilecek 60'den fazla profilli blok saptandığını ifade eden Keleş, şunları söyledi:
  • 6

    Karadeniz'in Zeugması harap halde

    ''Bu bloklar sayesinde tapınağın planı ve dış görünüşü hakkında bilgi sahibi olunmuştur. Seramik parçalar üzerindeki incelemede bunların genelde törensel kaplar olduğu görülmüştür. Bulgularımıza göre tapınağın en az İ.S 4. yüzyıla kadar kullanıldığı ve bu yüzyılda depremle yıkılmış olabileceği düşünülmektedir. Tapınak üzerine Bizans devrinde herhangi bir şey inşa edilmemiştir. Az tanınan Paphlagonia bölgesinin az sayıda korunagelmiş arkeolojik dini mimari kalıntılarından birisi olması nedeniyle tapınak önemli yapıdır.''
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız